Μια εφαρμογή για smartphone θα δίνει τη δυνατότητα στους Βρετανούς να εντοπίζουν και να ενημερώνουν τις Αρχές για τους συμμετέχοντες στα επεισόδια που σημειώθηκαν πέρυσι τον Αύγουστο στο Λονδίνο.

Αξιωματούχοι «φόρτωσαν» 2.880 εικόνες από κάμερες ασφαλείας σε μια εφαρμογή για smartphone, ζητώντας από τους χρήστες να τις κοιτάξουν προσεκτικά και να αναφέρουν ονόματα και διευθύνσεις όσων αναγνωρίζουν.

Οι Αρχές επιθυμούν να αξιοποιήσουν το αναγνωστικό κοινό (crowdsourcing).

Αφού αναγνωρίσει ότι υπάρχουν πρόσωπα στη φωτογραφία, η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες, αν θέλουν, να δουν τις φωτογραφίες χωρισμένες και ανά ταχυδρομικό κώδικα.

«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον κόσμο να μάς βοηθήσει να πατάξουμε το έγκλημα και να συλλάβουμε αυτούς που πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης» δήλωσε ο Μαρκ Ρόουλι, εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο οποίος κάλεσε μάλιστα τους Λονδρέζους να ανατρέχουν κάθε εβδομάδα στην εφαρμογή.

Οι οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν σταματούν να επικρίνουν την ευρεία χρήση καμερών ασφαλείας στη Βρετανία.

Σχεδόν 3.000 άτομα έχουν εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίων στη Βρετανία με κατηγορίες που σχετίζονται με τις ταραχές στο Λονδίνο και σε άλλες βρετανικές πόλεις.

Τα επεισόδια ξέσπασαν στη συνοικία Τότεναμ, στις 6 Αυγούστου 2011, μετά τον θάνατο ενός 29χρονου άνδρα από πυρά αστυνομικών.