• Αναζήτηση
 • Oι James ξανάρχονται

  Ελληνικό καλοκαίρι δίχως James φαίνεται πως δεν γίνεται να υπάρξει. Το βρετανικό συγκρότημα που έχει αγαπηθεί τόσο πολύ από τους έλληνες βρίσκεται κυριολεκτικά παντού, σε διαφημίσεις, στα ραδιόφωνα, στα κινητά και φυσικά επάνω στη σκηνή, παίζοντας ζωντανά για το πιστό κοινό τους. Σήμερα το βράδυ επιστρέφουν για μία και μοναδική εμφάνιση στο Eject Festival, μαζί με τους Kasabian και τον Miles Kane. Ρωτήσαμε το μέλος του συγκροτήματος Σολ Ντέιβις γιατί πιστεύει ότι είναι τόσο δημοφιλείς εδώ, τι σκέψεις κάνει για την οικονομική κρίση, καθώς και για τα καλύτερα του ταξίδια. 

  Πώς αισθάνεστε που επιστρέφετε στην Ελλάδα για ακόμη μία ζωντανή εμφάνιση;

  Εχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο γνώριμο, είναι και η δεύτερη φορά που παίζουμε στο φεστιβάλ, επομένως ξέρουμε τι μπορούμε να περιμένουμε. Έχουμε βρεθεί πολλές φορές στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ίσως υπερβολικά πολλές. Ισως θα έπρεπε να κάνουμε και ένα διάλειμμα γιατί οι έλληνες θα αρχίσουν να μας βαριούνται. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα συγκρότημα παίζει υπερβολικά κάπου και είναι πάντα διαθέσιμο. Είναι, όμως, ωραίο που επιστρέφουμε και πιστεύω πως το φεστιβάλ θα είναι καλό, μας δίνει ακόμα μια ευκαιρία να αποδείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε.

  Τι είναι αυτό που σας κάνει τόσο αγαπητούς στην Ελλάδα;

  Δεν είμαστε από τα συγκροτήματα που βρίσκεται συστηματικά για πρόβες που κρατάνε μέρες στο στούντιο,  έτσι ώστε να προετοιμαστούμε για συναυλίες. Συναντιόμαστε για δύο-τρεις πρόβες και μετά εμφανιζόμαστε ζωντανά. Με αυτή την έννοια θα έλεγα πως «δεν είμαστε ένα καλό συγκρότημα» και αυτό βρίσκει ο κόσμος ελκυστικό σε εμάς. Αυτό που βρίσκουμε εμείς ενδιαφέρον στα συγκροτήματα που αγαπάμε και θέλουμε να βλέπουμε στη σκηνή είναι ότι αυτό που θα δεις ίσως και να μην έχει πάντα καλό αποτέλεσμα, μπορεί να υπάρχει χάος και πάλη. Το πιο βαρετό πράγμα είναι να ακούς ένα συγκρότημα, όπου όλοι γνωρίζουν ακριβώς τι κάνουν, γιατί θα είναι κάτι που το έχεις ξαναδεί. Εμείς δεν το κάνουμε αυτό, θέλουμε να κρατάμε τα πράγματα φρέσκα για μας, αυτό είναι και το μυστικό για μένα. Η ερμηνεία μας στην σκηνή είναι αρκετά συναισθηματική και τα τραγούδια μας έχουν νόημα, μπορούν να ξεσηκώσουν τον κόσμο. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά πιστεύω πως ταιριάζουν στην ψυχή των ελλήνων.  

  Ποια είναι η δημιουργική διαδικασία που ακολουθείτε ως συγκρότημα;

  Το να γράφεις μουσική είναι πολύ διαφορετικό από το να την ηχογραφείς. Μερικές φορές συλλάβαμε τη στιγμή στο στούντιο, ενώ γράφαμε και αυτοσχεδιάζαμε. Ένα τραγούδι μπορεί να προκύψει από πολλά μέρη, μερικές φορές γράφουμε μουσική ξεχωριστά και άλλες φορές όλοι μαζί. Είναι μια δυναμική που αλλάζει συνέχεια σε μας. Η διαδικασία είναι περισσότερο πολύπλοκη πλέον, γιατί είμαστε συνήθως σε διαφορετικά μέρη. Εχει τύχει για παράδειγμα ο καθένας από εμάς να στέλνει στους άλλους τη μουσική που είχε γράψει και όλοι μας κατεβάζαμε τα κομμάτια και κάναμε αλλαγές.

  Ποια συγκροτήματα ακούτε τώρα;

  Το συγκρότημα «Choir of Young Believers» είναι φανταστικό. Ως συγκρότημα μας αρέσει να ακούμε μουσική από τη δεκαετία του ’60. Οταν πάω πίσω στους δίσκους εκείνους της εποχής, πραγματικά θαυμάζω τη μουσική, τα φωνητικά, τα πάντα. Υπάρχει μια ωμή ενέργεια στα τραγούδια εκείνης της εποχής. Τώρα οι μουσικοί ξοδεύουν ώρα και φροντίδα στο στούντιο και τελικά φτιάχνουν τραγούδια που είναι αρκετά βαρετά. Φέτος παίξαμε και στο φεστιβάλ Coachella στην Αμερική όπου είχαμε το προνόμιο να δούμε τους Arctic Monkeys να παίζουν ζωντανά και ήταν πραγματικά εξαιρετικοί.

  Τους Kasabian τους γνωρίζετε;

  Δεν τους γνωρίζω προσωπικά, αν και είμαι σίγουρος πως έχουμε παίξει ξανά μαζί σε φεστιβάλ, κάπου θα έχουμε συναντηθεί. Ανυπομονώ να τους δω ζωντανά στη σκηνή, ο νέος τους δίσκος είναι φανταστικός. Θα είναι ένας ενδιαφέρον συνδυασμός, ήταν μια καλή επιλογή.

  Εχετε επισκεφθεί τη χώρα μας πολλές φορές και θα ακούτε πολλά για αυτήν στις ειδήσεις που έχουν να κάνουν με την οικονομική κρίση. Ποια είναι η δική σας άποψη;

  Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που περνά δυσκολίες, υπάρχουν και η Πορτογαλία και η Ισπανία. Αν καταρρεύσει η Ελλάδα, τότε υπάρχει η πιθανότητα να καταρρεύσουν και αυτές, αυτό λέγεται τουλάχιστον στις ειδήσεις. Η Ελλάδα είναι μια πολύπλοκη χώρα γιατί στο κοντινό παρελθόν είχε πολλές πολιτικές αναταράξεις, επομένως εγώ, ως ένας ξένος και μουσικός, είναι δύσκολο να έχω μια άποψη. Αδιαμφισβήτητα, όταν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα ή να ταΐσει τα παιδιά του, τότε υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο, όλες οι πλευρές είναι υπεύθυνες και αυτό είναι κάτι που ισχύει σε όλη την Ευρώπη, είμαστε όλοι μαζί σ’ αυτό. Δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Αγγλία οι άνθρωποι έζησαν με συνετό τρόπο. Τώρα όλοι πληρώνουμε το τίμημα, γιατί πιστέψαμε ότι η φούσκα δεν θα έσκαγε ποτέ, ότι θα μπορούσαμε να ζούμε με δάνεια για πάντα. Εσείς μπορεί να το πληρώνετε με σκληρότερο τρόπο, αλλά και η Βρετανία δεν γίνεται να επιβιώσει όπως έκανε παλαιότερα. Στην τελική αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, γιατί το σύστημα που υπήρχε στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια αναμενόταν να αποτύχει. Τώρα θα πληρώσουμε το τίμημα, γιατί συμπεριφερθήκαμε όλοι ηλίθια.

  Εχετε ταξιδέψει πολύ. Ποια είναι τα μέρη που αγαπήσατε ιδιαίτερα;

  Είμαι τυχερός, επειδή έχω ζήσει σε πολλά διαφορετικά μέρη ανά τον κόσμο, στο Βανκούβερ, το Τορόντο, τη Νέα Υόρκη, τη Σκοτία. Επίσης, η γυναίκα μου είναι από την Πορτογαλία, οπότε έζησα και εκεί για περίπου έξι χρόνια. Σε όλα αυτά τα μέρη έχω βρει τα καλά, αλλά και τα κακά τους στοιχεία. Οταν ζεις σε ένα ξένο μέρος αισθάνεσαι πάντα λιγάκι σαν εξωγήινος, υπάρχουν καθημερινά πράγματα που σου θυμίζουν πως δεν είσαι από εκεί. Αυτό μπορεί να γίνει συναρπαστικό, αλλά και ενοχλητικό. Το μέρος που αγάπησα πολύ είναι η Μπαρτσελόνα, όπου έμεινα για δυο χρόνια. Τον περασμένο χρόνο πήγαμε σε ένα μέρος στα βόρεια της Ελλάδας, τα Γιάννενα, και το βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον μέρος, μικρό, αλλά και συναρπαστικό σαν ένα μυστικό. Τώρα, στα 46 μου, δεν νιώθω ιδιαίτερη ανάγκη να ταξιδέψω, έχω γυναίκα και παιδιά.

  Με ποιον καλλιτέχνη ή συγκρότημα θα θέλατε να παίξετε ζωντανά μαζί;

  Για μένα υπάρχει μόνο μια απάντηση σε αυτό, με τους Pink Floyd.

  Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια για τους James;

  Του χρόνου κλείνουμε 30 χρόνια ως συγκρότημα και θα κυκλοφορήσουμε ένα συλλεκτικό «box set» με όλη τη μουσική που έχουμε ηχογραφήσει. Επομένως, εκτός από το να δημιουργήσουμε νέα μουσική σύντομα, σκοπεύουμε να γιορτάσουμε του χρόνου τα 30 χρόνια των James, θα είναι μία συναρπαστική στιγμή για μας.

  *Οι James θα εμφανιστούν στη σκηνή του Eject Festival από τις 21.30 ως τις 23.00

  Δείτε επίσης
  BHMAgazino
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk