• Αναζήτηση
 • Teraστια τεχνική μετάδοσης δεδομένων

  Ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ανέπτυξε μια τεχνική με την οποία κατάφεραν να μεταδώσουν ασύρματα πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων. Τα συμβατικά συστήματα ασύρματης μετάδοσης δεδομένων, όπως οι οικιακοί δρομολογητές (wi-fi routers), μπορούν να μεταφέρουν περίπου 50 megabits/δευτ. Με τη νέα τεχνική οι ερευνητές πέτυχαν τη μεταφορά 2.5 terabits/δευτ. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιώντας κάποιος αυτή τη τεχνική θα μπορεί να μεταδώσει σε ένα δευτερόλεπτο το περιεχόμενο περίπου 65 DVD.

  Ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ανέπτυξε μια τεχνική με την οποία κατάφερε να μεταδώσει ασύρματα πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων. Τα συμβατικά συστήματα ασύρματης μετάδοσης δεδομένων, όπως οι οικιακοί δρομολογητές (wi-fi routers), μπορούν να μεταφέρουν περίπου 50 megabits/δευτ. Με τη νέα τεχνική οι ερευνητές πέτυχαν τη μεταφορά 2.5 terabits/δευτ. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιώντας κάποιος αυτή την τεχνική θα μπορεί να μεταδώσει σε ένα δευτερόλεπτο το περιεχόμενο περίπου 65 DVD.

  Οι δίνες του φωτός

  Ερευνητές των Πανεπιστημίων της Νότιας Καλιφόρνιας, του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ αλλά και του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA πειραματίστηκαν με τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που μεταφέρουν δεδομένα. Διαπίστωσαν ότι αν συγχωνεύσουν τέτοια κύματα σε περιστρεφόμενες δέσμες φωτός ο όγκος των δεδομένων που μπορεί να μεταφερθεί αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Αυτές οι «δίνες» φωτός χρησιμοποιούν τη λεγόμενη τροχιακή στροφορμή (ΟΑΜ) η οποία αυξάνει σημαντικά τη χωρητικότητα της κάθε δέσμης.

  Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει οκτώ διαφορετικούς τύπους φωτοδίνης που μπορούν να μεταφέρουν πολύ μεγάλες ποσότητες δεδομένων.

  Σύμφωνα με τους ερευνητές η τεχνική τους μπορεί να βρει άμεση εφαρμογή μόνο στα ασύρματα δίκτυα αλλά με τις απαραίτητες βελτιώσεις θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα δίκτυα των οπτικών ινών. Οπως αναφέρουν η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός των άλλων στη μετάδοση δεδομένων ανάμεσα σε διαστημικούς δορυφόρους. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Photonics».

  Science
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk