Άμεσα θα εξετασθεί το αίτημα της Κύπρου για βοήθεια από τον Μηχανισμό στήριξης δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης κ. Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος και χαιρέτισε την υποβολή επίσημου αιτήματος χρηματοδοτικής στήριξης που έλαβε από την κυπριακή κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανεβάζουν το ποσό που θα καταβληθεί στην Κύπρο στα 10 δισ. ευρώ, ένα ποσό εξαιρετικά μεγάλο σε σύγκριση με τα οικονομικά μεγέθη της χώρας.

Η τρόικα στις διαπραγματεύσεις

Οπως δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, το Γιουρογκρούπ ανέθεσε στην τρόικα να αρχίσει συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές, στη Λευκωσία, προκειμένου να εξεταστούν οι όροι της οικονομικής στήριξης προς την Κύπρο και τις πτυχές του οικονομικού προγράμματος που θα εκπονηθεί.

Οπως διευκρίνισε ο ίδιος εκπρόσωπος, τις σχετικές εργασίες θα διευθύνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ, όπως σημείωσε, το Γιουρογκρούπ θα κληθεί να λάβει αποφάσεις είτε στις 9 Ιουλίου, κατά την τακτική του συνεδρίαση, είτε νωρίτερα, όπως έχει συμβεί συχνά κατά το παρελθόν με άλλα κράτη, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Αμαντέου Αλταφάζ αποσαφήνισε ακόμη ότι εάν συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα που θα αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τα δημοσιονομικά μεγέθη της Κύπρου, τότε θα ισχύσει ότι έχει αποφασιστεί και με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, δηλαδή ένα πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύσκεψη στη Λευκωσία

Το απόγευμα συγκαλείται κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο, υπό την προεδρία του κ. Δ. Χριστόφια, ώστε να υπάρξει το πλαίσιο τις διαπραγμάτευσης για το δάνειο που θα χορηγηθεί. Στη σύσκεψη αναμένεται να υπάρξουν εντάσεις καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση στην Κύπρο επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση Χριστόφια και προσωπικά στον Πρόεδρο της Κύπρου για κακούς χειρισμούς στην οικονομία που την οδήγησαν στο Μνημόνιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σημερινή έντυπη έκδοση του Spiegel σχολιάζει την οικονομική κρίση στην Κύπρο, με τίτλο «Καταστρόφιας και Πανίκος». «Καταστρόφιας» αποκαλούν σκωπτικά τον κ. Χριστόφια και «Πανίκο» τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας κ. Π. Δημητριάδη, που αποτελεί προσωπική επιλογή του κ. Χριστόφια. Και οι δύο, όπως αναφέρεται δεν είχαν ξεκαθαρίσει στους Κυπρίους πολίτες εάν θα υπαγόταν η Κύπρος στον Μηχανισμό Στήριξης ή εάν θα αναλάβει για άλλη μία φορά η Ρωσία να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου.

Και ενώ η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι υπέβαλε αίτημα για νέο δάνειο από τη Ρωσία, δεν διευκρίνιζε κανείς τους όρους και το σημαντικότερο υπήρχε έως και σήμερα απόλυτη σιγή εκ μέρους της Μόσχας. Και επιπλέον ξαφνικά αναμείχθηκε και ο «παράγοντας Κίνας» με αποστολή μάλιστα υπουργού στο Πεκίνο για να ζητήσει δάνειο για να αποφευχθεί, όπως λεγόταν, η χρεοκοπία.

Δύσκολες ώρες θα περάσει η κυπριακή κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Χριστόφιας (η θητεία του οποίου λήγει τον προσεχή Φεβρουάριο), τη στιγμή που η Κύπρος είχε υγιή ανάπτυξη (επισημαίνει και το Spiegel) και σχεδόν πλήρη απασχόληση και συγκαταλεγόταν στις οικονομικά σταθερές χώρες της ΕΕ.

Όπως σημειώνει το Spiegel στην πραγματικότητα η Κύπρος δεν εκπλήρωσε επαρκώς τις υποχρεώσεις της στο πεδίο της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Και τώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, οι μεταρρυθμίσεις είναι επιτακτικές. Το ότι η χώρα ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της δεν το παραδέχονται όλοι. Ούτε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

Υπήρξαν όμως και άλλα, όπως η φονική καταστροφή στο Μαρί (που αρχές ανέφεραν ότι έχει πολιτική ευθύνη ο Πρόεδρος της Κύπρου) καθώς και ο καβγάς που είχε ο κ. Χριστόφιας με τον μέχρι πρότινος κεντρικό τραπεζίτη κ. Ορφανίδη.

Την ίδια ώρα όλα τα βρετανικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η υπαγωγή της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης είναι απότοκο της κρίσης στην Ελλάδα με το BBC να περιγράφει τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας ως κλασική μεταδοτική περίπτωση.