Ουσιαστικά, το καλοκαίρι που διανύουμε και μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά έχει τυπικά και ουσιαστικά περίοδο χάριτος, ώστε να προσαρμοστεί στα δεδομένα, να κάνει τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να εξισορροπηθεί η οικονομία και βέβαια, να βρεθούν κοινές συνισταμένες με τους Ευρωπαϊους εταίρους, έτσι ώστε από Σεπτέμβριο να υπάρξουν οι αναγκαίες κατευθύνσεις σε οικονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο που θα προσδώσουν στην χώρα μια σταθερότητα. Μέχρι τη ΔΕΘ, ο κ. Αντώνης Σαμαράς πρέπει να έχει πετύχει τρεις στόχους.
Ο πρώτος στόχος είναι να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους ένα κοινό πλαίσιο της σταθεροποίησης του δημοσιοοικονομικού προγράμματος προσαρμογής. Αυτό θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις της προσεχούς συνόδου. Από εκεί και πέρα ο δεύτερος στόχος είναι να τρέξει τον σχεδιασμό ώστε η χώρα να ξεφύγει από την μακροχρόνια ύφεση. Μπορεί το χρονικό διάστημα να είναι λίγο αλλά μέσα στους επόμενους μήνες πρέπει να έχει στηθεί το ανάλογο πλαίσιο.
Τρίτος στόχος είναι να αλλάξει το κλίμα στην αγορά και την κοινωνία. Η κρίση σε ένα μεγάλο μέρος της είναι αποτέλεσμα της κακής ψυχολογίας της αγοράς. Αν αλλάξουν τα δεδομένα σε έναν ικανοποιητικό βαθμό, τότε θα επέλθουν αλλαγές και στην εικόνα της οικονομίας. Ήδη το ζήτημα με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έχει δημιουργήσει προβληματισμό σε πολλά στελέχη της κυβέρνησης, από τις πρώτες ώρες του βίου της. Αν συνεχιστεί η εικόνα την ανοργανωσιάς και σε άλλους τομείς τους επόμενους μήνες τότε από Σεπτέμβριο τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα και προβλέπεται οι πολίτες να αντιδράσουν έντονα.
Επίσης, το ζήτημα της αποστολής στη σύνοδο κορυφής, όπου έγινε λάθος από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα του επικεφαλής, έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό ακόμη και σε απλούς πολίτες. Μετά τη ΔΕΘ έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας και αν δεν γίνουν και οι κατάλληλες αλλαγές που υποσχέθηκε ο κ. Σαμαράς, τότε το πρόβλημα θα διογκωθεί. Αυτά που ακούγονται για κοινωνική εξέγερση δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα και εκεί θα πρέπει να επικεντρωθεί η επισήμανση της κυβέρνησης.
Βέβαια, θα παίξει ρόλο η κατάσταση στην ευρύτερη νοτιανατολική Ευρώπη, πόσες χώρες ακόμη θα ζητήσουν να μπούνε στο μηχανισμό στήριξης αλλά και η γενικότερη κατάσταση στα οικονομικά της Ευρώπης.