• Αναζήτηση
 • Χοακίν Αλμούνια: «Σταδιακά πρέπει να δημιουργήσουμε το ευρω-ομόλογο»

  Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια τάχθηκε την Τρίτη υπέρ μιας «σταδιακής αμοιβαιοποίησης του δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης», μέσω της έκδοσης κοινών ευρωομολόγων, μια επιλογή που υπερασπίζονται ορισμένα κράτη μέλη, αλλά αντιδρά η Γερμανία

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια τάχθηκε την Τρίτη υπέρ μιας «σταδιακής αμοιβαιοποίησης του δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης», μέσω της έκδοσης κοινών ευρωομολόγων, μια επιλογή που υπερασπίζονται ορισμένα κράτη μέλη, αλλά αντιδρά η Γερμανία.

  «Στηρίζουν όλη τη φήμη της Ευρωζώνης σε ένα ευρωομόλογο», σημείωσε ο κ. Αλμούνια, ο οποίος είναι και αρμόδιος επίτροπος για τα θέματα Ανταγωνισμού.

  Το να γίνει αυτό «μεμιάς δεν είναι δυνατό, χρειάζονται ενδιάμεσα στάδια που θα επιτρέψουν να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη» των επενδυτών, σημείωσε, υπενθυμίζοντας τα πολύ υψηλά επιτόκια που καταβάλλουν σήμερα οι χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, όπως η Ισπανία, για να χρηματοδοτηθούν σε σύγκριση με τα πολύ χαμηλά επιτόκια που καταβάλλει, για παράδειγμα, η Γερμανία.

  «Πολιτικά δεν είναι δυνατό» να δημιουργηθούν τα ευρωομόλογα αμέσως, «αλλά είναι απαραίτητο να συζητηθεί πώς θα προχωρήσουμε προς τα ευρωομόλογα, να συζητηθούν τα ενδιάμεσα στάδια», σημείωσε.

  «Αυτό που μου φαίνεται ότι έχει ουσιαστική σημασία είναι να προχωρήσουμε σε μια πολιτική που θα βαίνει προς τη σταδιακή αμοιβαιοποίηση του δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης», πρόσθεσε.

  Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει ταχθεί και αυτός δημοσίως υπέρ των ευρωομολόγων, στα οποία εξακολουθεί να εναντιώνεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

  Ο κ. Αλμούνια τάχθηκε επίσης υπέρ «μιας τραπεζικής ένωσης» και «ενός κοινού συστήματος εγγυήσεων των καταθέσεων», ενώ είπε ότι αν την Πέμπτη και την Παρασκευή (κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής) «προχωρήσουμε προς τη δημιουργία ενός τραπεζικού επόπτη, πιστεύω ότι αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο».

  Οικονομία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk