• Αναζήτηση
 • Financial Times: Η ΕΕ θα έχει λόγο στους προϋπολογισμούς της Ευρωζώνης

  Προτάσεις για την απόκτηση από την ΕΕ εκτεταμένων αρμοδιοτήτων και δικαιώματος να επαναδιατυπώνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών της Ευρωζώνης που παραβιάζουν τους κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα θα συζητηθούν, πιθανότατα, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

  Προτάσεις για την απόκτηση από την ΕΕ εκτεταμένων αρμοδιοτήτων και δικαιώματος να επαναδιατυπώνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών της Ευρωζώνης που παραβιάζουν τους κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα θα συζητηθούν, πιθανότατα, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

  Το δημοσίευμα αναφέρεται σε προσχέδιο της έκθεσης που θα παρουσιάσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή) οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, σημειώνοντας ότι αξιωματούχοι επέστησαν την προσοχή στο ότι η έκθεση βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία επεξεργασίας.

  Οι 4 συντάκτες της – ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ -συναντήθηκαν χθες το απόγευμα για να επανεξετάσουν το προσχέδιο, το οποίο αναμενόταν να σταλεί αργά χθες το βράδυ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

  Οι προτάσεις αποτελούν τμήμα ενός φιλόδοξου σχεδίου να μετατραπεί η Ευρωζώνη σε μία στενότερη δημοσιονομική ένωση, με την εκχώρηση στις Βρυξέλλες περισσότερων εξουσιών για να λειτουργεί ως υπουργείο Οικονομικών και για τις 17 χώρες της νομισματικής ένωσης. Η έκθεση των «4» θα περιγράφει επίσης σχέδια για μία τραπεζική και πολιτική ένωση της Ευρωζώνης. Το Βερολίνο έχει απαιτήσει αυστηρούς ελέγχους των κρατικών προϋπολογισμών ως προϋπόθεση για να δεχθεί την κοινή ανάληψη ευθύνης για τα κρατικά χρέη και οι προτάσεις φαίνεται να αποτελούν μία προσπάθεια να προσελκύσουν τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης στην κοινή έκδοση ευρωομολόγων.

  Σύμφωνα με το σχέδιο για τη στενότερη δημοσιονομική ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάζει λεπτομερείς προσαρμογές για τις χώρες που έχουν παραβιάσει τις δεσμεύσεις τους. Οι αλλαγές αυτές θα τίθενται σε ψηφοφορία μεταξύ όλων των άλλων χωρών της ΕΕ. Αν και οι τροποποιήσεις των προϋπολογισμών θα περιγράφονταν ως μία «πρόταση», η ΕΕ θα έχει ισχυρά νέα εργαλεία για να τιμωρεί τις χώρες που δεν υιοθετούν τέτοιες «προτάσεις», μεταξύ των οποίων και η επιβολή μεγάλων προστίμων. Τα μέτρα αυτά κινούνται πέραν των σχεδίων που παρουσιάσθηκαν πέρυσι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία δίνουν στις Βρυξέλλες την εξουσία να εξετάζει τους κρατικούς προϋπολογισμούς πριν αυτοί υποβληθούν στα εθνικά κοινοβούλια, αλλά όχι και την αρμοδιότητα να επιβάλλει αλλαγές.

  Το προσχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, μία πρόταση, σύμφωνα με την οποία οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να συμφωνούν από κοινού ως προς τα επίπεδα των χρεών τους και τα «ανώτατα όρια» των κρατικών προϋπολογισμών τους ετησίως. Αν μία χώρα χρειάζεται να αυξήσει τον δανεισμό της, θα είναι αναγκασμένη να απευθυνθεί στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης για να λάβει εκ των προτέρων έγκριση.

  Αν και το προσχέδιο δεν κάνει λόγο για άμεσες κινήσεις που θα οδηγούν στην ευρείας κλίμακας έκδοση ευρωομολόγων, προτείνει ενδιάμεσα βήματα, που περιλαμβάνουν την περιορισμένη αμοιβαιοποίηση βραχυπρόθεσμου χρέους, τα γνωστά
  ως «ευρωγραμμάτια» (eurobills). Στις προτάσεις περιλαμβάνεται ως ένα δυνατό ενδιάμεσο βήμα και η σύσταση ταμείου επαναγοράς χρέους (redemption fund), μία πρόταση που έγινε πρώτα από ένα συμβούλιο Γερμανών οικονομικών εμπειρογνωμόνων και προβλέπει την αμοιβαιοποίηση του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ τους.

  Οι προτάσεις για την τραπεζική ένωση περιλαμβάνουν ιδέες που έχουν ήδη κυκλοφορήσει, όπως τη χορήγηση απευθείας κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης σε προβληματικές τράπεζες.

  Επιβεβαιώνει ο Μπαρόζο

  Στο ίδιο πνεύμα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μιλώντας την Τρίτη δεν απέκλεισε μια αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης για να υπάρξει πρόοδος προς μια δημοσιονομική ένωση.

  «Η κρίση υπογράμμισε τις επικαλυπτόμενες επιπτώσεις των δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών μας. Σε μια πιο ολοκληρωμένη οικονομική και νομισματική ένωση, οι υγιείς οικονομικές καταστάσεις δεν θα είναι μια επιλογή, θα είναι μη διαπραγματεύσιμες. Προτείνουμε να εξετάσουμε νέους σταθμούς που μπορεί να απαιτήσουν αλλαγές στη συνθήκη», δήλωσε ο Μπαρόζο μιλώντας στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (European Policy Center) στις Βρυξέλλες.

  «Η δημοσιονομική ένωση προχωρεί πέραν των ευρωομολόγων», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, «αυτό σημαίνει επίσης μεγαλύτερο συντονισμό στη χρηματοπιστωτική πολιτική και μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή προσέγγιση στα δημοσιονομικά ζητήματα».

  Οικονομία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Οι σαμπάνιες του τσάρου… Η τεράστια ψάθινη καπελίνα με την υπογραφή Eugenia Kim παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους οι οποίοι έπνεαν στα τουρκικά... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk