Αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές ιδέες συμμαχούν ώστε να απολαμβάνουμε τον ήλιο αλλά και να ζούμε στη σκιά του – με την καλή έννοια.

 
Η τέντα, πρωταγωνίστρια της σκίασης, εμπλουτίζει τα βασικά συστήματά της με παραλλαγές ικανές να ανταποκριθούν στις χωροταξικές και δομικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρου. Ετσι, στον μηχανισμό monoblock (με ανοιγόμενους βραχίονες) μπορείτε να προσθέσετε στο αντίβαρο, δηλαδή στην άκρη της, ένα κάθετο σκίαστρο για επιπλέον προφύλαξη όταν ο ήλιος βρίσκεται χαμηλά. Η κασετίνα από την άλλη, μέσα στην οποία κρύβεται η τέντα μαζί με τους μηχανισμούς της, προστατεύει όλη την κατασκευή από τα καιρικά φαινόμενα. Μην ξεχνάτε το κυρίαρχο στοιχείο της τέντας, το ύφασμα. Εκτός από την απόχρωση ή τα μοτίβα της αρεσκείας σας, επιβεβαιώστε ότι η κατηγορία που θα επιλέξετε είναι 100% αδιάβροχη, ανθεκτική στους μύκητες και παρέχει προστασία UV. Διακόπτες και τηλεχειριστήρια θα σας απαλλάξουν από τη χειροκίνητη διαδικασία.

Εναλλακτική επιλογή είναι τα αιωρούμενα σκίαστρα: Ενα πτυσσόμενο ηλεκτρικό σύστημα, το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του θυμίζει φτερό νυχτερίδας ή ομπρέλα κομμένη στη μέση. Πλεονέκτημά του η επιτοίχια στήριξη χωρίς κολόνες που μεγαλώνει τον ωφέλιμο χώρο στη σκιά.

Ιδιαίτερη βεδουίνικη αισθητική χαρίζουν τα ναυτικού τύπου συστήματα (shade sail). Μάλιστα, η ποικιλία μεγεθών και σχημάτων και η ευελιξία στην τοποθέτησή τους τα ανακηρύσσει τα πιο «ανεξάρτητα» συστήματα.

Η πέργκολα διεκδικεί και αυτή με τη σειρά της σημαντικό ρόλο στη σκίαση, αφού διαθέτει δεκάδες παραλλαγές. Ο συνδυασμός στέγαστρου (οριζόντιου ή μη) με πλαϊνούς οδηγούς πάνω στους οποίους κινείται μια τέντα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός, επιδεικνύοντας αντοχή στα χιλιάδες άνοιξε-κλείσε.

Περίτεχνες επιλογές είναι η πέργκολα-φυσαρμόνικα – με μηχανισμό από βέργες αλουμινίου που κινούνται σε πλαϊνούς οδηγούς – και το σύστημα swing όπου το ύφασμα αναδιπλώνεται σαν ρόμαν με τη βοήθεια ράουλων και συρματόσχοινων. Για λιτό αποτέλεσμα ενδείκνυνται οι αυτοστηριζόμενες πέργκολες όπου το ύφασμα κινείται σε δύο οδηγούς και χάρη σε έναν ισχυρό ιμάντα παραμένει τεντωμένο ακόμη και με δυνατό άνεμο. Η ανοιγοκλειόμενη πέργκολα προσφέρει ελεγχόμενη σκίαση και φυσικό εξαερισμό χάρη στην κίνηση των περσίδων (αλουμινίου ή συνθετικών.)

Πιάστε θέση στη σκιά και απολαύστε τη ζωή στα… ανοιχτά με το κεφάλι σας ήσυχο. 

 

Oι ειδικοί

• Alumil (συστήματα κινούμενων περσίδων): Πληροφορίες, 210 6298.100

•Caneplex (σκίαση από φυσικά προιόντα):  210 6047.060, www.caneplex.gr

• Design Pergola (συστήματα σκίασης): Λ. Κηφισιάς 192, 210 6728.408

• Domo Group (ξύλινες πέργκολες): Λ. Κηφισιάς 334, 210 6822.270

•Καμχής (συστήματα σκίασης): Νηλέως 52, 210 3455.761

• Markilux (συστήματα σκίασης): Πληροφορίες, Ναταλία Μαράντου, 0049 2572 927.343

• Miba (συστήματα σκίασης): Κωνσταντινουπόλεως 61,  210 2389.999