Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για την κρίση στη Συρία

Η κρίση στη Συρία, στη «σκιά» της κατάρριψης του τουρκικού αεροσκάφους F4 από τη Δαμασκό, θα απασχολήσει τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα έχουν στο Λουξεμβούργο συνομιλίες για το θέμα. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στη Σύνοδο, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ.Κούρκουλας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά του καθεστώτος Άσαντ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η κρίση στη Συρία, στη «σκιά» της κατάρριψης του τουρκικού αεροσκάφους F4 από τη Δαμασκό, θα απασχολήσει τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα έχουν στο Λουξεμβούργο συνομιλίες για το θέμα.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στη Σύνοδο, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ.Κούρκουλας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά του καθεστώτος Άσαντ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η συνάντηση θα ασχοληθεί με θέματα που θα συζητήσουν την Τρίτη αντιπρόσωποι των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για την κατάρρευση του τουρκικού αεροσκάφους.

Οι συνομιλίες αυτές θα γίνουν μετά από αίτημα της Τουρκίας, η οποία, μάλιστα, εξέδωσε διπλωματική νότα κατά της συριακής κυβέρνησης.

Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έχει επικοινωνήσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και του Ιράν και την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Άστον.

Αναλυτές αναρωτιούνται εάν η Άγκυρα θα ζητήσει από τις χώρες της Συμμαχίας να πραγματοποιήσουν στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας, ως «απάντηση» στην κατάρριψη του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με το CNN, υπάρχει πιθανότητα η Τουρκία να ζητήσει από τα μέλη της Συμμαχίας μια συλλογική στρατιωτική απάντηση.

Η ιδέα αυτή προέρχεται από αυτό που είναι γνωστό ως το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία ορίζει ότι εάν ένα κράτος-μέλος -η Τουρκία- δεχθεί επίθεση, τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ αναγκάζονται να προχωρήσουν σε μια συλλογική πράξη αυτοάμυνας, σε «μια ενέργεια που κρίνει αναγκαία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ένοπλης βίας, για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της ασφάλειας της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού».

Την Κυριακή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η χώρα του θα δράσει «αποφασιστικά» εντός των πλαισίων της διεθνούς νομοθεσίας και αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της Συρίας ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη επειδή συνιστούσε «πράξη επιθετικότητας».

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι το F4 βρισκόταν σε διεθνή εναέριο χώρο όταν κατερρίφθη, κάτι που η Συρία αρνείται, λέγοντας ότι ήταν σε συριακό εναέριο χώρο.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η Αυστραλία ανακοίνωσε την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Συρίας, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την πίεση στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Οι νέες κυρώσεις θα αφορούν τον περιορισμό ή την απαγόρευση στις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες και συγκεκριμένα στον πετρελαϊκό τομέα και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Τα νέα μέτρα επηρεάζουν τις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στην Αυστραλία και τη Συρία στους τομείς του πετρελαίου, των τηλεπικοινωνιών και των πολύτιμων μετάλλων.

Προστίθενται στο ισχύον εμπάργκο όπλων και στις κυρώσεις κατά προσώπων που συνδέονται με το καθεστώς της Δαμασκού.

Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk