• Αναζήτηση
 • Στο Ισραήλ τη Δευτέρα ο Πούτιν με μήνυμα προς Αραβικές χώρες και ΗΠΑ

  Το Ισραήλ επισκέπτεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θέλοντας να στείλει εμμέσως ένα μήνυμα στις ΗΠΑ ότι η Ρωσία επιθυμεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Την ίδια ώρα, Άραβες πρεσβευτές καλούν τη Μόσχα να αλλάξει στάση στις κρίσεις που πλήττουν τις αραβικές χώρες και να δείξει ότι δεν είναι κατά της διαδικασίας εκδημοκράτισής τους.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Το Ισραήλ επισκέπτεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα, θέλοντας να στείλει εμμέσως ένα μήνυμα στις ΗΠΑ ότι η Ρωσία επιθυμεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

  Την ίδια ώρα, άραβες πρεσβευτές καλούν τη Μόσχα να αλλάξει στάση στις κρίσεις που πλήττουν τις αραβικές χώρες και να δείξει ότι δεν είναι κατά της διαδικασίας εκδημοκρατισμού τους.

  Ο ρώσος πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, οι οποίες αναμένεται να επικεντρωθούν στο Ιράν.

  Αναλυτές εκτιμούν ότι η επίσκεψη είναι ένα σαφές μήνυμα προς τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεν έχει επισκεφθεί το Ισραήλ τα τελευταία τρία χρόνια.

  «Είναι ξεκάθαρο ότι εδώ υπάρχει ένα «σκούντηγμα» προς τους Αμερικανούς για να τους πει ότι «παίζουμε και εμείς εδώ»» δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

  Μετά το Ισραήλ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επισκεφθεί τη Δυτική Όχθη και την Ιορδανία. Εκεί αναμένεται να τείνει «χείρα φιλίας» στις αραβικές χώρες, προειδοποιώντας όμως παράλληλα τη Δύση να μην αναμειγνύεται στα εσωτερικά των αραβικών κρατών.

  Το μήνυμα που έστειλαν άραβες πρεσβευτές στον ειδικό απεσταλμένο της Ρωσίας για τη Μέση Ανατολή ήταν ξεκάθαρο, εκτιμά το Reuters: η Μόσχα βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας.

  Σε ραδιοφωνική συνομιλία του ειδικού απεσταλμένου με άραβες πρεσβευτές που βρίσκονται στη Μόσχα – και ενώ ο σύρος ομόλογός τους άκουγε αμήχανος –, οι πρεσβευτές έστρεψαν τα βέλη τους στη Ρωσία για τη στάση της στο θέμα της Συρίας.

  Με όπλο της το βέτο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία επιθυμεί να δείξει σε ΗΠΑ και Ευρώπη ότι δεν είναι διατεθειμένη να τις αφήσει να αποφασίζουν για τη μοίρα άλλων κρατών.

  Ωστόσο, φαίνεται πως η στάση αυτή έχει το τίμημά της για τον ρώσο πρόεδρο.

  «Η Ρωσία βρίσκεται στην εξής δυσάρεστη κατάσταση: ουσιαστικά έθεσε τον εαυτό της σε αντίθεση με ολόκληρο τον αραβικό κόσμο» λέει ο Φιοντόρ Λουκιάνοφ, διευθυντής του περιοδικού «η Ρωσία στις Διεθνείς Υποθέσεις».

  Στη διάρκεια της επίσκεψής του σε Δυτική Όχθη και Ιορδανία, ο Βλ.Πούτιν θα επιχειρήσει να περιορίσει τη ζημιά.

  «Ο Πούτιν πρέπει να δείξει ότι η Ρωσία δεν είναι κατά της αραβικής αναζήτησης της δημοκρατίας» δηλώνει ο Γκεόργκι Μίρκσι, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων στη Μόσχα.

  «[…] να δείξει ότι η Ρωσία δεν είναι στο πλευρό των δικτατόρων» προσθέτει.

  Κόσμος
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk