Τι είναι το ποδόσφαιρο χωρίς κλασικούς επιθετικούς; Εν πολλοίς πληκτικό και ανιαρό, όπως ο προημιτελικός ανάμεσα στην Ισπανία και τη Γαλλία (2-0) το περασμένο Σάββατο. Ο κόουτς Βιθέντε Ντελ Μπόσκε παρουσίασε μια ενδεκάδα χωρίς καθαρόαιμο επιθετικό αφήνοντας στον πάγκο τους Φερνάντο Τόρες, Αλβάρο Νεγκρέδο, Φερνάντο Λιορέντε και Πέδρο Ροντρίγκες. Το ίδιο είχε κάνει και στον πρώτο αγώνα με την Ιταλία (1-1). Αντίθετα εναντίον του Εϊρε (4-0) και της Κροατίας (1-0) έδωσε φανέλα βασικού στον Τόρες. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο Ντελ Μπόσκε δεν ανακάλυψε καμία καινούργια τακτική. Απλώς διαθέτει μία τεράστια επιλογή ποιοτικών μέσων και σε κάθε παιχνίδι σπάει το κεφάλι του πώς θα τους ικανοποιήσει χωρίς να διαταράξει το κλίμα στα αποδυτήρια.
Η ισπανική ομάδα στην Ουκρανία δεν έχει την φρεσκάδα και την ταχύτητα που έδειξε πριν από τέσσερα χρόνια όταν στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης, αλλά και πριν από δύο χρόνια όταν κατέκτησε το Μουντιάλ 2010. Ωστόσο από τη στιγμή που οι υπόλοιπες ομάδες δεν έχουν βρει αντίδοτο στο πάσινγκ γκέιμ, ισχύει αυτό που δήλωσε ο αμυντικός της Γαλλίας Λοράν Κοσιελνί μετά τον προημιτελικό, ότι δηλαδή «για μεγάλο διάστημα τρέχαμε χωρίς την μπάλα και αυτό σε κουράζει εύκολα σωματικά και ψυχολογικά».
Η Ισπανία που μέχρι το περασμένο Σάββατο δεν είχε κερδίσει ποτέ τη Γαλλία σε επίσημη αναμέτρηση, συνεχίζει να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και να προκαλεί τον θαυμασμό ακόμη και του αρχηγού της Εθνικής Γερμανίας Φίλιπ Λαμ ο οποίος τόνισε ότι «παραμένει παράδειγμα και εντυπωσιάζει ο τρόπος που οι παίκτες της δουλεύουν χωρίς την μπάλα και πιέζουν τον αντίπαλο».
Το καινούργιο αγωνιστικό μοντέλο του κόουτς Ντελ Μπόσκε που θέλει στην ενδεκάδα 6 μέσους και κανέναν κλασικό επιθετικό, θα δοκιμαστεί επί της ουσίας στον ημιτελικό της Τετάρτης απέναντι στην Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο. Αν οι Φούριας Ρόχας επικρατήσουν τότε θα φανεί τι μπορεί να πετύχουν στον τελικό και αν η συνταγή θα φέρει αποτέλεσμα την Κυριακή ενάντια στη Γερμανία ή στην Ιταλία. Μέχρι τότε η Ισπανία μπορεί να καμαρώνει για το ακόλουθο καρέ:
1. Σε 4 αγώνες έχει δεχθεί μόνο 1 γκολ.
2. Είναι αήττητη σε 10 συνεχόμενα παιχνίδια τελικής φάσης Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων.
3. Ο Ικερ Κασίγιας κρατάει ανέπαφη την εστία του σε 8 νοκ άουτ παιχνίδια στο Euro 2008, το Μουντιάλ 2010 και το Euro 2012.
4. Ο Τσάβι έφτασε τις 734 σωστές πάσες σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Ζινεντίν Ζιντάν με 707 το 2000. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων οι πάσες του Τσάβι όλο και περισσότερο στρέφονται προς τα πίσω και στο Euro 2012 δεν μετράει ούτε μία ασίστ. Η Ισπανία παραμένει η ομάδα με τις περισσότερες σωστές πάσες (2616/3211), έναντι 1963/2557 της Γερμανίας και 1889/2462 της Γαλλίας. Το περασμένο Σάββατο δεν ήταν πάντως λίγοι εκείνοι που αναρωτήθηκαν γιατί ο Τσάμπι Αλόνσο δεν χτύπησε με… πάσα το πέναλτι που κέρδισε ο Πέδρο, όπως είχε κάνει ο Γιόχαν Κρόιφ σε παιχνίδι του Αγιαξ τη δεκαετία του 1970.