Ο Σέρχιο Μπούσκετς είναι ο 24χρονος αμυντικός μέσος της παγκόσμιας πρωταθλήτριας ομάδας της Ισπανίας και του συλλόγου που θεωρείται ο κορυφαίος στον πλανήτη, της Μπαρτσελόνα. Δεν του συμβαίνει συχνά να τον αφήνει άγαλμα ένας γηραιότερος αντίπαλος, όπως συνέβη με τον Αντρέα Πίρλο στην αναμέτρηση των «Φούριας Ρόχας» με την Ιταλία πριν από μια εβδομάδα στο Γκντανσκ. Στη φάση όπου η Ιταλία άνοιξε το σκορ, ο Πίρλο προσπέρασε σαν σταματημένο τον Μπούσκετς και σέρβιρε στον Ντι Νατάλε το γκολ.

Ο Αντρέα Πίρλο είναι 33 ετών και μοιάζει… 44. Αν τον δει κανείς χωρίς τη μπάλα θα υπέθετε ότι τα καλύτερα χρόνια του είναι στην πλάτη του, ωστόσο στο Euro 2012 επιβεβαιώνει ότι παραμένει ένας από τους κορυφαίους μέσους του πλανήτη.

Τη λάθος εκτίμηση έκανε ο προπονητής της Μίλαν κ. Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι τον άφησε ελεύθερο. «Τον ευχαριστώ που δεν με ήθελε» είπε ο 33χρονος αμυντικός μέσος, ο οποίος αγωνίστηκε στα 37 από τα 38 ματς του ιταλικού πρωταθλήματος πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του τίτλου με τη Γιουβέντους, η οποία τερμάτισε αήττητη τον μαραθώνιο του Καμπιονάτο έχοντας ως πολυτιμότερο παίκτη τον Αντρέα Πίρλο…

Αήττητη παραμένει και η «Σκουάντρα Ατζούρα» στο Euro 2012, όπου στον ημιτελικό της Πέμπτης θα αντιμετωπίσει τη Γερμανία, όπως στον ημιτελικό του Μουντιάλ 2006. Τότε τη νίκη της ιταλικής ομάδας υπέγραψε ο Φάμπιο Γκρόσο έπειτα από μια μαγική πάσα του Αντρέα Πίρλο στο 118’ της παράτασης. Ο Πίρλο είχε αναδειχθεί πολυτιμότερος παίκτης εκείνου του ημιτελικού και μερικές ημέρες αργότερα ήταν MVP και του τελικού του Μουντιάλ απέναντι στη Γαλλία.

Εξι χρόνια αργότερα ο 33χρονος μέσος θυμίζοντας τον Τσεχοσλοβάκο Αντονίν Πανένκα άλλαξε την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών της Ιταλίας στη ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι, όπου οδηγήθηκε ο προημιτελικός με την Αγγλία. Ο Μοντολίβο είχε χάσει ήδη ένα πέναλτι για την Ιταλία και τα «Λιοντάρια» προηγούνταν στο σκορ. Ο Πίρλο με απίστευτη ψυχραιμία έστειλε τον Χαρτ στη δεξιά γωνία του και τη μπάλα βασανιστικά αργά στο κέντρο ισοφαρίζοντας.

Ακολούθησαν τα άστοχα πέναλτι του Ασλεϊ Γιανγκ και του Ασλεϊ Κόουλ και δύο εύστοχα της Ιταλίας που έστειλαν τη «Σκουάντρα Ατζούρα» στην επόμενη φάση της διοργάνωσης και τους άγγλους να αντιμετωπίζουν τον αποκλεισμό με χιούμορ: «Τα Λιοντάρια έχασαν στα πέναλτι. Για άλλες παραδόσεις, ήθη και έθιμα της Αγγλίας επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα μας» ήταν το μήνυμα του βρετανικού οργανισμού τουρισμού στο ίντερνετ λίγες ώρες μετά τον αποκλεισμό της ομάδας του κ. Ρόι Χόντζον… Από την άλλη πλευρά η ιταλική εφημερίδα «La Stampa» πανηγύρισε με τον αγγλικό τίτλο «Oh yes!» εξηγώντας ότι «ήταν μια αναμέτρηση ενάντια σε όλες τις ποδοσφαιρικές παραδόσεις: Η Ιταλία είχε τον έλεγχο, η Αγγλία έκανε κατενάτσιο!»

«Ο Τσάβι και ο Πίρλο είναι οι καλύτεροι μέσοι του πλανήτη» υποστηρίζει ο συμπαίκτης του Σιμόνε Πέπε και εξηγεί: «Η έλευσή του εκτόξευσε τη Γιουβέντους. Τη μετέτρεψε από ένα σύνολο καλών ποδοσφαιριστών σε ομάδα κορυφής». Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε και ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ιταλίας κ. Τσέζαρε Πραντέλι όταν έχτιζε γύρω από τον Πίρλο την «Σκουάντρα Ατζούρα». Και δικαιώθηκε. Και στα τρία ματς του ομίλου, η Ιταλία προηγήθηκε στο σκορ. Και στα τρία γκολ η μπάλα πέρασε από τα πόδια του Πίρλο. Με την Ισπανία έδωσε την ασίστ στον Ντι Νατάλε, με την Κροατία σκόραρε ο ίδιος με απ’ ευθείας εκτέλεση φάουλ, ενώ με το Εϊρε εκτέλεσε το κόρνερ απ’ το οποίο σκόραρε ο Αντόνιο Κασάνο.

«Ο Πίρλο είναι κάτι περισσότερο από τη μισή εθνική Ιταλίας» έγραψε η ιταλική εφημερίδα «Gazzetta dello Sport» αποθεώνοντας τον 33χρονο μέσο, ο οποίος έχει αγωνιστεί σε 54 ματς αυτή την αγωνιστική περίοδο. Είναι παίκτης παλιάς σχολής που δεν γεμίζει το μάτι, ωστόσο η άψογη τεχνική του και η αντίληψη του χώρου και του παιχνιδιού του δίνουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι νεότερων, ταχύτερων και πιο αθλητικών αντιπάλων.

Σε αντίθεση με τον μαέστρο της Ισπανίας και της Μπαρτσελόνα τον Τσάβι, ο οποίος ενορχηστρώνει το παράλληλο «Τίκι-τάκα», ο Πίρλο λειτουργεί περισσότερο σαν κουόρτερμπακ του αμερικάνικου ποδοσφαίρου. Δεν παίζει ούτε στη θέση του παλιού «δεκαριού», ούτε του «οχταριού» όπως ο Τσάβι, αλλά μπροστά από την άμυνα σαν «εξάρι».

Αυτή τη θέση κατέχει και ο Ντανιέλε ντε Ρόσι στη Ρόμα, ωστόσο στην εθνική Ιταλίας την παραχώρησε χωρίς πολλά – πολλά στον παίκτη που αποκαλείται και ως «l’architetto», δηλαδή ο αρχιτέκτονας. «Εδώ, στην εθνική Ιταλίας η θέση ανήκει σε έναν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου, δε νομίζω ότι το αμφισβητεί κανείς αυτό» λέει χαρακτηριστικά ο Ντε Ρόσι για τον συμπαίκτη του…