• Αναζήτηση
 • Όσο για την περικοπή των επιχορηγήσεων των κομμάτων, σιγή ασυρμάτου…

  Όσο για την περικοπή των επιχορηγήσεων των κομμάτων, σιγή ασυρμάτου… | tovima.gr

  Διαβάζει κάποιος τις τελευταίες μέρες ότι σημαντικές αναπροσαρμογές στα οικονομικά των κομμάτων επέρχονται μετά τα αποτελέσματα που έβγαλε η κάλπη στις 17 του μηνός. Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ θα πάρει μικρότερη επιχορήγηση σε σχέση με το 2011. Από τα 17 εκατομμύρια ευρώ θα λάβει 15,4 μιας και για την κρατική επιχορήγηση προς τα κόμματα λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των ψήφων που έλαβε και όχι το ποσοστό.

  Στις εκλογές του 2009 η Ν.Δ. είχε 2.295.719 ψήφους και τώρα, τον Ιούνιο, πήρε 1.825.609. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που θα πλουτίσει. Το 2011 είχε λάβει κρατική επιχορήγηση ύψους 3,89 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τώρα θα λαμβάνει ετησίως μέχρι και τις επόμενες εκλογές 14,1 εκατομμύρια! Η ραγδαία αυτή αύξηση της επιχορήγησης οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε αλματώδης καταγραφή ψήφων. Το 2011 κράτησε για το Συνασπισμό τη μερίδα του λέοντος και μοίρασε αναλογικά στις συνιστώσες του τα υπόλοιπα (π.χ. KOE, AKOA, ΔEA από 300 χιλ. ευρώ κ.λπ.).

  Το ΠΑΣΟΚ θα λάβει 7,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια έπαιρνε επιχορηγήσεις της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ προσεγγιστικά ! Σε αυτό το κύκλο της “κρατικής επιχορήγησης εν τω μέσω της κρίσης” θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τα νεοεισερχόμενα κόμματα. Πιο συγκεκριμένα οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα λάβουν επιχορηγήσεις ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, 3,75 εκατομμυρίων ευρώ και 3,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

  Τέλος, το ΚΚΕ επίσης θα δει τη σχετική επιχορήγηση να μειώνεται από τα 5,2 εκατομμύρια το 2009, στα 3,95 εκατομμύρια τώρα. (Με πληροφορίες από το ΦEK με αρ. Φυλ 2360 με υπογραφή Καστανίδη)

  Και αναρωτιέται ο μέσος πολίτης που αδυνατεί καθημερινά να αντιμετωπίσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις “Μήπως αυτός ο κύκλος των επιχορηγήσεων και της σπατάλης πρέπει να σταματήσει εδώ;” Η πρόταση για τροπολογία (διακοπή δανειοδότησης από το τραπεζικό σύστημα με νομοθετική ρύθμιση ) για τα οικονομικά των κομμάτων είναι «παραβίαση της κόκκινης γραμμής» για όλα τα κόμματα. Θεωρώ και καλοπροαίρετα θέλω να πιστεύω ότι τα κόμματα με τα χρήματα αυτά τηρούν και καλύπτουν τρέχουσες υποχρεώσεις τους προς τους υπαλλήλους τους, τη ΔΕΗ το ΙΚΑ.

  Αλλά όταν κάποιος ξανακοιτάξει τα νούμερα όσο και καλοπροαίρετος να είναι θα καταλάβει ότι μιλάμε για υπέρογκα ποσά πέρα και έξω από το επίπεδο κάλυψης τέτοιων αναγκών. Η θεώρηση αυτή γίνεται πιο αδύνατη αν αναλογιστούμε ότι τα περισσότερα κόμματα δεν πληρώνουν και πολύ τακτικά τους υπαλλήλους τους ενώ παράλληλα δεν είναι και καλοπληρωτές ως προς τις άλλες τους συμβατικές υποχρεώσεις … Καλές οι τοποθετήσεις των πολιτικών κομμάτων και οι αριστερές φαμφάρες αλλά όταν τα δάκτυλο πρέπει να μπει “επί τον τύπον των ήλων” επικρατεί σιγή ασυρμάτου…

  Η κρίση σήμερα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη την οποία έχουμε αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια. Η συζήτηση για αλλαγές στις συνθήκες άνοιξε. Η συζήτηση όμως αυτή για να τελεσφορήσει, και να κάνει υπομονή και ο πολίτης πρέπει να ανοίξουν όλα τα ζητήματα και ένα από αυτά πρέπει να είναι και η μείωση αυτών των υπέρογκων επιχορηγήσεων… Έτσι και αλλιώς διαφθορά και μαύρες -κάτω από το τραπέζι -επιχορηγήσεις υπήρχαν και θα υπάρχουν για τα κόμματα …ας γίνει μια αρχή από εκεί που πρέπει…

  Γνώμες
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Μαχητικά και ιστιοφόρα Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη περνούσαν συνέχεια πάνω από την Ικαρία. Μια μαυροντυμένη γυναίκα με ροζιασμένο πρόσωπο και τα κατάλευκα... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk