• Αναζήτηση

Υπουργείο Ναυτιλίας: προτεραιότητες ακτοπλοΐα και αποκρατικοποιήσεις

Η ακτοπλοΐα και οι αποκρατικοποιήσεις λιμανιών αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστή Μουσουρούλη και του υφυπουργού κ. Γιώργου Βερνίκου.

Η ακτοπλοΐα και οι αποκρατικοποιήσεις λιμανιών αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστή Μουσουρούλη και του υφυπουργού κ. Γιώργου Βερνίκου.

Στο πρώτο ζήτημα, σύμφωνα με τον υπουργό, θα αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ακτοπλοΐας και παράλληλα να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του κράτους προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ θα εξεταστεί σε βάθος και το θέμα της τιμής των καυσίμων σε συνάρτηση με τη μειωμένη επιβατική κίνηση. Επιπλέον θα εξεταστούν και ζητήματα που αφορούν τα πληρώματα των πλοίων.

Στο τομέα των αποκρατικοποιήσεων ο υπουργός ενημερώνεται από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Θάνο Πάλλη. Την Πέμπτη θα έχει συνάντηση και με τον επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης ιδιωτικής δημόσιας περιουσίας κ. Κώστα Μητρόπουλο, ενώ έχει ενημερωθεί γραπτώς και απο τον πρόεδρο του ΟΛΠ κ. Γιώργο Ανωμερίτη.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια άτυπης συνάντησης που είχε με διαπιστευμένους ναυτιλιακούς συντάκτες εάν η πολιτική για τα λιμάνια που θα ακολουθήσει είναι με τη σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς, είπε πως η σχετική εισήγηση που θα κάνει προς τον Πρωθυπουργό θα γίνει με βάση του τι λένε και τα αλλά δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

«Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ένα σημαντικό κεφαλαίο που δεν γνωρίζω ακόμα αν θα πρέπει να συνδυαστεί με ένα ερύτερο πακέτο που να περιλαμβάνει και τις υποδομές κρουαζιέρας», παραδέχθηκε ο κ. Μουσουρούλης και πρόσθεσε ότι η διεθνής εμπειρία για την κρουαζιέρα και για τα λιμάνια είναι δεδομένη και δεν χρειάζεται να την παρακάμψουμε, αλλά μόνο εκεί που το επιτρέπουν οι συνθήκες, για άντληση σημαντικού οικονομικού οφέλους.
Ο ίδιος προσωπικά τάχθηκε υπέρ των παραχωρήσεων και πρόσθεσε ότι «η χώρα μας έχει μεγάλη εμπειρία καθώς όπως είπε είμαστε απο τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη με επιτυχημένες συμβάσεις παραχώρησης».
Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας αναφέρθηκε και στα προβλήματα που είχαν ανακύψει το προηγούμενο χρονικό διάστημα λόγω της διάσπασης των υπηρεσιών. Όπως είπε το υπουργείο είχε «τριχοτομηθεί», οι βλάβες υπάρχουν και στόχος είναι να το ξαναφτιάξουμε χωρίς να φαίνονται οι ρωγμές που είχαν δημιουργηθεί.

Ο κ. Βερνίκος σημείωσε πως η δημιουργία του νέου φορέα θα αποκαταστήσει το κλίμα εμπιστοσύνης με τους πολίτες και συμπλήρωσε πως σε πρώτη προτεραιότητα μπαίνει το θέμα της ασφάλειας και σε ζητήματα ναυσιπλοΐας και σε θέματα φύλαξης των συνόρων.
Επιπλέον αποφασίσθηκε να δοθεί βάρος στο Αιγαίο και γι΄αυτό ετοιμάζονται αλλαγές στην Γενική Γραμματεία Αιγαίου, ενώ θα αποφευχθούν επικαλύψεις άλλων υπουργείων στην πολιτική που θα ακολουθηθεί.

Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες ο Κ. Μουσουρούλης σημείωσε πως ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί και αυτή τη περίοδο βρίσκεται σε φάση ενημέρωσης για τα ζητήματα του υπουργείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το μεσημέρι της Δευτέρας είχε συνάντηση με εκπροσώπους του Οίκου Ναύτου και του ΝΑΤ για να ενημερωθεί για τις αλλαγές στα συνταξιοδοτικά και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ναυτικών που επήλθαν με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ερωτηθείς για το θέμα της φορολόγησης των εφοπλιστών, ο κ. Μουσουρούλης διευκρίνισε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, σπεύδοντας όμως να σημειώσει ότι είναι ανοικτός στον όποιο διάλογο υπό την προϋπόθεση ότι η όποια πρόταση, ή πολιτική σχηματοποιηθεί δεν θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ζημία, από το προσδοκώμενο όφελος. Παράλληλα τα θέματα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, της ναυτικής εκπαίδευσης κ.α. είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Ναυτιλίας, όπως τόνισε ο υπουργός. Ακόμη διευκρίνισε ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα στελέχη είτε ανήκουν στο πολιτικό είτε στο ένστολο προσωπικό

Ο υφυπουργός κ. Βερνίκος τόνισε επίσης ότι στο yachting υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, όπως ακριβώς και στην επισκευαστική Ζώνη του Περάματος.

Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk