Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου, καθώς η κρίση χρέους επεκτείνεται στην Ευρωζώνη και τα πρώτα μέτρα που αποφασίζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες (όπως το αναπτυξιακό πακέτο των 130 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ) δεν θεωρούνται επαρκή για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το ευρώ υποχώρησε έως 0,30% στα 1,2530 δολάρια, ενώ την περασμένη Παρασκευή είχε διολισθήσει μέχρι τα 1,2519 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τις 13 Ιουνίου.

Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος βρέθηκε χαμηλότερα κατά 0,6% στα 100,46 γεν.

Από τις αρχές του έτους, το ενιαίο νόμισμα σημειώνει απώλειες 3,3% έναντι του δολαρίου και 0,80% έναντι του γεν.

Η Ιταλία θα προχωρήσει την Τρίτη σε δημοπρασία τιμαριθμοποιημένων ομολόγων λήξεως 2016 και 2026, καθώς και ομολόγων μηδενικού επιτοκίου ύψους 3 δισ. ευρώ.

Η Ισπανία, την ίδια ημέρα, θα πωλήσει τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα γραμμάτια.

Γαλλία και Ιταλία ζητούν από τη Γερμανία να αναλάβει αποφασιστική δράση κατά της κρίσης, σε μία περίοδο που το κόστος δανεισμού για την Ισπανία (στη 10ετία) κινείται περί του 7%, επίπεδο στο οποίο ο δανεισμός της χώρας δεν είναι βιώσιμος μεσοπρόθεσμα.

Στις ασιατικές αγορές, τα χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες, ενώ στην αγορά ενέργειας η τιμή του αργού πετρελαίου σημειώνει κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και κινείται στα 80,15 δολάρια το βαρέλι.

Από τις αρχές του έτους το αργό έχει χάσει το 19% της αξίας του.