• Αναζήτηση
 • Εντός στόχου ο προϋπολογισμός, υστέρηση εσόδων 661 εκατ. ευρώ

  Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 10,874 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών και τα οποία έδειξαν υστέρηση των εσόδων και καλύτερη εικόνα στο μέτωπο των δαπανών.

  Τα οριστικά  στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2012 δείχνουν ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 10,87 δισ. ευρώ, και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο σε 2,35 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση έναντι των στόχων του ελλείμματος για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 12,89 δισ. ευρώ και του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 4,23 δισ. ευρώ.

  Η διατήρηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού εντός στόχων επιτεύχθηκε μέσω της περικοπής δαπανών καθώς η υστέρηση των εσόδων φτάνει τα 661 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (18,83 δισ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012.

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η απόκλιση οφείλεται στην υστέρηση των εισπράξεων Φόρου Εισοδήματος (κατά 305 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω της παράτασης που δόθηκε στα νομικά πρόσωπα για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 (έως τις 8 Ιουνίου 2012) και που αναμένεται να εισπραχθούν τον Ιούνιο.

  Μειωμένες επίσης ήταν οι εισπράξεις από φόρους συναλλαγών (απόκλιση κατά 497 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου) λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης, ενώ  υπήρχε υστέρηση και ορισμένων μη φορολογικών εσόδων ειδικού χαρακτήρα.

  Συνολικά, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 19,67 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου (20,59 δισ. ευρώ) κατά 926 εκατ. ευρώ.

  «Μαχαίρι» στις δαπάνες
  Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο πεντάμηνο του  2012 ανήλθαν στα 30,54 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2,94 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (33,5 δισ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2012.

  Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τόσο στον  περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που είναι μειωμένες κατά 1,51 δισ. ευρώ αλλά και στη μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,43 δισ. ευρώ. Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες λόγω κυρίως των πρωτογενών δαπανών (1,13 δισ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (158 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για τόκους σε καθαρή βάση (136 εκατ. ευρώ χαμηλότερη από το στόχο) σε σχέση με τις προβλέψεις του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

  Σύσκεψη υπό τον κ. Ζανιά
   
  Εν τω μεταξύ, σύσκεψη υπό τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Ζανιά πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Οικονομικών. Συμμετείχαν ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός κ. Γ. Μαυραγάνης και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου.

  Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε πλήρης ενημέρωση από τους γενικούς γραμματείς Ηλία Πλασκοβίτη και Χάρη Θεοχάρη (ΓΓΠΣ) στα νέα μέλη του Οικονομικού επιτελείου ενόψει και της επίσκεψης της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα.

  Οικονομία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Μαχητικά και ιστιοφόρα Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη περνούσαν συνέχεια πάνω από την Ικαρία. Μια μαυροντυμένη γυναίκα με ροζιασμένο πρόσωπο και τα κατάλευκα... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk