Η πορεία του κ. Αντ. Σαμαρά στα 35 χρόνια που είναι στην ενεργό πολιτική έχει σε πολλά σημεία της ιδιαίτερους συμβολισμούς και συμπτώσεις. Η Ιστορία τού έπαιξε ακόμη ένα παιχνίδι την περασμένη Τετάρτη 20 Ιουνίου, οπότε και ορκίστηκε για πρώτη φορά στη μακρά πολιτική σταδιοδρομία του Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Την ίδια ακριβώς ημερομηνία, στις 20 Ιουνίου 2009, με την ιδιότητα του υπουργού Πολιτισμού, ήταν ο οικοδεσπότης στα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Από την πανηγυρική εκδήλωση πριν από τρία χρόνια έχουν αλλάξει πάρα πολλά και τα δύσκολα πλέον είναι μπροστά για τον νέο Πρωθυπουργό, ο οποίος ξέρει ότι δεν υπάρχει περίοδος ανοχής από τους πολίτες. «Τα ζόρια τώρα αρχίζουν» είπε σε συνομιλητές του και αμέσως άρχισε τη δουλειά.
Ενα πρόγραμμα ταχείας και αποτελεσματικής απόδοσης θέτει αμέσως σε εφαρμογή ο κ. Αντ. Σαμαράς με σκοπό να αντιμετωπίσει τα καυτά προβλήματα και να κερδίσει τις εντυπώσεις στο πρώτο κρίσιμο διάστημα. Το περίφημο «πρόγραμμα 100 ημερών» δεν υπάρχει και ο ίδιος ξέρει ότι ο χρόνος είναι αμείλικτος, αν και οι πιστωτές θα δείξουν ανοχή ως τον Σεπτέμβριο.
Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ο κ. Σαμαράς ήταν συγκεκριμένος, ξεκάθαρος και αποφασισμένος να ασκήσει μια διαφορετική διοίκηση και εξουσία. Η επιλογή των προσώπων για ορισμένα κρίσιμα υπουργεία επιβεβαιώνει, πέραν των άλλων, το προσωπικό άγχος του κ. Σαμαρά, ο οποίος θέλει να αποδείξει πολύ γρήγορα ότι εννοούσε όλα όσα έλεγε τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και μήνες πριν για την οικοδόμηση ενός νέου μοντέλου που θα υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών εν μέσω κρίσης.
Ο νέος Πρωθυπουργός έχει ως κεντρικό στόχο την αλλαγή του κλίματος στην οικονομία και ως χρήσιμο «εργαλείο» για να λειτουργήσει η κυβερνητική μηχανή αντιλαμβάνεται ο κ. Σαμαράς τον ρόλο τόσο του νέου υπουργού Οικονομικών κ. Β. Ράπανου, στον οποίο επενδύει πάρα πολλά, όσο και του υπερυπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη.
«Θα προχωρήσουμε άμεσα, γρήγορα, αποφασιστικά και με αλήθεια στις αναγκαίες αλλαγές και τομές που έχει ανάγκη ο πολίτης και θα είμαστε συνεπείς έναντι των δεσμεύσεών μας» λένε από το επιτελείο του νέου Πρωθυπουργού.
Παράλληλα αναγνωρίζουν ότι ασφαλώς και θα υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά η κυβέρνηση, έχοντας τη νωπή λαϊκή εντολή και ως όπλο της την προγραμματική συμφωνία με τους άλλους εταίρους, το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ, οφείλει να προχωρήσει και να κυβερνήσει. «Αυτή είναι η εντολή του ελληνικού λαού» λένε και ο κ. Σαμαράς δεν χρησιμοποίησε τυχαία τον όρο «κανονική κυβέρνηση», θέλοντας να σημειώσει την ποιοτική και ουσιαστική διαφορά από το σχήμα που υπήρχε επί πρωθυπουργίας του κ. Λ. Παπαδήμου, ενώ μίλησε και για τον συνταγματικό χρόνο της κυβέρνησης εννοώντας την εξάντληση της τετραετίας.
Το σημειωματάριο
Ενα από τα ζητούμενα του κ. Σαμαρά είναι να υπάρξει συνοχή και έκφραση ενιαίου λόγου ώστε να αποφευχθούν παραφωνίες. Ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να υπάρχει εικόνα Βαβέλ στην κυβέρνηση και ξορκίζει την εμφάνιση ενδοκυβερνητικών τριβών. Γι’ αυτό και είναι αποφασισμένος να παρεμβαίνει ο ίδιος για να λύνει τις διαφορές, ενώ η επικοινωνιακή διαχείριση θα συντονίζεται κεντρικά από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο ίδιος ετοιμάζει το επόμενο διάστημα, και κυρίως μετά την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου, επισκέψεις σε όλα τα υπουργεία. Με την παρουσία του κ. Σαμαρά θα διαμορφωθούν στοχοχρονοδιαγράμματα για τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Αμέσως μετά, αφού θα τους δώσει ένα μικρό χρονικό διάστημα, θα ζητήσει άμεσα αποτελέσματα και θα υπάρχει αξιολόγηση για το πώς κινείται ο κάθε υπουργός.
Εξάλλου, από την απόδοση αρκετών υπουργών εξαρτάται και η σχέση της χώρας με τους πιστωτές και την τρόικα και κυρίως το αν με τις πράξεις της η κυβέρνηση πείσει για την αποφασιστικότητά της να αλλάξει το κλίμα και ως εκ τούτου να διεκδικήσει καλύτερη αντιμετώπιση.
Στους άμεσους στόχους της νέας κυβέρνησης, με βάση το πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κυβερνητικών εταίρων, είναι να ληφθούν μια σειρά μέτρα για την ελάφρυνση των βαρών στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους και στους ανέργους, να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας από τον Σεπτέμβριο, να ενισχυθούν τα μέτρα κοινωνικής προστασίας, να παγώσουν οι μισθοί και οι συντάξεις και να μη γίνουν απολύσεις από το Δημόσιο.
Η βασική αρχή της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου θα είναι η απαίτηση για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο τουλάχιστον χρόνια, ενώ μεταξύ άλλων στους στόχους είναι θέματα όπως η αποκατάσταση αδικιών, η ρύθμιση χρεών για τους πολίτες, η επέκταση του επιδόματος ανεργίας, η σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου και η μείωση φορολογικών συντελεστών, όπως π.χ. του ΦΠΑ στην εστίαση.
Η έλευση της τρόικας
Το ερωτηματικό είναι κατά πόσο αυτούς τους στόχους θα τους κάνουν αποδεκτούς, και σε ποιο βαθμό, οι εκπρόσωποι της τρόικας, οι οποίοι από αύριο θα είναι στην Αθήνα, σε μια αναγνωριστική επίσκεψη, όπως λένε όσοι γνωρίζουν. Οι κκ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα έχουν μια πρώτη επαφή με παράγοντες της νέας κυβέρνησης και θα κάνουν μια γενική επισκόπηση των δημοσιονομικών θεμάτων, αν και υπάρχει ο φόβος από τους μυημένους μήπως και αρχίσουν οι αυστηρές δημόσιες συστάσεις για τήρηση των συμφωνηθέντων.
Η τρόικα, που ενδέχεται να ζητήσει και συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα καταγράψει τη δημοσιονομική κατάσταση, ποιες μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί και ποιες εκκρεμούν, τι έγινε με την κατάργηση και τη συγχώνευση οργανισμών, με τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο, με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με τη μείωση των δαπανών για φάρμακα από ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία.
Κατόπιν η τρόικα θα μεταφέρει άμεσα τα αποτελέσματα στους προϊσταμένους της, οι οποίοι θα αποφασίσουν πότε θα αρχίσει η επίσημη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, από την οποία και θα εξαρτηθούν πολλά.
Αντεπίθεση έξω
Στη σκιά των αμφιλεγόμενων εξ Εσπερίας δηλώσεων ο κ. Σαμαράς ετοιμάζει την αντεπίθεσή του στο εξωτερικό με την παρουσία του, με πρώτο στόχο να παραταθεί κατά δύο έτη ο χρόνος της δημοσιονομικής προσαρμογής, αν και τα μηνύματα από τις Βρυξέλες δεν είναι και πολύ θετικά και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από τον Πρωθυπουργό.
Ως αντάλλαγμα για τη διετή επιμήκυνση ο κ. Σαμαράς έχει στον σχεδιασμό του να ξεκαθαρίσει στους ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και στους άλλους πιστωτές της χώρας, ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα σε γενναίες αποκρατικοποιήσεις, ο αριθμός των οποίων θα υπερβαίνει και τα όσα προβλέπει η δανειακή σύμβαση (π.χ., σιδηρόδρομοι, συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και περιφερειακών αεροδρομίων).
Ο ίδιος, έχοντας ως συμμάχους του τους ομολόγους του της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και της Ιρλανδίας Εντα Κένι, σκοπεύει να συναντήσει τους Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι, ενώ σχεδιάζει να επισκεφθεί και τη Φραγκφούρτη για να συνομιλήσει με τον ισχυρό άνδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Ακόμη θα επιχειρηθεί λίαν προσεχώς και συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ και ενδεχομένως με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας αντίστοιχα Φρανσουά Ολάντ και Ανγκελα Μέρκελ, με την οποία και συνομίλησε προ ημερών τηλεφωνικά λόγω και της εκλογικής του νίκης. Ο Πρωθυπουργός έχει σταθερή επικοινωνία με τους Μπαρόζο και Ρομπάι και θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει μια έκτακτη σύνοδο της ΕΕ εντός του Ιουλίου για την Ελλάδα, ενώ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι οι Ευρωπαίοι θα είναι τελικά γενναιόδωροι στη νέα ελληνική κυβέρνηση και θα του δώσουν χρόνο και επιείκεια. Βέβαια, ο κ. Σαμαράς έχει να αντιμετωπίσει τη δυσπιστία, κυρίως της Γερμανίας και των κρατών-δορυφόρων, που επιμένει ότι δεν πρέπει να γίνει καμία αλλαγή στο πρόγραμμα της Ελλάδας, όπως είπε προ ημερών ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Το κλίμα που υπάρχει στις Βρυξέλλες έδωσε και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είπε δημόσια ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Σαμαρά για τον συγχαρεί για τη νίκη της ΝΔ του ανέφερε, με βάση τα όσα δήλωσε, πως «αναφορικά με το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα δεν θα υπάρξει ουσιαστική τροποποίηση». Ολα όμως είναι θέμα διαπραγμάτευσης και αποτελεσματικής και ουσιαστικής παρουσίας στις Βρυξέλλες και κυρίως ζήτημα συμμαχιών, λένε από το Μαξίμου και τηρούν χαμηλούς τόνους.
Επιτυχής η επέμβαση
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 2.30 μ.μ. του Σαββάτου η οφθαλμολογική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς. Την πολύωρη επέμβαση έκανε ο διευθυντής της Β´ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» κ. Πάνος Θεοδοσιάδης.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 2.30 μ.μ. του Σαββάτου η οφθαλμολογική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς. Την πολύωρη επέμβαση έκανε ο διευθυντής της Β´ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» κ. Πάνος Θεοδοσιάδης.
Η επιστημονική ομάδα του νοσοκομείου προβληματίστηκε για το ποια μέθοδο επέμβασης έπρεπε να ακολουθήσει. Τελικά κατέληξε ότι η πλέον ενδεδειγμένη, αν και πιο δύσκολη, είναι η κανονική ανοιχτή επέμβαση. Το ζήτημα ωστόσο που ανέκυψε είναι ότι ο Πρωθυπουργός πιθανότατα δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει το ταξίδι του για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (28-29 Ιουνίου) καθώς τα αεροπορικά ταξίδια είναι απαγορευτικά κατά την ανάρρωση ανοιχτών επεμβάσεων.
Τη Δευτέρα το απόγευμα και αφού εκτιμήσουν την κατάστασή του έπειτα από εξετάσεις οι γιατροί θα κρίνουν εάν τελικά ο Πρωθυπουργός μπορεί να ταξιδέψει αεροπορικώς στις Βρυξέλλες – το ταξίδι οδικώς ενέχει τους ίδιους κινδύνους.
Εξαιτίας του προβλήματος υγείας αναβλήθηκε και η σύγκληση της ΚΟ της ΝΔ η οποία είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή.
Ευχές για ταχεία ανάρρωση απέστειλαν στον Πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρας και οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης και του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ