Δυο ημέρες νωρίτερα (συγκεκριμένα την Τετάρτη 20/6) άφησε αιχμές με δηλώσεις του στον αγγλικό Τύπο για τον τρόπο με τον οποίο ο ολλανδός τεχνικός κ. Ντικ Αντβοκατ χειρίστηκε το έμψυχο υλικό της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του Euro 2012, διοργάνωση η οποία επεφύλασσε ένα εκπληκτικό ξεκίνημα (4-1 την Τσεχία) αλλά και το πιο πικρό φινάλε για την εθνική ομάδα της χώρας (αποκλεισμός στους ομίλους μετά την ήττα 1-0 από την Ελλάδα).
Το βράδυ της Πέμπτης (21/6) ωστόσο ο επιθετικός της Αρσεναλ Αντρέι Αρσάβιν αποφάσισε να ανασκευάσει και να κάνει την αυτοκριτική του, κάτι που ασφαλώς όφειλε στον φίλαθλο κόσμο της Ρωσίας ύστερα από μέτριες εμφανίσεις και…μηδέν γκολ στη διοργάνωση.

«Η έκβαση του αγώνα με την Ελλάδα απογοήτευσε όλους τους Ρώσους που αγαπούν το ποδόσφαιρο. Το αντιλαμβάνομαι. Ως αρχηγός της ομάδας, μιλώντας εκ μέρους των συμπαικτών μου αλλά και για μένα προσωπικά, θέλω να απολογηθώ για τις εμφανίσεις και τα αποτελέσματα που είχαμε. Δεν ήμασταν αυτοί που θα έπρεπε και πρώτος από όλους εγώ, γι αυτό ζητώ συγγνώμη» τόνισε ο 31χρονος ποδοσφαιριστής σε τηλεοπτικό σταθμό της Αγίας Πετρούπολης.

Ο Αρσάβιν που δεν γνωρίζει ακόμα αν θα επιστρέψει στην Αρσεναλ ή αν θα συνεχίσει ως δανεικός στη Ζενίτ, παραδέχθηκε ότι είναι λάθος να πέφτει όλο το βάρος της ευθύνης στον κ. Αντβοκατ τονίζοντας ότι «δεν είναι σωστό εμείς οι ποδοσφαιριστές να προσπαθούμε να αποποιηθούμε των ευθυνών μας. Γι αυτό ακριβώς διάλεξα να επαναδιατυπώσω τη θέση μου και δεν έχω σκοπό να μιλήσω ξανά γι αυτό το θέμα. Είναι πλέον πίσω μου».

Υπενθυμίζεται ότι ο 31χρονος Αρσάβιν είχε λογομαχήσει με ρώσους φιλάθλους στο ξενοδοχείο όπου διέμενε η αποστολή της εθνική ομάδα της χώρας στη Βαρσοβία, λίγες ώρες μετά την ήττα-αποκλεισμό από την Ελλάδα. Μάλιστα, όταν ένα μέλος του ρωσικού Κοινοβουλίου ζήτησε εξηγήσεις από τους διεθνείς για την αποτυχία τους στο Euro, ο Αρσάβιν είχε απαντήσει σκληρά λέγοντάς ότι «αν είχατε υψηλές προσδοκίες από την ομάδα, είναι δικό σας πρόβλημα κι όχι δικό μας».