Μόλις λίγες ώρες αφότου καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για διαφθορά, ο πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Αντριάν Ναστάζε, αποπειράθηκε να αφαιρέσει τη ζωή του, ανακοίνωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο νυν πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Πόντα.

Όταν η αστυνομία έφτασε στο σπίτι του Ναστάζε, την Τετάρτη, προκειμένου να τον οδηγήσει στη φυλακή, εκείνος αυτοπυροβολήθηκε στον λαιμό ενώπιον της αστυνομίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Φλορεάσκα του Βουκουρεστίου.

«Είναι σε σταθερή κατάσταση και θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση σήμερα το πρωί. Αυτό είναι το σχέδιό μας, πρέπει να κάνουμε την επέμβαση άμεσα» δήλωσε o γιατρός Σέρμπαν Μπραντιστεάνου στον τηλεοπτικό σταθμό Antena 3.

Ο κ. Μπραντιστεάνου ανέφερε ότι ο Αντριάν Ναστάζε είναι διαβητικός, έχει καρδιακά προβλήματα και υψηλή πίεση. «Όταν μία σφαίρα εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα και διεισδύει στους ιστούς, ο πρώτος κίνδυνος είναι ο τραυματισμός σημαντικών ιστών και ο δεύτερος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης που προσπαθούμε να εμποδίσουμε. Η σφαίρα δεν είναι αποστειρωμένη» σημείωσε.

Ο κ. Μπραντιστεάνου στη συνέχεια εξήγησε ότι η εγχείρηση δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το βράδυ, επειδή έπρεπε να σταθεροποιηθούν οι ζωτικές λειτουργίες του και έπρεπε ο ασθενής να υποβληθεί σε εξετάσεις.

Ο καθηγητής Μιρτσέα Μπεουράν είπε επίσης ότι ο Ναστάζε πρέπει να παρακολουθείται στενά και ότι η οικογένειά του ζήτησε οι ιατρικές πληροφορίες για την κατάστασή του να μην αποκαλύπτονται σε άλλους.

Ο Ναστάζε, πρωθυπουργός της Ρουμανίας μεταξύ 2000-2004, είχε κριθεί ένοχος για την κατηγορία ότι το 2004, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, καταχράστηκε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ από τα χρήματα που είχαν προσφέρει εταιρείες και επιχειρηματίες που είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν σε συμπόσιο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο πρώην πρωθυπουργός πρέπει να εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο ετών για εμπλοκή στο σκάνδαλο, που είναι γνωστό ως «Quality Trophy».

Η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA) είχε παραπέμψει σε δίκη τον Αντριάν Ναστάζε στις 20 Ιανουαρίου του 2009, για κατάχρηση της επιρροής ή του κύρους του αξιώματός του, καθώς ως πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος οργάνωσε συμπόσιο με θέμα «Quality trophy in constructions» με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τη στήριξη της προεκλογικής εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές του 2004.

Ο ίδιος ο Ναστάζε δήλωνε ότι οι κατηγορίες είναι πολιτικά υποκινούμενες.