Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε από τη Μόσχα να σταματήσει να προμηθεύει με όπλα το
συριακό καθεστώς, δήλωσε ο υπ΄αριθμόν δυο του Συνδέσμου, Αχμεντ Μπεν Χέλι, στο
ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

«Κάθε βοήθεια στη βία πρέπει να σταματήσει, διότι όταν προμηθεύετε το καθεστώς
με στρατιωτικό υλικό, βοηθάτε να σκοτώνονται άνθρωποι
», δήλωσε ο Μπεν Χέλι,
απαντώντας σε ερώτηση για τη ρωσοσυριακή στρατιωτική συνεργασία.

Σύμφωνα με τον Μπεν Χέλι, ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε επίσης αναθεώρηση της
εντολής του Κόφι Ανάν στη Συρία ώστε να είναι βέβαιη η διεθνής κοινότητα ότι
όλες οι πλευρές συμμορφώνονται προς το ειρηνευτικό σχέδιο.

«Για να αποδώσει το σχέδιο αυτό πρέπει να βρεθεί ένας νέος μηχανισμός, όσον
αφορά την εντολή του διεθνούς απεσταλμένου Κόφι Άναν. Η εντολή αυτή πρέπει να
αναθεωρηθεί για να μπορέσουμε να είμαστε βέβαιοι ότι όλες οι πλευρές σέβονται
το σχέδιο
», τόνισε ο Μπεν Χέλι.

Από την πλευρά τους, Βρετανία και ΗΠΑ δηλώνουν πρόθυμες να προσφέρουν στον σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ Άσαντ, ασφαλή διαφυγή και να τον αντιμετωπίσουν με επιείκεια, εάν δεχθεί να λάβει μέρος σε διεθνείς συνομιλίες για τη μετάβαση της εξουσίας στη Συρία.

Ο «Guardian» επικαλείται βρετανό αξιωματούχο, σύμφωνα με τον οποίο μετά τις επαφές που είχαν ξένοι ηγέτες στη Σύνοδο της G20 στο Μεξικό φάνηκε ότι «υπάρχει αρκετό υλικό» ώστε να ξεκινήσει προσπάθεια διαπραγματεύσεων για τη μετάβαση.

Στη διάρκεια της G20, βρετανοί και αμερικανοί αξιωματούχοι αποκόμισαν την εντύπωση ότι ο ρώσος πρόεδρος δεν είναι προσκολλημένος στην παρουσία του σύρου προέδρου στην εξουσία. Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, βέβαια, έσπευσε να δηλώσει ότι οι Σύροι είναι αυτοί που θα πρέπει να επιλέξουν τον πρόεδρό τους και όχι οι ξένοι.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα επιχειρήσει τώρα να πείσει τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, να αλλάξει τα σχέδιά του και αντί να σχηματίσει Ομάδα Επαφής για τη Συρία να προωθήσει τη διεξαγωγή συνεδρίου, χρησιμοποιώντας ως μοντέλο την περίπτωση της Υεμένης.

Μάλιστα, στην περίπτωση της Υεμένης δόθηκε στον πρόεδρο Αλί Σάλεχ ασυλία, παρά τη σφαγή πολιτών.

Εν τω μεταξύ η αιματοχυσία στη Συρία συνεχίζεται. Συνολικά 58 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη στη χώρα, ανάμεσά τους και πολλοί άμαχοι.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι δεν κατάφερε να εισέλθει στη Χομς για να απομακρύνει πολίτες, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν συνοικίες της πόλης.

Σύμφωνα με τις Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη στη διάρκεια βομβαρδισμού της επαρχίας Ντεράα στη νότια Συρία.

Πάντως η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει πολίτες που έχουν παγιδευτεί στη Χομς.

«Οι δυνάμεις του καθεστώτος βομβαρδίζουν ανελέητα την περιοχή. Απευθύνουμε έκκληση να επιτρέψουν τουλάχιστον σε έναν χειρουργό να μεταβεί εκεί για να βοηθήσει τους τραυματίες, οι οποίοι πεθαίνουν καθώς δεν έχουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα» δήλωσε ο Χάντι αλ-Αμπντάλα, εκπρόσωπος των Τοπικών Επιτροπών Συντονισμού.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, η πόλη Κουσέιρ, στην επαρχία Χομς, πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τις δυνάμεις του καθεστώτος. Σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται ανάμεσα στον στρατό και τους αντάρτες, ιδιαίτερα κοντά στο νοσοκομείο της πόλης.