Η Πορτογαλία με μεγάλο πρωταγωνιστή τον ηγέτη της Κριστιάνο Ρονάλντο έγινε η πρώτη ομάδα που πήρε την πρόκριση στους ημιτελικούς του EURO 2012.

Μετά το πρώτο αναγνωριστικό 20λεπτο, η Πορτογαλία κυριάρχησε, ενώ κατά διαστήματα ήταν καταγιστική. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν σε καταπληκτική κατάσταση, όμως δεν τον ήθελε η μπάλα και ο… Τσεχ, ο οποίος πραγματοποίησε σπουδαία επέμβαση σε τετ-α-τετ στο 24΄. Στη συνέχεια ο «CR7» το πήρε… προσωπικά, όμως το ανάποδο ψαλίδι που επιχείρησε στο 33΄ έφυγε άουτ, το ίδιο και το φάουλ στο 35΄. Στην εκπνοή του ημιχρόνου με «μαγική» ενέργεια ο σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης «άδειασε» την άμυνα και πλάσαρε εξαιρετικά τον Τσεχ, ο οποίος είδε με ανακούφιση τη μπάλα να χτυπάει στο αριστερό του δοκάρι.

Με την έναρξη του β΄ ημιχρόνου, νέο εκπληκτικό απευθείας φάουλ του Ρονάλντο, τραντάζει ξανά το δοκάρι της εστίας των Τσέχων. Η ομάδα του Μίχαλ Μπίλεκ δεν υπήρχε στον αγωνιστικό χώρο στον δημιουργικό τομέα, καθώς μόνο η άμυνά της και η κλάση του Πετρ Τσεχ στέκονταν στις απαιτήσεις ενός προημιτελικού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ομως, ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν αποφασισμένος να βάλει τη σφραγίδα του και στο 79΄ με άπιαστη κεφαλιά μετά από σέντρα του Μουτίνιο, έγραψε το τελικό 1-0. Στο 83΄ ο Τσεχ απέκρουσε εντυπωσιακά το σουτ του Ζοάο Περέιρα και το ματς ολοκληρώθηκε με τους Πορτογάλους να παίρνουν την πρόκριση στους «4» όπου θα αντιμετωπίσουν την Ισπανία ή την Γαλλία την ερχόμενη Τετάρτη (27/6).

Διαιτητής: Χάουαρντ Γουέμπ (Αγγλία)

Κίτρινες: Λιμπέρσκι – Νάνι, Βελόσο

ΤΣΕΧΙΑ (Μίχαλ Μπίλεκ): Τσεχ, Γκεμπρε Σελασιέ, Κάντλετς, Σίβοκ, Λιμπέρσκι, Γίρατσεκ, Χούμπσμαν (86΄ Πέκχαρτ), Πλάσιλ, Πίλαρ, Νταρίντα (61΄ Ρέζεκ), Μπάρος

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Πάουλο Μπέντο): Ρούι Πατρίσιο, Ζοάο Περέιρα, Μπρούνο Αλβες, Πέπε, Κοεντράο, Μεϊρέλες (88΄ Ρολάντο), Βελόσο, Μουτίνιο, Νάνι (84΄ Κουστόντιο), Ποστίγκα (40΄ Ούγκο Αλμέιδα), Ρονάλντο