Βαρσοβία, αποστολή

Ο μεγάλος αντίπαλος του Κριστιάνο Ρονάλντο δεν βρίσκεται στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξάγεται στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας. Τουλάιχστον όμως, ο σταρ της «Σελεσάο» θα βρει σήμερα, στον πρώτο προημιτελικό της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί στη Βαρσοβία (21.45, ΕΤ1) απέναντί του τον «μίνι-Μέσι» όπως αποκαλούν οι φίλοι της εθνικής Τσεχίας τον Βάτσλαβ Πίλας.

Η μονομαχία στο «Ναρόντοβι» δεν αφορά μόνο τους δύο ακραίους επιθετικούς της Πορτογαλίας και της Τσεχίας, ούτε αφορά μόνο στο ποια ομάδα θα πάρει το πρώτο εισιτήριο για τον ημιτελικό. Στο σημερινό παιχνίδι θα τεθούν αντιμέτωπες δύο εθνικές ομάδες που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα στην αρχή του Euro 2012 δεχόμενες σκληρή κριτική από τον Τύπο των χωρών τους.

«Τέτοιες αντιδράσεις είναι αναπόφευκτες, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος» είπε ο τεχνικός της Τσεχίας κ. Μίχαλ Μπίλεκ αναφερόμενος στην κριτική που του ασκήθηκε έπειτα από τη συντριβή της ομάδας του από τη Ρωσία (1-4) στην πρεμιέρα του Euro 2012. «Το μόνο που μπορεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση είναι οι νίκες. Τις πετύχαμε, προκριθήκαμε και τώρα απολαμβάνουμε τελείως διαφορετικά συναισθήματα». Ανάμεσα σε εκείνους που έχουν ασκήσει κριτική συγκαταλέγεται και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας κ. Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος δεν έχει διστάσει να πει ότι «η απόδοση του Κάντλετς δεν είναι η αναμενόμενη, ενώ στο ματς με την Πολωνία έκανε αρκετά λάθη και ο Τσεχ». Όταν πάντως, ο 61χρονος τσέχος νεοφιλελεύθερος πολιτικός κλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό СT της Πράγας να σχολιάσει τον προημιτελικό αρνήθηκε ευγενικά,..

Όπως και ο ομόλογός του της Πορτογαλίας κ. Πάουλο Μπέντο, έτσι και ο κ. Μπίλεκ ως παίκτης ήταν στη σκιά των μεγάλων ονομάτων, ενώ και οι δύο όταν ανέλαβαν τις εθνικές ομάδες των χωρών τους δεν έτυχαν αποθεωτικής υποδοχής από τους φιλάθλους και τα ΜΜΕ. «Πρέπει να βελτιώσουμε ακόμη αρκετά πράγματα και δεν θεωρούμε την ομάδα μας το φαβορί της αναμέτρησης» είπε ο κ. Μπέντο που δέχτηκε κριτική για την απόδοση της Πορτογαλίας στην πρεμιέρα εναντίον της Γερμανίας συμπληρώνοντας ότι «είμαι περήφανος για τους παίκτες μου που έφτασαν μέχρι εδώ. Είμαστε πλέον ομάδα και μπορούμε να προχωρήσουμε περισσότερο». Να σημειωθεί ότι η Πορτογαλία είναι η μοναδική ομάδα που έχει περάσει από τη φάση των ομίλων και στις πέντε τελευταίες διοργανώσεις που συμμετείχε (Euro 2004, 2008 και 2012, Μουντιάλ 2006, 2010).

Και αν η Πορτογαλία προσπαθεί να ξεχάσει την προηγούμενη αναμέτρησή της με την Τσεχία σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, καθώς είχε ηττηθεί στα προημιτελικά του 1996 από τη φιναλίστ εκείνης της διοργάνωσης και ένα εκπληκτικό γκολ του Κάρελ Πομπόρσκι, ο μέσος των Πορτογάλων Ραούλ Μειρέλες κάνει όνειρα να επαναλάβει μια αντίστοιχη επιτυχία που έζησε εφέτος με την Τσέλσι. «Κατακτήσαμε το Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ δεν μας πίστευε κανείς. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με την Εθνική»