Έναν νέο τρόπο ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων του ζωικού βασιλείου αποφάσισαν να εφαρμόσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με επικεφαλής τον έλληνα διδακτορικό φοιτητή Ιωάννη Ψωράκη. Δημιούργησαν λοιπόν μια τράπεζα δεδομένων παρόμοια με το… Facebook.

Ο τρόπος με τον οποίο τα μέλη των ομάδων διαφόρων ειδών ζώων αλληλεπιδρούν μεταξύ τους (π.χ. κατά τη μετάδοση ασθενειών ή κατά την προσπάθειά τους να βρουν τροφή και ταίρι), μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την επιβίωση τόσο των ιδίων όσο και των πληθυσμών τους.

Η αποκάλυψη όμως των κοινωνικών σχέσεων και δικτύων των ζώων αποτελεί για τους ειδικούς μια πραγματική πρόκληση. Μέσα από τη νέα προσέγγιση μελέτης των ειδών οι ειδικοί ξεκίνησαν να διερευνούν τις σχέσεις μεταξύ πτηνών και συγκεκριμένα καλόγερων (Parus major).

«Το Facebook, για παράδειγμα, συγκεντρώνει δεδομένα γύρω από τους χρήστες π.χ. με ποιους είμαστε φίλοι, πού έχουμε πάει, τι μοιραζόμαστε με τους άλλους» εξηγεί ο κ. Ψωράκης από το Τμήμα Μηχανικής. «Αυτό που καταφέραμε να δείξουμε είναι το πώς μπορούμε να αναλύσουμε τα δεδομένα μεμονωμένων ζώων – στην προκειμένη περίπτωση καλόγερων – ώστε να δημιουργήσουμε ένα “Facebook για ζώα” το οποίο θα αποκαλύπτει ποιος συνδέεται με ποιον, ποια είναι τα μέλη μιας ομάδας και ποια πουλιά συχνάζουν σε συγκεκριμένα “στέκια”» αναφέρει ο ίδιος.

Προσθήκη… ιπτάμενου φίλου

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι προβλέψεις τους περί «φιλίας» οι οποίες σχετίζονταν με τα πουλιά που έτειναν να αναζητούν μαζί τροφή ή να γίνονται ζευγάρι, συνέπιπταν τελικά με τις οπτικές παρατηρήσεις των ζωολόγων.

«Η τεχνική μας μπορεί να προσφέρει πληροφορίες γύρω από τα κοινωνικά δίκτυα που συνδέουν τα πουλιά, είτε μέσω δειγματοληψίας, είτε μέσω της ανάλυσης των μοτίβων κίνησής τους» συνεχίζει ο επικεφαλής της μελέτης. «Η προσέγγισή μας προσφέρει τη δυνατότητα επεξεργασίας τεράστιων αριθμών δεδομένων, με τη βοήθεια αυτοματοποιημένων εκτιμήσεων. Πρόκειται για το πρώτο παράδειγμα σχετικά με το πώς οι ζωολόγοι μπορούν να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν τη μέθοδο αυτή για να εξετάζουν τα κοινωνικά δίκτυα των ζώων σε ένα αχανές πλαίσιο δεδομένων» καταλήγει ο κ. Ψωράκης.

Η έκθεση των ειδικών παρουσιάζεται στην επιθεώρηση «Journal of the Royal Society Interface».