Επειτα από μια εκλογική διαδικασία με έντονο παρασκήνιο, ο μέχρι πρότινος Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Συνδέσμου Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών ΕταιρειώνΓιώργος Χαλβατζάκηςδιαδέχτηκε τονΒασίλη Οικονομίδηστην προεδρία του ΕΣΑΚΕ και έγινε ο τέταρτος πρόεδρος στην 20ετή ιστορία του Συνδέσμου επικρατώντας με 10 έναντι τεσσάρων ψήφων του απερχόμενου προέδρου (2002-12).

«Είναι μία πολύ χαρούμενη στιγμή για μένα, αλλά ταυτόχρονα και μια στιγμή που φέρνει στις πλάτες μου μεγάλες ευθύνες. Το είπα και νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συνέλευσης ότι θέλω να διατηρήσω χαμηλό προφίλ γιατί αυτός είναι και ο χαρακτήρας μου. Θέλω να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις τον ΕΣΑΚΕ και τις ΚΑΕ και με πολλή και σκληρή δουλειά να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».

«Η χώρα μας περνά δύσκολες στιγμές, κάτι που όπως είναι φυσιολογικό ισχύει και για το μπάσκετ. Θα δουλέψουμε ενωμένοι, σαν μια γροθιά, με συγκεκριμένους στόχους, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να καταφέρουμε κάτι. Υπάρχει αλλαγή σελίδας στον ΕΣΑΚΕ μετά από δέκα χρόνια προεδρίας του κύριου Οικονομίδη. Αισθάνομαι νέος και θα προσπαθήσω να εφαρμόσω την εμπειρία και τη γνώση που διαθέτω για να βοηθήσω.

Το μπάσκετ είναι ένα. Γι αυτό πρέπει να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στην ΕΟΚ και τον ΕΣΑΚΕ σε όλους τους τομείς. Η δουλειά μου θα είναι το διαβατήριό μου για τις ΚΑΕ. Δεν αισθάνομαι ισόβιος. Θα προσπαθήσω να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις. Αυτή τη στιγμή έχω πάρα πολλά πράγματα στο μυαλό μου», ήταν οι πρώτες δηλώσεις του κ. Χαλβατζάκη, ο οποίος αναλαμβάνει την προεδρία σε μια πολύ κρίσιμη καμπή και αν επιθυμεί να κάνει τη διαφορά θα χρειαστεί να επιχειρήσει βαθιές τομές κυρίως θεσμικού χαρακτήρα.

Στο σημερινό (19/6) Διοικητικό Στμβούλιο, πάντως, ελήφθη η πρώτη σημαντική απόφαση, η οποία αν επικυρωθεί από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (το παρασκήνιο λέει ότι τάχθηκε υπέρ του Γιώργου Χαλβατζάκη και… εκ παραδρομής δεν όρισε εκπρόσωπό της στην ψηφοφορία) πρόκειται να αλλάξει θεαματικά τον χάρτη του ελληνικού πρωταθλήματος. Και αυτό γιατί οι ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα απόκτησης και χρησιμοποίησης έξι Αμερικανών, ενώ μέχρι φέτος είχαν στο ρόστερ τους μέχρι τρεις μη Ευρωπαίους και άλλους τρεις ευρωπαίους παίκτες.

Η συγκεκριμένη αλλαγή δεν θα αρέσει καθόλου στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών, ο οποίος φυσιολογικά θα δει τις αποδοχές αρκετών μελών του να… καταποντίζονται. Η «δεξαμενή» των αμερικανών παικτών είναι ατέλειωτη και οι ομάδες μπορούν να «ψωνίσουν» φθηνούς παίκτες (40.000-80.000 ευρώ) που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στις ομάδες τους. Την ίδια στιγμή, η λογική λέει ότι οι μέτριοι προς καλοί Ελληνες _ και όχι φυσικά οι πρωτοκλασάτοι _ θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσουν κι άλλο τις απαιτήσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Βασίλης Οικονομίδης επικαλέστηκε ασθένεια, ωστόσο το αίτημά του για αναβολή των εκλογών δεν έγινε δεκτό και έτσι η ψηφοφορία έγινε εν τη απουσία του. Θυμίζουμε ότι ο πρώην πρόεδρος της ΚΑΕ Αρης Γιάννης Δαμιανίδης, καθώς και ο βετεράνος άσος Ευθύμης Ρεντζιάς είχαν αποσύρει τις υποψηφιότητές τους.

Στη θέση του Αντιπροέδρου παραμένει οΣτέφανος Κιουριτζόγλου(Περιστέρι), Γενικός Γραμματέας αναλαμβάνει οΓιώργος Μαμαλάκης(Ρέθυμνο) και Ταμίας οΑνδρέας Μολφέτας(Απόλλων Πάτρας).

Το βιογραφικό του νέου προέδρου του ΕΣΑΚΕ

Ο Γιώργος Χαλβατζάκης γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1963 στη Θεσσαλονίκη. Είναι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, έγγαμος και πατέρας ενός παιδιού.

Ο νέος πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ συμμετείχε για πρώτη φορά στο Δ.Σ. του Συνδέσμου το 1993, ως εκπρόσωπος του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, θέση την οποία κατείχε έως το 1998. Διετέλεσε πρόεδρος της ΕΕΟΔΑΚ από το 1993 έως το 1999.

Επέστρεψε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ το 2001, ως εκπρόσωπος του Μακεδονικού, ενώ το 2005 ανέλαβε την εκπροσώπηση του Πανιωνίου. Κατείχε την θέση του Γενικού Γραμματέα του Συνδέσμου απ’ το 2007 ως το τέλος της θητείας της απελθούσας διοίκησης.