Παράταση δύο χρόνων ετοιμάζεται να ζητήσει από τους πιστωτές ο κ. Αντ. Σαμαράς, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., που αναμένεται να είναι και ο νέος Πρωθυπουργός, έχει στον φάκελό του, για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το αίτημα να παραταθεί κατά δύο έτη ο χρόνος της δημοσιονομικής προσαρμογής και εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα κερδίσει αυτή τη μάχη.

Ως αντάλλαγμα ο κ. Σαμαράς – που δεν αποκλείεται να έχει αυτός τελικά την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών για να υπάρξει και ο κατάλληλος συμβολισμός – έχει στον σχεδιασμό του να ξεκαθαρίσει στους ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και στους άλλους πιστωτές της χώρας, ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε γενναίες αποκρατικοποιήσεις και μάλιστα άμεσα.

Αυτό το είχε εξαγγείλει ο κ. Σαμαράς πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των 18 μέτρων για την οικονομία στο ΕΒΕΑ και με βάση εκείνο το πλαίσιο θα υπογραμμίσει στην τρόικα ότι θα προωθήσει ένα μεγάλο πακέτο αποκρατικοποιήσεων, που θα υπερβαίνει και τα όσα προβλέπει η δανειακή σύμβαση (π.χ. σιδηρόδρομοι, συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και περιφερειακών αεροδρομίων).

Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί σίγουρο, με βάση και εγγυήσεις που έχει λάβει από τους πιστωτές, ότι θα υπάρξει επιμήκυνση, τουλάχιστον έως το 2016, στον χρόνο προσαρμογής και θα δεχθούν την αντικατάσταση μέτρων του μνημονίου με ισοδύναμα.

Ως θετικό έλαβε το σήμα της Κομισιόν η οποία άνοιξε «παράθυρο» για επαναδιαπραγμάτευση με την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές προσδιορίζοντας το πλαίσιο στο οποίο μπορούν να κινηθούν Ελλάδα και ΕΕ χωρίς να διαταραχθούν οι σχέσεις ούτε να απειληθεί το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη.

Ο κ. Σαμαράς έχει σταθερή επικοινωνία με τους κ.κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι, από τους οποίους και θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει μια έκτακτη σύνοδο της ΕΕ εντός του Ιουλίου για την Ελλάδα, ενώ υπολογίζει αρκετά στην καλή σχέση που έχει με τον ισχυρό άνδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Ο ίδιος, έχοντας ως συμμάχους του τους ομολόγους του της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και της Ιρλανδίας Εντα Κένι, ετοιμάζεται για το πρώτο του ταξίδι στις Βρυξέλλες, πιθανότατα ως Πρωθυπουργός, προκειμένου να συναντήσει τους κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπάι, αλλά και στη Φρανκφούρτη για να συνομιλήσει με τον κ. Ντράγκι, ενώ θα επιχειρηθεί λίαν προσεχώς και συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, και ενδεχομένως με τους ηγέτες της Γαλλίας και Γερμανίας αντίστοιχα, Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Σαμαράς δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επαναδιαπραγμάτευση και γι’ αυτό έχει ήδη δημιουργήσει μια ισχυρή ομάδα η οποία θα αναλάβει αυτή τη διαδικασία και έχει ήδη ξεκινήσει την προεργασία, χωρίς όμως να ανακοινωθεί ποιοι τη συγκροτούν.

Ένα από τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων είναι το αίτημα για πάγωμα τουλάχιστον για δυο μήνες της καταγραφής των μέτρων ύψους 11,7 δισ. ευρώ που θα πρέπει με βάση το μνημόνιο να ληφθούν για τη διετία 2013-2014.

Στόχος του κ. Σαμαρά είναι στον επόμενο Προϋπολογισμό για το 2013 να θεσπίσει, εάν εξασφαλίσει την επιμήκυνση, περικοπές 3,5 δισ. και όχι 7,5 δισ., όπως θα συνέβαινε αν το πρόγραμμα είχε διετή διάρκεια. Κατά τον ίδιο, η χρονική επέκταση του προγράμματος θα επιτρέψει να γίνουν περικοπές από σπατάλη και διαφθορά, όχι από μισθούς και συντάξεις.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ζητήσει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να απελευθερωθούν 6,6 δισ. ευρώ ώστε το ελληνικό κράτος να μπορέσει να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά, πληρώνοντας τις καθυστερημένες οφειλές της σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως π.χ. προμηθευτές φαρμάκων και κατασκευαστές οδικών έργων.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς θα θέσει το θέμα να καταβληθούν σε δόσεις οι φορολογικές επιβαρύνσεις της τελευταίας περιόδου από όσους αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με την πρόβλεψη ότι το σύνολο της ετήσιας φορολογικής επιβάρυνσης δεν θα ξεπερνά το 25% των εσόδων τους και να μειωθεί τουλάχιστον ο ΦΠΑ στην εστίαση που συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό.

Στο φάκελο του κ. Σαμαρά για την επόμενη φάση της επαναδιαπραγμάτευσης, αφού πρώτα καταφέρει να εξασφαλίσει την επιμήκυνση, είναι:

*Αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων στα επίπεδα που ήταν το 2009. Ακόμα αποκατάσταση των πολυτεκνικών επιδομάτων, στα επίπεδα του 2009 και αποκατάσταση της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους.

* Αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν από το κούρεμα του χρέους φυσικά πρόσωπα (ομολογιούχοι) και ασφαλιστικά ταμεία:

* Επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά έναν χρόνο ακόμα, στα δύο χρόνια, έστω και με τη μορφή προγραμμάτων επανεκπαίδευσης. Αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί από αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια.

* Έκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους ή καταστηματάρχες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και δεν δικαιούνται σήμερα κανένα βοήθημα, εφ’ όσον βέβαια βρίσκονται κάτω από ένα εισοδηματικό όριο. Το ποσό θα εξευρεθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν μείνει αδιάθετα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

* Να ρυθμιστούν οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις των επομένων μηνών. ΕΤΑΚ του 2009, έκτακτη εισφορά που μπήκε το 2009, ΦΜΑΠ του 2010 και 2011, και φόρος εισοδήματος με μειωμένες απαλλαγές για το 2011.