Τον σχεδιασμό χρηστικών αντικειμένων ως προέκταση του προσωπικού τους (και γι’ αυτό άλλωστε οικείου) εννοιολογικού που διέπει το εικαστικό τους έργο κλήθηκαν να υλοποιήσουν οι δεκαπέντε ΄Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση (Ο)ΙΚΕΑ, σε έναν χώρο μοναδικό όπως το παλαιό γυμνάσιο της ΄Υδρας, το ιστορικό Σαχτούρειο.

Σε επιμέλεια Δημήτρη Αντωνίτση και παραγωγή Hydra School Projects, η έκθεση παρουσιάζεται για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο του εορτασμού των Μιαουλείων 2012, από την Παρασκευή 22 Ιουνίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2012.

Συγκεκριμένα στην έκθεση συμμετέχουν οι παρακάτω καλλιτέχνες με τα εξής έργα: Στέλιος Αλεξάκης (τραπέζι και επίτοιχα έργα από μωσαϊκό), Δημήτρης Αντωνίτσης (τσακώνικα υφαντά αλλά και κιούπια από τα Καρπάθια), Christian Aschman – Λουξεμβούργο (φωτογραφίες της Αθήνας σε κεραμικές κούπες), Tarjei Bodin Larsen – Νορβηγία (επιζωγραφισμένες κορνίζες),
Ole Martin Lund Bo – Νορβηγία (επιζωγραφισμένα κουτιά), Radu Comsa – Ρουμανία (κουρτίνα με χούλα χουπ, σκηνογραφημένη για Ολυμπιακούς Αγώνες), Κωνσταντίνος Κακανιάς (κεραμικά πιάτα με ονόματα σέξι πρωταγωνιστών του ελληνικού κινηματογράφου), Ryusuke Kido – Ιαπωνία (τραπέζι μελέτης), Κωνσταντίνος Λαδιανός (πορνογραφικά κουρτινάκια κουζίνας με δαντελένια τελειώματα και ερωτικά σεμεδάκια), Τίμος Λειβαδίτης (τσαρούχια sur measure), Nate Lowman – ΗΠΑ (κουρτίνες), Εύα Μήταλα (λακαρισμένο σύνθετο με μπαρ και συρταριέρα), Daniel Subkoff – ΗΠΑ (λαμπατέρ από αποτυχημένα έργα συναδέλφων του), Αλέξανδρος Τζαννής (διαγαλακτικά κεραμικά) και Franz West – Αυστρία (τραπέζι και επίτοιχη κρεμάστρα από μπετόβεργες).

Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης, ο τίτλος αναφέρεται τόσο στη θεωρία του Sigmund Freud για το οικείον/ανοικείον αλλά και στη γνωστή αλυσίδα επίπλων, προϊόντα της οποίας έχουν διεισδύσει σε κάθε νοικοκυριό.

Ο κ. Αντωνίτσης επιμελείται μια έκθεση με ανακάτεμα/μιξάρισμα τέχνης και objets d’ art κλείνοντάς μας το μάτι με ένα απόφθεγμα του Anton Chekhov:
«Kάθε ηλίθιος μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση. Η καθημερινότητα είναι αυτή που εξοντώνει».

Τέλος, έχοντας επεκτείνει τη δράση του HSP δημιουργώντας το Hydra School Projects Residency Program, οι φετινοί artists-in-residence, Χριστίνα Κουτσοσπύρου και Aran Hughes, θα παρουσιάσουν την προβολή «Waiting for the Past, 2012».

Οι δύο κινηματογραφιστές αποτύπωσαν τη ζωή των τσομπάνων της ορεινής Ναυπακτίας τον περασμένο χειμώνα, υλικό που επεξεργάσθηκαν στην Υδρα, τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2012.

Την έκθεση «(Ο)ΙΚΕΑ» θα συνοδεύσει ο καθιερωμένος κατάλογος στη μορφή σχολικού τετραδίου σχεδιασμένος από τον art-director, Σταύρο Βλαχάκη.

HYDRA SCHOOL PROJECTS
Ώρες λειτουργίας: Tρίτη-Κυριακή 11:30-13:30, και 19:30-22:00, τηλ.: 693 8024554
Χορηγός: ΔΗΜΕΡΓΟΝ – Ιδρυμα Δ. Δασκαλόπουλου γα τέχνη και πολιτισμό