«Μπορεί η ελληνική οικονομία να διαλύεται, αλλά οι κινηματογραφιστές και οι αθλητές της χώρας κάνουν ό,τι μπορούν για να της φτιάξουν τη διάθεση» αναφέρει η αυστραλέζικη εφημερίδα Sidney Morning Herald αφορμής δοθείσης της βράβευσης των «Αλπεων» στο τελευταίο φεστιβάλ του Σίδνεϊ αλλά και της πρόκρισης της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου στους προημιτελικούς του Euro 2012.

Στο Φεστιβάλ του Σίδνεϊ, οι «Αλπεις» – τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Λάνθιμου (και όχι ακριβώς το φιλμ που μπορεί να φτιάξει κανενός τη διάθεση) – απέσπασαν το βραβείο καλύτερης ταινίας, το οποίο συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο 60.000 δολαρίων.

Στην ταινία, της οποίας η απήχηση στο ελληνικό κοινό ήταν μηδαμινή συγκρινόμενη με τον θόρυβο που είχε προκαλέσει λόγω υποψηφιότητας στα Οσκαρ ο «Κυνόδοντας», η προηγούμενη ταινία του Γ. Λάνθιμου, μια νοσοκόμα, ένας τραυματιοφορέας, μια αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής και ο προπονητής της έχουν δημιουργήσει μια ομάδα που «αντικαθιστά» πεθαμένους ανθρώπους.

Τα μέλη προσλαμβάνονται από τους φίλους και τους συγγενείς των πεθαμένων και είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν σύμφωνα με κάποιους κανόνες που έχει ορίσει ο αρχηγός τους (Αρης Σερβετάλης). Τα προβλήματα αρχίζουν όταν η νοσοκόμα (Αγγελική Παπούλια) αρνείται να υπακούσει σε αυτούς τους κανόνες.

«Οι «Aλπεις» συνδυάζουν το πάθος, το μαύρο χιούμορ και την αίσθηση της απειλής, σε μια ταινία που όσο απαιτητική είναι, τόσο ανταμείβει τον θεατή» ανέφερε η πρόεδρος της εφετινής κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ, ηθοποιός Ρέιτσελ Γουόρντ.

«Μια λεπτά ισορροπημένη μελέτη της εξουσίας και της ταυτότητας, με άξονα τον παραλογισμό, οι »Aλπεις» αποτελούν οξυδερκές, μοναδικά συγκινητικό σινεμά από μια σημαντική νέα φωνή του ελληνικού κινηματογράφου».