Το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ ετοιμάζεται ήδη για την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της το απόγευμα της Δευτέρας. Ο σχεδιασμός της, στη βάση σεναρίων για τα εκλογικά αποτελέσματα, ήδη έχει ξεκινήσει, έχοντας ως δεδομένο τη δημόσια δέσμευση ότι «θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μη μείνει η χώρα ακυβέρνητη».
Η ΔΗΜΑΡ κατεβαίνει στην εκλογική μάχη χωρίς να έχει αλλάξει τη ρητορική της, αλλά έχοντας διαμορφώσει τον εκλογικό της στόχο και με βάση τις εξελίξεις στο ΠαΣοΚ, που εκτιμούν ότι «φυλλορροεί». Ετσι, επιμένει ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ο πόλος για τη συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού ή της Κεντροαριστεράς, προβάλλοντας ότι είναι η δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί ότι στις 18 Ιουνίου η χώρα θα έχει κυβέρνηση συνεργασίας με προοδευτικό πρόσημο.
«Θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος» είναι η χαρακτηριστική φράση που λένε τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Και από εκεί ξεκινούν τα σενάρια. Αν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, «η ΔΗΜΑΡ δύσκολα θα πει «όχι»» τονίζουν στελέχη της. Θέτουν βέβαια την προϋπόθεση που έχει εκφωνηθεί πολλάκις από τον κ. Φ. Κουβέλη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μιλά για καταγγελία του μνημονίου και δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Ετσι, εφόσον αυτό γίνει, κύκλοι της ΔΗΜΑΡ έλεγαν ότι θα συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και δεν θα δώσει απλώς ψήφο ανοχής.
Το άλλο σενάριο που εξετάζεται από τη ΔΗΜΑΡ, εφόσον είναι πρώτη η ΝΔ, είναι μια κυβέρνηση εθνικής ευθύνης ή συνευθύνης, όπως τη χαρακτηρίζει ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος όμως θέτει το ζήτημα της συμμετοχής και του
ΣΥΡΙΖΑ. Η κυρίαρχη άποψη στη ΔΗΜΑΡ είναι ότι δεν μπορεί αυτή τη φορά να τίθεται «σώνει και καλά» η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον υπάρχει σύγκλιση σε προγραμματική βάση, μεταξύ ΔΗΜΑΡ – ΝΔ – ΠαΣοΚ. «Αν πούμε ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή δεν μπαίνουμε σε κυβέρνηση δημιουργείται ζήτημα αξιοπιστίας της ΔΗΜΑΡ και προσχηματικής δικαιολογίας…».
Ιδού πώς σκιαγραφεί ο υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Γρ. Ψαριανός μιλώντας στο «Βήμα» το μετεκλογικό κυβερνητικό σκηνικό: «Οσο περνά από το χέρι μας δεν θα αφήσουμε τη χώρα να μείνει ακυβέρνητη. Μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει το πρώτο κόμμα, όποιο και αν είναι αυτό και επίσης πρέπει να μπορεί να σχηματισθεί χωρίς το δεύτερο, αν και καλό θα ήταν να περιλαμβάνει και αυτό. Οσο μεγαλύτερη συναίνεση υπάρχει και όσο μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή, τόσο καλύτερα θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε με τους Ευρωπαίους και τόσο πιο αποτελεσματικά να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται. Πιο ισορροπημένο θα είναι ένα κυβερνητικό σχήμα στο οποίο θα μετέχουν περισσότερα κόμματα από αυτά που δηλώνουν ότι τους ενδιαφέρει η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠαΣοΚ, ΔΗΜΑΡ). Ομως αν κάποιο από αυτά δεν θέλει να μετάσχει, η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να συγκροτηθεί».
Η ΔΗΜΑΡ, σημειώνει ο κ. Ψαριανός, έχει προτείνει συγκεκριμένα σημεία στα οποία μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία «και ελπίζουμε αυτό να γίνει, βεβαίως με μια στροφή στην προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας και όχι σαν την κυβέρνηση Παπαδήμου που δεν έκανε καμιά θεσμική μεταρρύθμιση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και την οικονομική ανάπτυξη».

Το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ έδωσε έμφαση στη διερεύνηση των δυνατοτήτων για σύγκλιση της Αριστεράς και της Οικολογίας. Ετσι, η πιο πρόσφατη συνάντηση για διεύρυνσή της με στελέχη της πολιτικής οικολογίας έγινε με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών της ΔΗΜΑΡ, όπως ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κ. Σπ. Λυκούδης και οι κκ. Θ. Μαργαρίτης και Η. Ευθυμιόπουλος. Αλλωστε, απέναντί τους, με ανοιχτή διάθεση εκλογικής στήριξης της ΔΗΜΑΡ, είχαν πρόσωπα όπως ο δημοσιογράφος κ. Πολυδεύκης Παπαδόπουλος, ο οποίος ως την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου ήταν εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων αλλά διαφώνησε με την εκ νέου αυτόνομη κάθοδο του οικολογικού χώρου. Ωστόσο, η παρέμβαση που έπεσε ηχηρά στον δημόσιο διάλογο ήταν εκείνη του πρώην υπουργού κ. Α. Ανδριανόπουλου. Καλεί σε εκλογική στήριξη της ΔΗΜΑΡ, θεωρώντας ότι η παρουσία της στη Βουλή θα συμβάλει στην ισχυροποίηση της μετριοπάθειας και της λογικής. Οπως εξηγεί, «η παρουσία της συνετής φωνής του Φώτη Κουβέλη πιθανότατα να ματαιώσει ακρότητες».
Ισορροπημένη κυβέρνηση
«Πρωθυπουργός ευρύτερης αποδοχής»
«Δεν είναι αυτοσκοπός η συμμετοχή στην κυβέρνηση όσο το να υπάρξει κυβέρνηση, με αξιόπιστες πολιτικές και με φερέγγυα πρόσωπα» λέει ο κ. Ψαριανός. Για να καταλήξει: «Δεν είναι απαραίτητο να είναι πρωθυπουργός ένας αρχηγός κόμματος, έστω και του πρώτου, σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, δεδομένου ότι και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος συμμετείχαν στην αποδοχή των όρων των μνημονίων με έναν τρόπο κοινωνικά άδικο και οικονομικά αναποτελεσματικό. Μια κυβέρνηση καθαρά Κεντροαριστεράς ή Κεντροδεξιάς δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της χώρας, αν η κυβέρνηση δεν είναι ισορροπημένη με τη μέγιστη κοινωνική αποδοχή. Ούτε η ΝΔ μόνη, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος, ακόμη και σε συνθήκες αυτοδυναμίας. Η ΝΔ έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει λόγο αντιευρωπαϊκό, μιλώντας για μονομερείς ενέργειες και καταγγελία του μνημονίου».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ