Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε από το βήμα της προεκλογικής συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομόνοια, από κάτω ακουγόταν η διερμηνεία των όσων έλεγε σε τέσσερις-πέντε διαφορετικές γλώσσες. Κάποιες απευθύνονταν στους ξένους προσκεκλημένους από τα «αδελφά» κόμματα του εξωτερικού. Οι περισσότερες όμως γίνονταν για λογαριασμό των ξένων δημοσιογράφων που παρακολουθούσαν τη συγκέντρωση. Απλοί ανταποκριτές, απεσταλμένοι από οικονομικά μίντια, ΜΜΕ από χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με τη χώρα μας ή που πιστεύουν ότι… έρχεται η σειρά τους. Στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις τα ελληνικά κόμματα συνήθιζαν να προβάλλουν τις επιτυχίες των «αδελφών» τους κομμάτων στις χώρες της ΕΕ ως προάγγελο της δικής τους μελλοντικής επιτυχίας. Αυτή τη φορά είναι το ελληνικό αποτέλεσμα που θα προβληθεί στο εξωτερικό και θα χρησιμοποιηθεί για να εξαχθούν συμπεράσματα και να υποστηριχθούν αναλύσεις.
«Μας απασχολεί η ελληνική περίπτωση»
Στις ελληνικές τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις κυριαρχούν οι διαξιφισμοί για τα προγράμματα των κομμάτων και για τις πολιτικές που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Κάποιοι, ερχόμενοι από πολύ μακριά και γι’ αυτό ίσως αντικειμενικότεροι(;), δεν το βλέπουν έτσι. «Παρακολουθώ όσο μπορώ τις συζητήσεις των ελλήνων πολιτικών που αναφέρονται στα θέματα της ελληνικής επικαιρότητας. Πιστεύω ότι είναι δευτερευούσης σημασίας. Το πρόβλημα είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα απλώς δεν λειτουργεί. Δεν θα ήμουν εδώ αν το κανάλι μου πίστευε πως πρόκειται για εκλογές τοπικού ενδιαφέροντος» λέει ο Μασαχίκο Ναΐτο, απεσταλμένος γιαπωνέζικου τηλεοπτικού σταθμού. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ιδιαιτέρως μεγάλα ιαπωνικά οικονομικά συμφέροντα. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας απασχολεί η ελληνική περίπτωση. Λίγες ώρες μετά τη στιγμή που θα ξέρουμε τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών ανοίγει το χρηματιστήριο στο Τόκιο. Τα αποτελέσματα θα επηρεάσουν και εμάς όπως όλον τον κόσμο».
«Μιλούν τα κλειστά καταστήματα»
Η Ιχάν, απεσταλμένη κινεζικού οικονομικού τηλεοπτικού σταθμού, βρίσκεται εδώ και οκτώ ημέρες στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη της φορά στη χώρα μας, παρ’ όλα αυτά ισχυρίζεται πως «και μόνον η εικόνα των κλειστών ή των προς ενοικίαση καταστημάτων σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους είναι αρκετά διαφωτιστική για την κατάσταση της χώρας. Οποιον πολίτη ρωτήσαμε περιέγραφε την κατάστασή του με μελανά χρώματα και έδειχνε αμφιβολία τόσο ως προς το μέλλον του όσο και ως προς το πολιτικό σύστημα». Αν και η κοινότητα των συμπατριωτών της δεν συμμετέχει ιδιαίτερα στην κοινωνική ζωή της χώρας, δεν φαίνεται να μένει ανεπηρέαστη από την κατάσταση. «Οι περισσότεροι διαμαρτύρονται, θεωρούν πως η φορολογία είναι υψηλή, την ίδια στιγμή η άνοδος του γουάν σε σχέση με το ευρώ έχει κάνει λιγότερο συμφέρουσα την παραμονή τους εδώ. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προγραμματίζουν τον επαναπατρισμό τους».
Οταν οι εκλογές στην Ελλάδα προκαλούν το ενδιαφέρον στα πέρατα της γης, η παρουσία δημοσιογράφων από «συμπάσχουσες» χώρες είναι μάλλον αυτονόητη. «Στην Πορτογαλία τα ΜΜΕ μεταδίδουν συνεχώς ειδήσεις για την Ελλάδα. Ο κόσμος θεωρεί πως ό,τι γίνεται εδώ, ειδικά αν είναι μια επιδείνωση της κατάστασης, θα γίνει και στην Πορτογαλία έπειτα από λίγους μήνες» λέει η Μαρσία Ροντρίγκεζ, ρεπόρτερ της πορτογαλικής δημόσιας τηλεόρασης που το τελευταίο έτος έχει επισκεφθεί την Ελλάδα τέσσερις φορές. «Σε αυτό τον χρόνο έχω δει περισσότερα κλειστά καταστήματα, περισσότερες ταμπέλες με την ένδειξη «πωλείται» ή «ενοικιάζεται», περισσότερο κόσμο να αναζητεί φαγητό σε συσσίτια». Δεν θέλει να συγκρίνει τις δύο χώρες ως προς το επίπεδο της οικονομικής ένδειας. «Φτώχεια βλέπεις και εδώ και στη Λισαβόνα. Απλώς νομίζω πως διαφέρουμε αρκετά ως κοινωνίες. Αν υπάρχει κάτι κοινό είναι τα πολλά κόμματα με αριστερή ονομασία και πλατφόρμα».
«Η χώρα είναι διχασμένη σε φιλοευρωπαϊστές και σε αυτούς που φοβούνται τη συνέχιση της εφαρμογής του μνημονίου» λέει από την πλευρά του ο Τέπο Τιλικαΐνεν, απεσταλμένος φινλανδικής εφημερίδας. Παρά την ανάλυσή του περί διχασμένης κοινωνίας, η πρόβλεψή του για τις μελλοντικές εξελίξεις είναι μάλλον μετριοπαθής. «Αν είναι για κάτι γνωστή η ΕΕ είναι ότι πετυχαίνει να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Πιστεύω πως η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, είτε σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η Νέα Δημοκρατία. Οποια κυβέρνηση και να σχηματιστεί θα υπάρξουν αλλαγές στο μνημόνιο. Αλλαγές όμως που θα έχουν περισσότερο «διακοσμητικό» χαρακτήρα, ώστε και η εφαρμογή του μνημονίου να συνεχιστεί αλλά και η κυβέρνηση να μην είναι «ξεκρέμαστη» απέναντι στους ψηφοφόρους της».
«Επιφανειακές διαφορές»
«Από τη στιγμή που τα δύο επικρατέστερα κόμματα, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αμφισβητούν τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ, θεωρώ πως κατά κάποιον τρόπο οι όποιες διαφορές στα προγράμματά τους είναι επιφανειακές» λέει η Ελένη Παναγιωτίδη, Ελληνοελβετίδα και απεσταλμένη της «Neue Zürcher Zeitung», μιας εφημερίδας που μετρά πάνω από 200 χρόνια ζωής. Βρίσκεται στη χώρα μας εδώ και περίπου τρεις μήνες. «Αν μπορώ να συνοψίσω τα συμπεράσματά μου, θεωρώ πως ο κόσμος θέλει αλλαγή της πολιτικής που ακολουθείται αλλά παραμονή της χώρας στο ευρώ. Είναι και αυτός ένας λόγος που αυτά τα δύο κόμματα προσπαθούν να δείξουν το πρόγραμμα του αντίπαλου κόμματος ως εκείνο που θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης».
Εχοντας επισκεφτεί τη χώρα μας στην εκλογική αναμέτρηση του 1985, η Γκρου Χολμ, απεσταλμένη της νορβηγικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, παρατηρεί πρώτα απ’ όλα τη μικρότερη συμμετοχή του κόσμου σε προεκλογικές συγκεντρώσεις. «Αυτό δεν φαίνεται μόνο στον όγκο των διαδηλώσεων. Με όποιον μιλάς, όποιο κόμμα και να ψηφίζει, σου δίνει την αίσθηση ότι θα το κάνει με μισή καρδιά. Καμία σχέση με το 1985 όπου όλοι εμφανίζονταν σίγουροι για τις απόψεις τους». Προέρχεται από μια χώρα που δύο φορές στο παρελθόν απέρριψε τη συμμετοχή της στην ΕΕ (ή την ΕΟΚ) με δημοψήφισμα, και τις δύο φορές με πλειοψηφίες που ξεπέρασαν κατά λίγες μονάδες το 50%. «Αυτή τη στιγμή η ΕΕ βρίσκεται στο ιστορικά χαμηλότερο σημείο δημοφιλίας της στη Νορβηγία. Αν κάποιος ήταν τόσο τρελός ώστε να ζητήσει δημοψήφισμα, τη συμμετοχή στην ΕΕ δεν θα ενέκρινε πάνω από 25%». Η πρόβλεψή της είναι ότι πιθανότατα θα… επισκεφτεί σύντομα ξανά τη χώρα μας, πάλι για εκλογικούς λόγους; «Νομίζω πως το αποτέλεσμα δεν θα δίνει καθαρό νικητή, επομένως οποιαδήποτε κυβερνητική συμμαχία θα είναι αδύναμη».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ