Η Αριστερά αναμένεται να αποκτήσει τον έλεγχο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια, μετά τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξάγεται την Κυριακή. Ωστόσο, πολλές σημαντικές πολιτικές φιγούρες της Γαλλίας βρίσκονται σε σταυροδρόμι, καθώς αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να μην εκλεγούν.

Σύμφωνα με το France 24, οι Σοσιαλιστές δεν αποκλείεται να καταφέρουν να αποσπάσουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, δίνοντας τη δυνατότητα στον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί.

Το συντηρητικό UMP προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά, ωστόσο έχει απέναντί του το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, το οποίο στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε το 13% των ψήφων.

Οι υποψήφιοι βουλευτές του UMP δίνουν 29 μάχες στον δεύτερο γύρο εναντίον αριστερών και ακροδεξιών υποψηφίων.

Ωστόσο, αρκετά τρανταχτά ονόματα της γαλλικής πολιτικής σκηνής κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Εθνοσυνέλευσης.

Ανάμεσά τους και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία έχει βρεθεί στο προσκήνιο εξαιτίας της ανταρσίας-γκάφας της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας, Βαλερί Τριερβελέρ, η οποία ευχήθηκε «καλή τύχη» στον αντίπαλο της Σεγκολέν στην περιφέρεια Λα Ροσέλ.

Δημοσκόπηση που διενήργησε το ινστιτούτο Ifop, αφού ξέσπασε το «Τριερβελέρ-γκέιτ», δεν φέρνει καλά νέα για τους Σοσιαλιστές και τη Ρουαγιάλ, που έδωσε μάχη για την προεδρία κόντρα στον Νικολά Σαρκοζί το 2007.

Η Σεγκολέν φαίνεται να χάνει τη μάχη της Κυριακής συγκεντρώνοντας στη δημοσκόπηση ποσοστό μόλις 42% έναντι 58% του αντιπάλου της.

Αρχικά, η Ρουαγιάλ υπερτερούσε έναντι του Ολιβιέ Φαλορνί, μετά εμφανίζονταν στήθος με στήθος και τώρα η πρώην σύντροφος και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του Ολάντ φαίνεται να χάνει τη μάχη στο γκάλοπ του Ipsos.

Αλλά και ο Φρανσουά Μπαϊρού, η έκπληξη των προεδρικών εκλογών του 2007 παλεύει να διατηρήσει τη θέση του στην Εθνοσυνέλευση.

Η Μαρίν Λεπέν ήρθε πρώτη στο Ενίν-Μπομόν, αλλά όλοι οι συνυποψήφιοί της έσπευσαν να στηρίξουν τον Σοσιαλιστή αντίπαλό της, εν όψει του δεύτερου γύρου εκλογών.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Αλιό-Μαρί, διεκδικεί και εκείνη μια έδρα στην Εθνοσυνέλευση με αμφίβολα αποτελέσματα.

Η υφυπουργός για άτομα με ειδικές ανάγκες, Μαρί-Αρλετ Καρλότι, διεκδικεί όχι μόνο μια έδρα στη Μασσαλία αλλά προσπαθεί να σώσει και τη δουλειά της. Κι αυτό γιατί ο γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι όποιος υπουργός δεν εκλεγεί, θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του.

Η εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας, Ναταλί Κοσιούκο-Μόριτσετ, είχε επικρίνει έντονα το Εθνικό Μέτωπο. Τώρα αντιμετωπίζει μια σκληρή μάχη να κρατήσει την έδρα της, καθώς το κόμμα της Μαρίν Λεπέν κάλεσε τους ψηφοφόρους του να τη διώξουν από την Εθνοσυνέλευση.