Σε τούτη την πόλη, που η καρδιά της, το κέντρο της, αργοσβήνει, λίγα πράγματα πια μπορούν να σου δώσουν κουράγιο. Ομως υπάρχουν. Τα περισσότερα, δημιουργήματα νέων ανθρώπων. Από εκείνους τους νέους που δεν διαδηλώνουν στους δρόμους διεκδικώντας, ως αυτονόητο δικαίωμα, τον διορισμό στο Δημόσιο. Από εκείνους που παλεύουν τη ζωή στα ίσια, που δεν πιστεύουν ότι τους οφείλονται τα πάντα, μπορούν όμως να τα κερδίσουν.

Δύο νέοι άνθρωποι, τα αδέλφια Αγαπητοί, έστησαν το Οίνοscent τον Δεκέμβρη του 2008 και, σε πείσμα των καιρών, πήγαν καλά. Τόσο καλά που μόλις πριν από λίγες ημέρες μετακόμισαν. Οχι μακριά. Ακριβώς απέναντι.

Σε έναν χώρο μεγαλύτερο, που παραμένει όμως οικείος και ζεστός. Κάπου 800 διαφορετικές ετικέτες ή σοδειές κρασιών εκτίθενται στα ράφια ή ξεκουράζονται στο υπόγειο κελάρι, περιμένοντας τους μερακλήδες να τις ανακαλύψουν. Μαζί και μια καλή συλλογή με μπίρες, λίγα malt whiskies και αποστάγματα με βάση το σταφύλι.

Τι είναι όμως το Οίνοscent; Κλασική κάβα; Σίγουρα, αφού μπορείς να αγοράσεις οποιαδήποτε φιάλη σε τιμή ραφιού και να την καταναλώσεις στο σπίτι. Ή wine bar; Επίσης η απάντηση είναι καταφατική. Λίγα, χαριτωμένα τραπεζάκια, στη στεγασμένη εσοχή του πεζοδρομίου, προσφέρονται για ατέλειωτες συζητήσεις με αφορμή ή γύρω από ένα μπουκάλι.

Για το οποίο η επιπλέον χρέωση σε σχέση με την τιμή λιανικής θα είναι €8, πρακτική που ευνοεί βέβαια την κατανάλωση ακριβότερων φιαλών. Χώρια ότι υπάρχει μια μικρή αλλά προσεγμένη επιλογή κρασιών σε ποτήρι. Ο,τι και να ‘ναι πάντως, εμάς μας αρέσει.

Θα ξανάρθω; Σίγουρα. Πώς αλλιώς θα δοκιμάσω τις 800 ετικέτες του;

Αν πεινάσω; Μια ποικιλία καλοδιαλεγμένων αλλαντικών και τυριών θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα, στα €10 για δύο άτομα. Ρωτήστε όμως μήπως υπάρχει και κάτι άλλο.

Τι θα πληρώσω; Από €4,5 το ποτήρι και με την πολιτική των επιπλέον €8 στη φιάλη μπορούμε να ξεκινήσουμε, υπολογίζοντας γύρω στα €15 το ζευγάρι.

Τι δεν μου άρεσε; Που η παρέα μου προτίμησε ένα κοκτέιλ φράουλας αντί για ένα ποτήρι κρασί! Πάντως ομολογώ πως ήταν πολύ καλό.

Βουλής 45-47, Αθήνα, Σύνταγμα τηλ. 210 3229 374.
Δευτέρα ως Σάββατο από το πρωί ως τα μεσάνυχτα (λέμε τώρα), Κυριακή κλειστά.