Πιέσεις δέχεται η Ρωσία, προκειμένου να σκληρύνει την στάση της απέναντι στη Συρία, καθώς όλο και περισσότερες χώρες προειδοποιούν ότι η χώρα στροβιλίζεται στη δίνη ενός εμφυλίου πολέμου.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, προειδοποίησε τη Μόσχα ότι κινδυνεύει να χάσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή εάν δεν δράσει με τρόπο πιο εποικοδομητικό.

Από την πλευρά του, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν θα επιτρέψει τη χρήση βίας.

Ο Σ. Λαβρόφ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον βρετανό ομόλογό του, Γουίλιαμ Χέιγκ, στο Αφγανιστάν την Πέμπτη, απέρριψε κάθε προσπάθεια να εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν κάτω από το Κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ – το οποίο προβλέπει την προσφυγή στη χρήση βίας προκειμένου να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ο ρώσος υπουργός είπε σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη ότι η Μόσχα δεν μπορεί να αγνοήσει αυτό που συνέβη στη Λιβύη μετά την επίκληση του κεφαλαίου και το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ «αγνόησε» τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Το θέμα έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις Μόσχας – Ουάσινγκτον, καθώς την Τετάρτη ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σ. Λαβρόφ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί δίνουν όπλα στους σύρους αντάρτες. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι ο Λαβρόφ εννοούσε πως οι ΗΠΑ προμηθεύουν όπλα «στην περιοχή».

Η Χ. Κλίντον έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι προμηθεύει με στρατιωτικά όπλα τη Δαμασκό και την έχει προτρέψει να διακόψει «τελείως τους στρατιωτικούς δεσμούς» με τη Συρία.

Οι κατηγορίες αυτές εξόργισαν τον ρώσο υπουργό, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση του τιμά νόμιμα συμβόλαια που είχαν υπογραφεί παλαιότερα με τη Συρία στον τομέα της αντι-αεροπορικής άμυνας. Η κίνηση αυτή, είπε, δεν στοχεύει τους «ειρηνικούς διαδηλωτές – αντίθετα με τις ΗΠΑ που συχνά προμηθεύουν την περιοχή με τέτοια όπλα».

Εγκλήματα πολέμου καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι πολιτοφυλακές διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα σε βάρος του άμαχου πληθυσμού στη Συρία σε καθεστώς «πλήρους ατιμωρησίας», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπογραμμίζει ότι διαθέτει «νέα ανησυχητικά στοιχεία» για ένα οργανωμένο σχέδιο διάπραξης εγκλημάτων σε βάρος του πληθυσμού «συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου».

Η έκθεση 70 σελίδων φέρει τίτλο «Φονικά Αντίποινα» και επικαλείται νέα στοιχεία εκτεταμένων και συστηματικών παραβιάσεων «που διαπράττονται στο πλαίσιο της κρατικής πολιτικής αντιποίνων σε βάρος κοινοτήτων που το καθεστώς υποπτεύεται ότι υποστηρίζουν την αντιπολίτευση και εκφοβισμού του λαού».

Στην έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να «άρει το αδιέξοδο και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσει τις βιαιότητες αυτές και για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Η σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας σε θέματα κρίσεων Ντονατέλα Ροβέρα, η οποία ερεύνησε επί εβδομάδες τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη βόρεια Συρία, διαπίστωσε ότι για τις παραβιάσεις ευθύνονται τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα και οι πολιτοφυλακές.

«Σε κάθε πόλη και χωριό οικογένειες περιέγραψαν πώς στρατιώτες άρπαξαν από τα σπίτια τους συγγενείς τους – νέους, ηλικιωμένους και παιδιά –, και τους εκτέλεσαν με πυροβόλα όπλα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έκαψαν τις σορούς τους» τόνισε.

«Όπου πήγα, άκουγα ανθρώπους απελπισμένους να ρωτούν γιατί ο κόσμος στέκεται απαθής και δεν κάνει τίποτα» πρόσθεσε η Ροβέρα και τόνισε ότι «αυτή η απάθεια της διεθνούς κοινότητας τελικά ενθαρρύνει τη διάπραξη περισσότερων εγκλημάτων».

Η έκθεση, αναφερόμενη στα εγκλήματα που διαπράττουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι πολιτοφυλακές, κάνει λόγο για εκτελέσεις χωρίς δίκη και άλλες παράνομες δολοφονίες, για άμεσες και χωρίς διάκριση επιθέσεις με άρματα μάχης, πυροβολικό και ελικόπτερα, για συστηματικές πυρπολήσεις και λεηλασίες σπιτιών και για αυθαίρετες συλλήψεις και βασανιστήρια.