Σημαντικά κέρδη αποκόμισαν οι δείκτες στη Νέα Υόρκη ενώ, νωρίτερα, στην Ευρώπη συνεχίστηκαν για άλλη μία ημέρα οι ήπιες διακυμάνσεις.
Ο Dow Jones στη Νέα Υόρκη ενισχύθηκε 1,24% στις 12.651,91 μονάδες. Ο NASDAQ διαμορφώθηκε στις 2.836.33 μονάδες με κέρδη 0,63%.
Στο Λονδίνο ο FTSE100 υποχώρησε 0,31% στις 5,467.05 μονάδες ενώ μικρή πτώση (-0,22%) κατέγραψε και ο DAX30 στη Φρανκφούρτη που διαμορφώθηκε στις 6,138.61 μονάδες.
Οριακή άνοδο 0,09% είχε ο CAC40 στο Παρίσι και έκλεισε στις 3,032.45 μονάδες. Αντίθετα στη Ζυρίχη ο SMI έκλεισε στις 5,908.51 μονάδες με πτώση 0,62%.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,22% στις 8.568,89 μονάδες, ενώ πτώση 0,1% σημείωσε και ο ευρύτερος δείκτης Topix κλείνοντας στις 725,66 μονάδες.
Τρελό ράλι στην Αθήνα
Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 550,10 μονάδες, με άνοδο 10,12%. Η ημερήσια αξίθα των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 81,41 εκατ. ευρώ.
Με την αγορά να προεξοφλεί ότι θα επικρατήσουν φιλοευρωπαϊκά κόμματα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, το άλμα άνω του 20% που κατέγραφε ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών αποτυπώνεται στο προεκλογικό πάρτι στο Χρηματιστήριο Αθηνών .
Θα έχουμε μάλλον φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση που θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, εκτιμούν αναλυτές της αγοράς, κάτι στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν όπως αναφέρουν ορισμένοι και οι διαρροές γύρω από τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.
Η κίνηση της αγοράς προσδιορίζεται κατά κύριο λόγο από τις προσδοκίες αναφορικά με το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών η οποία (η αγορά) αρχίζει πιθανότατα να προεξοφλεί ένα εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, σημείωναν διαχειριστές κεφαλαίων.
Εν τω μεταξύ και ο οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank, εκτίμησε ως πολύ πολύ μικρή την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, την ώρα πάντως που το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας εκτοξεύτηκε στα ύψη, καθώς το σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών δεν καθησύχασε τους επενδυτές. Μία ελληνική έξοδος θα μπορούσε να είναι διαχειρίσιμη. Oμως, σε μια έξοδο των χωρών της περιφέρειας, λίγες από τις μεγάλες εισηγμένες τράπεζες της ευρωζώνης θα απομείνουν, εκτίμησε και η Credit Suisse, προβλέποντας πως ο τραπεζικός κλάδος θα χρειαστεί άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση έως 470 δισ. ευρώ.
Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ απέκρουσε πάντως την Πέμπτη πιέσεις να εγγυηθεί η Γερμανία τα δημόσια χρέη και τις τραπεζικές καταθέσεις στην ευρωζώνη, καθώς το κόστος δανεισμού της Ισπανίας σκαρφάλωσε σε μη βιώσιμα επίπεδα. Η Μέρκελ είπε πως δεν υπάρχουν «θαυματουργές λύσεις», όπως η έκδοση κοινού ευρωομόλογου ή τη δημιουργία πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων, υπέρ των οποίων τάσσονται άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Αντιθέτως, κάλεσε την Ευρώπη να προχωρήσει σε μεγαλύτερη πολιτική ολοκλήρωση, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό.
«Είναι καθήκον μας σήμερα να επανορθώσουμε ότι δεν έγινε (κατά τη δημιουργία του ευρώ), και να δώσουμε τέλος στον φαύλο κύκλο του νέου χρέους, της παραβίασης των κανονισμών», είπε η Μέρκελ σε ομιλία της στο κοινοβούλιο. «Γνωρίζω ότι αυτό θα είναι δύσκολο, θα είναι επίπονο. Θα είναι Ηράκλειος άθλος, αλλά είναι αναπόφευκτος», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 28-29 Ιουνίου, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, αναφέρει πως η ευρωζώνη κινείται προς μια ισχυρότερη τραπεζική και δημοσιονομική ολοκλήρωση καθώς και σε ενισχυμένη διακυβέρνηση. Γι΄αυτό είναι σημαντικό η Ελλάδα να βρίσκεται μέσα στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων και να έχει αποκτήσει εν τω μεταξύ μία αξιόπιστη κυβέρνηση που θα κινηθεί δυναμικά όπως λέγεται προς τρεις κατευθύνσεις:
Πρώτον, να διαπραγματευτεί με την τρόικα την παράταση των χρονικών περιθωρίων για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη χαλάρωση των όρων του πακέτου διάσωσης ώστε να ανασάνει η οικονομία, αλλά και να εξασφαλίσει επενδύσεις που θα τονώσουν βραχυπρόθεσμα την ανάπτυξη.
Δεύτερον να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να αντιμετωπίσει επιτέλους σοβαρά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, παραμερίζοντας επίσης και τους «μέτριους» που λύνουν και δένουν στην κρατική μηχανή και αποτελούν βαρίδι για την οικονομία και την κοινωνία.
Τρίτον, να διαπραγματευτεί ένα νέο σχέδιο μείωσης του χρέους, που μπορεί να περιλαμβάνει «κούρεμα» και του επίσημου τομέα των δανειστών μας.
Ετσι, η εμπιστοσύνη σταδιακά θα μπορούσε να επιστέψει αναστέλλοντας την συρρίκνωση της οικονομίας, αν και όπως προειδοποίησε η Standard & Poor’s, ένα… «ατύχημα» αρκεί για να πετάξει την Ελλάδα έξω από το ευρώ.