Κείμενο με υπογραφές τέως πρέσβεων εκδόθηκε την Τετάρτη, με την προτροπή να συνυπολογιστεί στην ψήφο της Κυριακής η παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

«Σε αυτήν την τόσο δύσκολη στιγμή για την πατρίδα και το έθνος μας, αισθανόμαστε και εμείς την ανάγκη να προσθέσουμε την φωνή μας σε όσους εκφράζουν αγωνία και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η προσεχής Κυριακή αποτελεί την ύψιστη ευκαιρία αποφυγής λάθους που μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε απρόβλεπτες, δεινές περιπέτειες, όχι μόνον οικονομικού αλλά και εθνικού χαρακτήρα.

Η Ελλάς, από το 1981 και μετά, με την είσοδό της στην τότε Ε.Ο.Κ., κατέκτησε μια εξαιρετική θέση στο παγκόσμιο στερέωμα. Έκανε σπουδαία βήματα μαζί, και σε συνεργασία με τις πλέον προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Έγινε συνδιαχειριστής μιάς μεγάλης προσπάθειας σε παγκόσμιο επίπεδο που της έδωσε κύρος και αναγνωρισιμότητα. Και εξασφάλισε, με την συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Οικονομικη και Νομισματική Ένωση, μέχρι πρόσφατα, ευημερία και ασφάλεια. Συνέβαλε με την διεθνή παρουσία της, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, στην συν-διαμόρφωση της νέας παγκόσμιας τάξης. Συμπαρεκάθησε και συναποφάσισε με τους ισχυρούς, με τα προφανή πλεονεκτήματα που αυτό της απέφερε. Είναι μια πτυχή της σύγχρονης ιστορίας μας που δεν πρέπει να υποτιμούμε.

Η παγκόσμια συγκυρία αλλά πρωτίστως τα δικά μας τραγικά σφάλματα, παληά και τωρινά, μας έφεραν στην σημερινή ασφυκτική κατάσταση. Είναι στιγμή επιλογής με κρίση, ορθολογισμό και συνέπεια. Χωρίς ολιγωρίες και υπεκφυγές.

Η απόφαση την προσεχή Κυριακή είναι καίρια, κατά το ό,τι ή συνεχίζουμε και διατηρούμε τα όποια κεκτημένα στην διεθνή κοινότητα ή κινδυνεύουμε να τεθούμε στο διεθνές περιθώριο, με τους κινδύνους και την αστάθεια που αυτό συνεπάγεται. Από το 1981 η διεθνής κατάσταση έχει εξελιχθή δυναμικά. Και με την δική μας, εκ των έσω, συμβολή. Δεν βρισκόμαστε, όμως, στην πολιτική στιγμή της εποχής εκείνης. Η τυχόν έξοδός μας από την οικογένεια κρατών στην οποία ανήκουμε γεωγραφικά, γεω-πολιτικά και πολιτισμικά – όταν άλλες χώρες πασχίζουν να εισέλθουν στην οικογένεια αυτή – και η οποία συμμετέχει στην διαμόρφωση της παγκόσμιας κατάστασης, θα έχει πολύ επαχθείς συνέπειες, τις οποίες μόλις αρχίζουμε να διαβλέπουμε τώρα. Ιδίως, στην παρούσα φάση κατά την οποία, παρά τους κλυδωνισμούς, αναδεικνύεται μια νέα δυναμική Ευρώπη και διαμορφώνονται νέες συμμαχίες και νέες ισορροπίες. Και εάν, όπως σε άλλη περίπτωση του παρελθόντος, επιδιώξουμε να επανενταχθούμε σ’αυτήν, ο ποταμός θα έχει κυλήσει ανεπιστρεπτί με ό,τι αυτό θα σημαίνει για την παρουσία μας στο διεθνές γίγνεσθαι και τον χειρισμό των εθνικών μας θεμάτων. Θα είμαστε πολύ πιο μόνοι από ό,τι νομίζουμε. Θα είμαστε τραγικά μόνοι, τραγικά απομονωμένοι.


Την προσεχή Κυριακή θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και την πολυσήμαντη αυτή διάσταση, απόλυτα σύμφυτη με την μελλοντική μας πορεία, την διεθνή μας θέση και την εμπέδωση της αναπτυξιακής μας προσπάθειας .

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012.

Αιλιανός Κωστής, Πρέσβυς ε.τ., τ. Γενικός Γραμματεύς του Υπ. Εξωτερικών και της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Βαγενάς Αλέξανδρος, Πρέσβυς ε.τ., τ. Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Ε.Ε.
Ευαγγελίδης Λεωνίδας, Πρέσβυς ε.τ., τ. Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Ε.Ε.
Ιβράκης Κων/νος, Πρέσβυς ε.τ., τ. Αναπλ. Γεν. Γραμματεύς του Υπ. Εξωτερικών.
Κριεκούκης Αναστάσιος, Πρέσβυς ε.τ., τ. Πρέσβυς στο Βερολίνο.
Λυμπερόπουλος Κων/νος, Πρέσβυς ε.τ., τ. Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Ε.Ε.
Μαυρομιχάλης Λεωνίδας, Πρέσβυς ε.τ., τ. Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο Συμβ. της Ευρώπης.
Μεγαλοκονόμος Μάνος, Πρέσβυς ε.τ., τ. Αναπλ. Γεν. Γραμματεύς του Υπ. Εξωτερικών.
Πισπινής Βασίλειος, Πρέσβυς ε.τ., τ. Πρέσβυς στο Λονδίνο.
Σαββαϊδης Γεώργιος, Πρέσβυς ε.τ., τ. Γενικός Γραμματεύς του Υπ. Εξωτερικών.
Σιδερής Αναστάσιος, Πρέσβυς ε.τ., τ. Πρέσβυς στις Βρυξέλλες.
Φίλων Αλέξανδρος, Πρέσβυς ε.τ., τ. Γενικός Γραμματεύς του Υπ. Εξωτερικών.