Ακόμη και τη βραδιά της αποκαθήλωσης του μπασκετικού Παναθηναϊκού από τον θρόνο του πρωταθλητή Ελλάδος (2/6, 5οςΤελικός: ΟΣΦΠ – ΠΑΟ 82-76) η εικόνα έδειχνε ξεκάθαρη ως προς την επόμενη ημέρα του Τριφυλλιού: Μέσα στη στενοχώρια και την απογοήτευσή τους για την απώλεια του τίτλου, προπονητής και διοικητικά στελέχη συμφωνούσαν ότι η ομάδα της περιόδου 2012-13 θα άρχιζε από τον αρχηγό Δημήτρη Διαμαντίδη, τον ΑμερικανόΜάικ Μπατίστκαι τονΣαρούνας Γιασικεβίτσιους. Το μέλλον του τέταρτου μέλους της λεγόμενης «παλιοσειράς»Κώστα Τσαρτσαρήήταν υπό συζήτηση…

Έτσι είχαν τα δεδομένα. Μετά τη χθεσινή (12/6) επισημοποίηση, όμως, της αποχώρησης του ρέκορντμαν της Ευρωλίγκας (οκτώ τρόπαια) κ.Ζέλικο Ομπράντοβιτςαπό την τεχνική ηγεσία του Τριφυλλιού έπειτα από 13 χρόνια «αστραφτερής» διαδρομής, το σκηνικό ανατρέπεται θεαματικά και αν εξαιρέσουμε τον Διαμαντίδη _ ο σύλλογος διατηρεί το δικαίωμα ενεργοποίησης του τρίτου χρόνου του συμβολαίου του _ οι υπόλοιποι «σωματοφύλακες» πορεύονται στον δρόμο της αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ο 32χρονος Διαμαντίδης ενημερώθηκε για τα μαντάτα στην Καστοριά και… έσκασε από τη στενοχώρια του. Μέχρι την τελευταία στιγμή, μάλιστα, ήλπιζε να βρεθεί η «χρυσή τομή» στις διαπραγματεύσεις διοίκησης – προπονητή και να ανανεωθεί η συνεργασία του Παναθηναϊκού με τον κ. Ομπράντοβιτς. Όταν βεβαιώθηκε πως η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη, άρχισε να σκέφτεται τη δύσκολη, επόμενη μέρα και την προοπτική που φυσιολογικά θα κληθεί να αντιμετωπίσει:

Ένα συμβόλαιο σε ισχύ, το δικό του, καινούργιος προπονητής _ ποιος ξέρει με τι είδους φιλοσοφία; _ και 11-13 φρέσκα συμβόλαια, που βάσει της οικονομικής πολιτικής του συλλόγου θα υπογραφούν από παίκτες, που θα περιστρέφονται γύρω του, άρα και θα εξαρτώνται από αυτόν. Όπως συνέβαινε φέτος στον πρωταθλητή Ελλάδος και Ευρώπης Ολυμπιακό, με τη διαφορά ότι οΒασίλης Σπανούληςδεν είχε πρόβλημα να αναλάβει τον ρόλο του μοναδικού ηγέτη, ενώ ο Διαμαντίδης το έπραξε πέρυσι _ τη χρονιά της κατάκτησης της Ευρωλίγκας στη Βαρκελώνη _ και βάσει του χαρακτήρα του δεν… πεθαίνει να το ξανακάνει και του χρόνου.

Εν τω μεταξύ, το αγωνιστικό… ντουέτο του Διαμαντίδη στο «πικ εντ ρολ»,oΜάικ Μπατίστ, πληροφορήθηκε τα νέα στη Γερμανία, όπου θα βρίσκεται μέχρι την Παρασκευή (15/6) και φυσικά ούτε αυτός πέταξε από τη χαρά του τη σκούφια του. Ως γνωστόν, ο 35χρονος Αμερικανός «χρωστά» πολλά στον κόουτς Ομπράντοβιτς και δεδομένου ότι _ αν ο Παναθηναϊκός θέλει να τον κρατήσει _ θα του ζητηθεί πιθανότατα να υπογράψει συμβόλαιο με μειωμένες αποδοχές (σε σχέση με το εφετινό 1,35 εκατ. ευρώ), θα το σκεφτεί διπλά και τριπλά χωρίς τον «Ζοτς» στον πράσινο πάγκο. Δεν το αποκλείει πάντως…

«Είμαι στενοχωρημένος που έφυγε ο Ομπράντοβιτς, αλλά πρόκειται για μια επαγγελματική απόφαση του συλλόγου και του προπονητή και όλα αυτά τα χρόνια έχω μάθει να μην ανακατεύομαι. Θέλω να μείνω στον Παναθηναϊκό, αλλά ταυτόχρονα είμαι και σίγουρος πως όλα στο εξής θα είναι διαφορετικά. Και αυτό γιατί ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν ήταν μόνο τεράστιος προπονητής, αλλά και φανταστικός άνθρωπος έξω από τις τέσσερις γραμμές», εκμυστηρεύτηκε ο Μπατίστ στο «Βήμα».

Οσο για τον τρίτο της παρέας, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους; «Είναι πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε. Θα πρέπει να δω από ποιες ομάδες υπάρχει ενδιαφέρον. Ίσως χρειαστεί να περάσει μια εβδομάδα, μπορεί και περισσότερο, για να ξέρω κάτι παραπάνω», δήλωσε ο 36χρονος γκαρντ, που προετοιμάζεται με την Εθνική Λιθουανίας για το προολυμπιακό τουρνουά (Καράκας, 2-8 Ιουλίου), για να συμπληρώσει αναφορικά με την αποχώρηση του «Ζοτς»: «Φυσικά και παίζει ρόλο, όταν φεύγει από την ομάδα ο προπονητής, με τον οποίο συνεργαζόμουν τόσο καλά. Πάντα έχει σημασία με ποιον συνεργάζεσαι».

Για τον 33χρονο Κώστα Τσαρτσαρή, τέλος, προέχει η δύσκολη απόφαση που καλείται να πάρει αυτό το καλοκαίρι. Αν αποφασίσει να συνεχίσει να αγωνίζεται, είναι απολύτως λογικό να θελήσει να τελειώσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό, όπως οΦραγκίσκος Αλβέρτης. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν είναι στα πλάνα του διαδόχου του κ. Ομπράντοβιτς, δεν αποκλείεται να αποσυρθεί από την ενεργό δράση παρά να αναζητήσει ομάδα μικρότερου βεληνεκούς για να συνεχίσει την καριέρα του. Το δεύτερο σενάριο θεωρείται σχεδόν απίθανο…