Ομάδα ειδικών του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μελέτησαν τις επιπτώσεις των καυσαερίων των κινητήρων ντίζελ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση τους με τον καρκίνο του πνεύμονα και πιθανώς της ουροδόχου κύστης.

Το πόρισμα

Η Διεθνής Υπηρεσία Καρκινικών Ερευνών, η οποία αποτελεί τμήμα του ΠΟΥ, είχε χτυπήσει εδώ και καιρό καμπανάκι κινδύνου για τα καυσαέρια του ντίζελ χαρακτηρίζοντας τα ύποπτα για πρόκληση καρκίνων σε ανθρώπους. Η ομάδα των ειδικών του ΠΟΥ πιστοποίησε την καρκινική δράση τους μελετώντας τις επιπτώσεις τους στην υγεία ατόμων που έρχονται σε συχνή επαφή με αυτά.

Οι ειδικοί μελέτησαν την επίδραση των καυσαερίων του ντίζελ σε εργάτες ορυχείων, σε σιδηροδρομικούς και σε οδηγούς μεγάλων φορτηγών. Οπως αναφέρουν στο πόρισμα τους υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση των καυσαερίων ντίζελ με τον καρκίνο του πνεύμονα. Αναφέρουν επίσης ότι είναι πιθανό να συνδέονται με ανάπτυξη όγκων στην ουροδόχο κύστη.

Οι κίνδυνοι

Η ομάδα των ειδικών υποστηρίζει ότι όσο αυξάνεται η έκθεση σε καυσαέρια ντίζελ τόσο περισσότερο αυξάνονται και οι κίνδυνοι εμφάνισης καρκίνου ενώ όσο μειώνεται η έκθεση μειώνεται αναλόγως και ο κίνδυνος. Τονίζουν όμως ότι αν και η περιορισμένη έκθεση σε καυσαέρια ντίζελ μοιάζει να είναι λιγότερο επικίνδυνη δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τα επίπεδα ασφαλούς έκθεσης σε αυτά. Για αυτό και προτείνουν τον περιορισμό των καυσαερίων ντίζελ σε παγκόσμιο επίπεδο.