Τα Βοδενά έχουν το όνομα, αλλά όλη η Μακεδονία τη χάρη της κερασιάς, που έδωσε το όνομά της στην Κερασούντα της Μικράς Ασίας εξαιτίας της μεγάλης παραγωγής του συγκεκριμένου φρούτου στην περιοχή κατά την αρχαιότητα.


Ζελέ με αφρώδες κρασί

Μαλακώνουμε 5 φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό, στραγγίζουμε και τα διαλύουμε σε 1 μπουκάλι αφρώδη οίνο που έχουμε ζεστάνει με 180 γρ. ζάχαρη και ξύσμα από 1 λεμόνι. Μοιράζουμε σε ποτήρια της σαμπάνιας το κρασί και 200 γρ. κεράσια απύρηνα και τα αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες να παγώσουν.


Κρέμα με κεράσια

Ζεσταίνουμε 500 ml γάλα με 70 ml μέλι και 1 βανιλίνη. Μόλις πάρουν βράση, διαλύουμε 10 γρ. ζελατίνα που μουλιάσαμε σε κρύο νερό. Μοιράζουμε σε μπολάκια και αφήνουμε να πήξει στο ψυγείο. Τη σερβίρουμε με σος κεράσι: Σε τηγάνι βράζουμε 70 γρ. καστανή ζάχαρη με 2 κ.σ. νερό. Μόλις πήξει το σιρόπι, ρίχνουμε 400 γρ. κεράσια απύρηνα και ανακατεύουμε για 6-7 λεπτά. Προσθέτουμε 150 γρ. γλυκό κρασί ή λικέρ κεράσι και αφήνουμε να δέσει.


Εύκολη τάρτα

Στρώνουμε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα με σφολιάτα, την τρυπάμε και καλύπτουμε την επιφάνεια με κεράσια απύρηνα. Πασπαλίζουμε με 1 φλ. καστανή ζάχαρη, μοιράζουμε 200 γρ. βούτυρο σε κυβάκια και ραντίζουμε με 1 σφηνάκι κονιάκ. Ψήνουμε στους 180°C μέχρι να ροδίσει.