Τι είναι ο δείκτης προστασίας; Ο παράγοντας αντηλιακής προστασίας ή SPF δηλώνει τον βαθμό προστασίας που παρέχει το αντηλιακό προϊόν. Η έκθεση στον ήλιο είναι ασφαλής μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ανάλογα, πάντα, με τον τύπο της επιδερμίδας. Ο δείκτης, λοιπόν, προστασίας είναι ο αριθμός που δείχνει πόσο περισσότερη ώρα μπορούμε να μείνουμε στον ήλιο χρησιμοποιώντας το αντηλιακό. Για παράδειγμα, αν η επιδερμίδα κοκκινίζει φυσιολογικά χωρίς προστασία ύστερα από 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο και επιλέγουμε δείκτη προστασίας SPF 10, τότε έχουμε τη δυνατότητα να μείνουμε στον ήλιο χωρίς να καούμε 100 λεπτά (10 x 10).

Είναι αρκετό το SPF που αναγράφεται στη συσκευασία για τη σωστή αντηλιακή προστασία της επιδερμίδας; Το ιδανικό αντηλιακό προϊόν πρέπει να παρέχει προστασία σε όλο το φάσμα της UV ακτινοβολίας.

Πόσο υψηλός πρέπει να είναι ο δείκτης προστασίας; Ο πρώτος και ο βασικός ρόλος των αντηλιακών προϊόντων είναι να προφυλάσσουν την επιδερμίδα από το ερύθημα και το κάψιμο. Τα αντηλιακά εμποδίζουν τη διείσδυση των επικίνδυνων ακτίνων, αλλά δεν εξασφαλίζουν 100% προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Οι πολύ υψηλοί δείκτες προστατεύουν περισσότερο, αφού απορροφούν μεγαλύτερα ποσοστά της UV ακτινοβολίας. Οι δείκτες 6-10 συστήνονται για τις σκουρόχρωμες και ανθεκτικές επιδερμίδες, οι δείκτες 15-25 είναι κατάλληλες για τις επιδερμίδες που μαυρίζουν χωρίς να καίγονται και, τέλος, οι δείκτες 30-50 ενδείκνυνται για όσους έχουν ανοιχτόχρωμη, ευαίσθητη επιδερμίδα.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες της έκθεσής μας στον ήλιο; Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την εποχή του χρόνου, τη γεωγραφική θέση στην οποία βρισκόμαστε, το υψόμετρο, τις καιρικές συνθήκες, αλλά και την ώρα που κάνουμε ηλιοθεραπεία. Οι δερματολόγοι επισημαίνουν ότι στο χρονικό διάστημα μεταξύ 12.00 και 16.00 καλό είναι να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο. Φροντίζουμε, επίσης, να απλώνουμε το αντηλιακό 15-30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο σε κάθε σημείο του σώματος, ενώ δεν αμελούμε να το ανανεώνουμε ανά δύο ώρες.

Κόντρα στον ήλιο

1. Nivea Sun, Protect & Bronze. Σε μορφή σπρέι, αδιάβροχο αντηλιακό χαμηλής προστασίας για επιδερμίδες ανθεκτικές στον ήλιο.

2. Garnier, Ambre Solaire, Υψηλή Προστασία SPF 30. Μη λιπαρό αντηλιακό γαλάκτωμα.

3. La Roche-Posay, Anthelios XL, Easy Application Spray SPF 50+. Αδιάβροχο σπρέι σώματος για ευαίσθητες επιδερμίδες. (στα φαρμακεία)

4. Solène, Αντηλιακό Γαλάκτωμα Σπρέι SPF 30. Με φωτοσταθερό φίλτρο ευρέος φάσματος η νέα ελληνικής προελεύσεως «παρουσία» στον χώρο των αντηλιακών. (στα φαρμακεία)

5. Carroten, Ultra Clear SPF 20. Μη λιπαρό σπρέι για μεσαία προστασία.

6. Lancaster Sun Men, Anti-Sunburn Dry Touch Gel SPF 30. Αντηλιακό για πρόσωπο και σώμα από την εξειδικευμένη αντρική σειρά του γνωστού οίκου.