Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι σε γνώση σεναρίων αντιμετώπισης των επιπτώσεων ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και δεν εργάζεται πάνω σε τέτοια σενάρια, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, ο οποίος σχολιάζοντας χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, υπογράμμισε ότι στο μόνο σενάριο στο οποίο δουλεύει η Επιτροπή είναι αυτό της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και της στήριξης της χώρας.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν κάποιες χώρες ή κάποιοι οργανισμοί εκπονούν παρόμοια σενάρια.
«Η Επιτροπή δεν κάνει σενάρια ταινιών καταστροφικού περιεχομένου», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του κ. Μπαγί.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα και να αναμείνουμε την απόφαση του ελληνικού λαού στις 17 Ιουνίου και αρνήθηκε να σχολιάσει τις θέσεις ελληνικών πολιτικών κομμάτων περί του αιτήματος επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν, ο Ο. Μπαγί σημείωσε ότι, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, μπορεί να υπάρξουν περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και προσώπων, μόνο για λόγους δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας τάξης και όχι για οικονομικούς λόγους.
Νομισματική και τραπεζική ένωση ζητά για την ευρωζώνη η ΕΚΤ
Η Ευρωζώνη, πέρα από την νομισματική ένωση, χρειάζεται τραπεζική ένωση υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε έκθεση της που δημοσιεύτηκε την Τρίτη επισημαίνοντας τους κινδύνους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ.
Η Τράπεζα επισημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για μία «πιθανή επιδείνωση της κρίσης χρέους για τα κράτη της ευρωζώνης», για κάμψη στην κερδοφορία των τραπεζών από την «αδύναμη οικονομική ανάπτυξη» όπως και για τον υπερβολικό ρυθμό απομόχλευσης στον τραπεζικό τομέα.
Η ΕΚΤ υπογραμμίζει την ανάγκη για μια διαρκή προσπάθεια να καταπολεμηθούν οι αιτίες της κρίσης και τονίζει ότι είναι απαραίτητη μια περιεκτική απάντηση, η οποία θα εστιάζει σε πέντε συγκεκριμένους τομείς.
Στην έκθεση της η Τράπεζα ζητά συνεχή δράση σε εθνικό επίπεδο για την διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, αποτελεσματική χρήση των μηχανισμών στήριξης και μακροπρόθεσμες αλλαγές στο τραπεζικό μοντέλο.
Επιπλέον απαιτούνται πολιτικές για τον περιορισμό της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας για τον περιορισμό των δυνάμεων της μετάστασης και μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής εποπτείας και την ενίσχυση της διακυβέρνησης.