Τα συριακά στρατεύματα βομβαρδίζουν τη Δευτέρα περιοχές που θεωρούνται προπύργια των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, την ώρα που σε πολλές περιοχές της χώρας διεξάγονται συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και των αντικαθεστωτικών.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι 14 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.

Ο συριακός στρατός χρησιμοποίησε ελικόπτερα για να βομβαρδίσει τη Ραστάν στην επαρχία της Χομς.

Οι καθεστωτικές δυνάμεις βομβαρδίζουν, επίσης, την περιοχή Ντέιρ αλ Ζουρ στην ανατολική Συρία, ύστερα από συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντικαθεστωτικούς, λένε ακτιβιστές.

Σύμφωνα με τις αντιπολιτευόμενες Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, που καταγράφουν τα κρούσματα βίας ανά τη Συρία, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό της Ντέιλ αλ Ζουρ.

Οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι αεροπορικές δυνάμεις έπληξαν θέσεις των ανταρτών στην επαρχία Χομς, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις στα περίχωρα της γειτονικής επαρχίας Χάμα.

Οι πληροφορίες που προέρχονται από τη Συρία δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή, καθώς η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την πρόσβαση στους περισσότερους ξένους δημοσιογράφους.

«Καλούμε τους παρατηρητές του ΟΗΕ να επισκεφθούν άμεσα την Χομς για να δουν με τα ίδια τους τα μάτια ότι χρησιμοποιούνται αεροπορικές δυνάμεις για να βομβαρδίσουν περιοχές εντός της Χομς» δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο ακτιβιστής Όμαρ Χόμσι.

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ βρίσκονται στη Συρία από τον Απρίλιο για να επιβλέψουν την εφαρμογή της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε με τη διαμεσολάβηση του διεθνούς απεσταλμένου Κόφι Ανάν, το σχέδιο του οποίου ζητεί τον άμεσο τερματισμό της βίας και την πρόσβαση για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις βίαιες συγκρούσεις, ανάμεσά τους μέλη του προσωπικού ασφαλείας και αντικαθεστωτικοί, από τον Μάρτιο του 2011 που ξεκίνησε η λαϊκή εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.