Ο γκολκίπερ της Εθνικής Τσεχίας Πετρ Τσεχ θα βρεθεί απέναντι στην ελληνική επίθεση το απόγευμα (σέντρα 19.00) της Τρίτης 12 Ιουνίου στο Βρότσλαβ. Ο «Μέγας Πέτρος» όπως αποκαλούν οι συμπατριώτες του δημοσιογράφοι τον 30χρονο τερματοφύλακα, είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Τσεχία στα γήπεδα της Πολωνίας. Πάνω του στήριξε φέτος η Τσέλσι την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Από τα 13 παιχνίδια που έδωσε η ομάδα του Λονδίνου στα 5 ο Τσεχ κράτησε ανέπαφη την εστία του. Δύο φορές νικήθηκε από το σημείο του πέναλτι, 2 από απευθείας εκτελέσεις φάουλ, 3 από σουτ εκτός περιοχής, 3 από ενέργειες εντός περιοχής και 2 έπειτα από μεταβιβάσεις από τα πλάγια. Στον τελικό σταμάτησε τρεις φορές τους παίκτες της Μπάγερν Μονάχου από τα 11 βήματα. Αχίλλειος πτέρνα του ήταν οι κεφαλιές από τις οποίες προήλθαν 4 από τα 12 γκολ που δέχτηκε στη διοργάνωση.

Από κεφαλιά προήλθε και το μοναδικό γκολ που ο Τσεχ έχει δεχθεί στην καριέρα του από την εθνική ομάδα της Ελλάδας. Ηταν στο Πόρτο την 1η Ιουλίου 2004 όταν έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Βασίλη Τσιάρτα ο Τραϊανός Δέλλας άφησε άναυδο τον Τσεχ στο 105 λεπτό της παράτασης στέλνοντας την Ελλάδα στον τελικό ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Πορτογαλίας και την Τσεχία… σπίτι της. Οι φίλοι του αναφέρονται στα τεράστια χέρια του και το δέος που προκαλεί στα τετ α τετ με τον αντίπαλο. Οι πολέμιοί του υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα με την όρασή του. Στην καθημερινή του ζωή φοράει γυαλιά μυωπίας. Στους αγώνες χρησιμοποιεί φακούς επαφής.
Ο Τσεχ εκτός από τον ημιτελικό του Πόρτο, βρέθηκε άλλη μία φορά αντιμέτωπος με την Εθνική Ελλάδας. Στις 18 Αυγούστου 2004 σε φιλικό παιχνίδι που διεξήχθη στην Πράγα κράτησε ανέπαφη την εστία του (0-0). Ο Τσέχος τερματοφύλακας σε δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA και με αφορμή τα 4 γκολ που δέχτηκε στην πρεμιέρα από τη Ρωσία, έδειξε να μην υπολογίζει και πολύ την ελληνική ομάδα.

«Πετάξαμε την πρώτη ευκαιρία αλλά μπροστά μας έχουμε 180 λεπτά να διορθώσουμε την κατάσταση. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε το στόχο μας. Βγάλαμε τα συμπεράσματά μας από την ήττα της Παρασκευής και στη συνέχεια πρέπει να παίξουμε πιο γρήγορα και επιθετικά, χωρίς να δώσουμε στον αντίπαλο ελεύθερους χώρους. Νομίζω ότι οι Ελληνες θα παίξουν όπως με την Πολωνία. Με έμφαση στην άμυνα και περιμένοντας την ευκαιρία να αντεπιτεθούν. Το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα μας υποχρεώνει να επιτεθούμε και να μην επιτρέψουμε στους Ελληνες τις αντεπιθέσεις» τόνισε ο Τσέχος τερματοφύλακας.

Το παιχνίδι της Ελλάδας με την Τσεχία κατά μία άποψη είναι τελικός και για τις δύο ομάδες. Ο ηττημένος (αν υπάρξει) της αναμέτρησης δύσκολα να ανατρέψει την σε βάρος του βαθμολογική κατάσταση στη συνέχεια. Ο Τσεχ επιπλέον θα προσπαθήσει να πάρει την προσωπική του ρεβάνς για την κεφαλιά του Δέλλα που του στέρησε το δικαίωμα να διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο και ενδεχομένως τον τίτλο του κορυφαίου ευρωπαίου ποδοσφαιριστή το 2004. Πάντως στο παιχνίδι με τη Ρωσία έδειξε ότι δεν είναι ανίκητος. Στις γρήγορες αντεπιθέσεις των Ρώσων και τα σουτ των Ντζαγκόεφ, Σιρόκοφ και Παβλιουτσένκο έδειξε αδύναμος να αποτρέψει το μοιραίο για την εστία του. Να δούμε πόσο «μεγάλος» θα είναι απέναντι στους Γκέκα, Σαμαρά και Σαλπιγγίδη οι οποίοι εκτός απρόοπτου θα στελεχώσουν την ελληνική επίθεση.