Μετά την ηρεμία που επιστρέφει στις αγορές από τη στιγμή που η Ισπανία αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕ για στήριξη των τραπεζών της, ο Nόρμπερτ Μπάρτλε δεν πιστεύει ότι μετά τις ελληνικές εκλογές θα προκύψει νέος γύρος αναταράξεων:

«Εξαιτίας της ρευστής κατάστασης στην Ελλάδα, η κρίση εμπιστοσύνης έπληξε τα ισπανικά ομόλογα. Ο ιός έκανε άλμα. Αφ’ ότου οι ισπανικές τράπεζες τέθηκαν κάτω από την ομπρέλα προστασίας της ΕΕ, επανέρχεται σταθερότητα. Κατά τούτο, οι ελληνικές εκλογές δεν πρόκειται να επιδεινώσουν την κατάσταση. Οι αγορές έχουν ήδη εξετάσει αρνητικά σενάρια για την Ελλάδα. Τα πράγματα μπορούν μόνο να βελτιωθούν» λέει.

Ο ίδιος πιστεύει ότι οι μηχανισμοί διάσωσης δεν θα φτάσουν στα όριά τους εξαιτίας της κρίσης στη Ισπανία. Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν με την Ισπανία να χορηγηθεί βοήθεια είτε μέσω του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης EFSF είτε μέσω του μόνιμου ESM.

«Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι στην περίπτωση της Ισπανίας δεν πρόκειται για πλήρες πρόγραμμα βοήθειας. Η Ευρώπη υποστηρίζει την Ισπανία στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Ακόμη παραμένει ανοιχτό το ποιον μηχανισμό θα χρησιμοποιήσει η Ισπανία. Το Eurogroup θα πρροτιμούσε η Ισπανία να ζητήσει βοήθεια από τον ESM» λέει.

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός διαψεύδει ότι η Ισπανία πιέστηκε από τους εταίρους της να ζητήσει βοήθεια. «Η ανησυχία του Eurogroup ότι η ανασφάλεια των αγορών δεν θα περιοριστεί στην Ισπανία ήταν πάντως μεγάλη» παραδέχεται. «Έπρεπε να αποτραπεί κλιμάκωση της κατάστασης, καθώς πλήθαιναν οι ενδείξεις ότι η Ισπανία δεν ήταν σε θέση μόνη της να θέσει υπό έλεγχο τα προβλήματα στον τραπεζικό της τομέα. Η βοήθεια των 100 δισ. ευρώ, που σχεδιάζεται να χορηγηθεί, είναι παραπάνω από επαρκής».

Ο Μπάρτλε εξηγεί ποια θα ήταν η διαφορά, εάν η Ισπανία είχε ζητήσει στήριξη για το δημόσιο τομεά της: «Σε μία τέτοια περίπτωση, η χώρα θα αποκοβόταν εντελώς από τις αγορές. Αυτό θα σήμαινε ότι η Ισπανία θα έπρεπε να καλύπτει τις δανειακές της ανάγκες για ένα διάστημα 2-3 χρόνων από τους μηχανισμούς διάσωσης.

Τότε οι μηχανισμοί διάσωσης θα έφταναν όντως στα όριά τους. Όσον αφορά τον γερμανικό προϋπολογισμό, είναι καλό σημάδι το γεγονός ότι η Ισπανία δεν χρειάζεται ένα πλήρες πρόγραμμα» λέει. Οι όροι, προσθέτει, που θα τεθούν στην Ισπανία, θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον τραπεζικό τομέα.