Δεν πρόκειται τελικά, όπως δείχνουν έως τώρα τα πράγματα, να αποφύγει τον μηχανισμό στήριξης η Κύπρος. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σιαρλής ήταν σαφής όταν μιλούσε τη Δευτέρα στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής: «εφόσον η Κύπρος καταφύγει στο μηχανισμό στήριξης αυτό δεν αφορά μόνο τις τράπεζες αλλά και τις μελλοντικές δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας», είπε συγκεκριμένα.
Διευκρίνισε όμως ότι η ενδεχόμενη προσφυγή «θα είναι ένα ολοκληρωμένο αίτημα, που θα καλύπτει όχι μόνον τα σημερινά δεδομένα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», αφού όπως σημείωσε, όταν μια χώρα προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης, λαμβάνει υπόψη της όλα τα δεδομένα «συμπεριλαμβανομένων και των αναγκών που πιθανώς να προκύψουν κατά τις επόμενες περιόδους».
Η κυπριακή οικονομία περιήλθε σε δεινή θέση λόγω κυρίως της έκθεσης κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα, αλλά και για λάθη στην οικονομική πολιτική που ακολούθησε η κυπριακή κυβέρνηση. Εκείνο που δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί είναι εάν η Κύπρος ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση (όπως έπραξε η Ισπανία), ή θα ζητήσει χρήματα για διάσωση (όπως έπραξε για παράδειγμα η Ελλάδα).
Πάντως ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι έως τώρα συζητήσεις που έγιναν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορούν τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού και ότι «δεν έχει γίνει καμία συγκεκριμένη συζήτηση που αφορά την Κύπρο». Είπε όμως ότι «ουδέποτε έχουμε αποκλείσει την πιθανότητα να αποταθούμε στη μηχανισμό στήριξης», προσθέτοντας ότι το μέτρο αυτό αποτελεί μια από τις επιλογές και ότι ο χρόνος για την ενδεχόμενη προσφυγή της Κύπρου επείγει. Δεν απέκλεισε ωστόσο και το ενδεχόμενο δανεισμού της Κύπρου και από άλλες χώρες.
Ήδη η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ορισμένα μέτρα και αναμένεται, εντός των ημερών να ανακοινώσει και άλλα με στόχο τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,5%. Το δημόσιο χρέος της Κύπρου είναι στο 71% του ΑΕΠ, στοιχεία που δίνουν τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί με καλούς όρους την ένταξή της στο μηχανισμό στήριξης.