«Η Ισπανία χρειάζεται δισεκατομμύρια ευρώ για να σώσει τις τράπεζές της. Και αυτό αυξάνει την πίεση στη Γερμανία, που μπορεί να πληρώσει έναν ακόμη μεγαλύτερο λογαριασμό για τη σωτηρία του ευρώ», γράφει ο Μπερντ Ρίγκερτ, σε ανάλυση στην Deutsche Welle.

«Η χώρα, που είναι κολλημένη στην ύφεση και υποφέρει από υψηλή ανεργία, δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές με λογικά επιτόκια. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα πληρώσει τώρα 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών.

Τα άλλα κράτη της ευρωζώνης, με επικεφαλής την Γερμανία, έχουν αναλάβει το ρίσκο για αυτό το πακέτο βοήθειας. Ακριβέστερα, οι φορολογούμενοι είναι αυτοί που ρισκάρουν. Δεν είναι τυχαίο που η ένωση τραπεζιτών της Γερμανίας πίεσε για ένα πακέτο σωτηρίας για τις ισπανικές τράπεζες, καθώς η κρίση στην Ισπανία επηρεάζει τις υπόλοιπες τράπεζες στην Ευρώπη, που έχουν επενδύσει εκεί. Οταν η καγκελάριος της Γερμανίας βοηθάει την Ισπανία, βοηθάει επίσης τις γερμανικές τράπεζες, και την ίδια.

Το τί θα συμβεί στη συνέχεια; Εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές. Αν τα spreads για τα ισπανικά ομόλογα παραμείνουν τόσο υψηλά όσο προηγουμένως, η Ισπανία θα αναγκαστεί να καταφύγει στο EFSF για να χρηματοδοτήσει τα χρέη της, και να σώσει τις τράπεζες.

Πόσο θα κοστίσει αυτό; Είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Τα 200 δισ. ευρώ του EFSF είναι αρκετά για να σώσουν τις τράπεζες. Αν η Ισπανία χρειαστεί περισσότερα, τα χρήματα θα πρέπει να προέλθουν από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM), που θα αρχίσει να λειτουργεί τον Ιούλιο. Αλλά ο μεγαλύτερος μέτοχος, η Γερμανία, δεν έχει εγκρίνει ακόμη την συνθήκη για το ESM, επειδή διαφωνούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Η διεθνής πίεση στα μέλη της ευρωζώνης – και ιδίως στη Γερμανία – να κάνουν περισσότερα για να σώσουν τις χρεωμένες χώρες θα αυξηθεί. Οι εκκλήσεις για να τυπώσει περισσότερο χρήμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να επαναχρηματοδοτήσει τα κράτη, θα γίνονται πιο ηχηρές. Για πόσον καιρό θα μπορέσουν να αντισταθούν σε αυτές τις εκκλήσεις η Γερμανία και η ΕΚΤ;

Μετά την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, η Ισπανία γίνεται η τέταρτη χώρα της ευρωζώνης που δεν είναι πλέον σε θέση να πληρώσει για τις δαπάνες της από μόνη της. Αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι έχει αποτύχει το σχέδιο που χρησιμοποιήθηκε μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Ιταλία μπορεί να είναι η επόμενη χώρα που θα επηρεαστεί. Τότε κανένα ταμείο σωτηρίας δεν θα είναι αρκετά μεγάλο για να χρηματοδοτήσει τα υπέρογκα χρέη.

Αν η Ελλάδα βυθιστεί στο χάος μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, και αν χρεοκοπήσει και εγκαταλείψει την ευρωζώνη, θα υπάρξει νέο σοκ στις χρηματαγορές. Οι χώρες της ευρωζώνης θα βρεθούν στο χείλος της αβύσσου, χωρίς προοπτική σωτηρίας. Και τότε η Ευρώπη μπορεί να παρασύρει την παγκόσμια οικονομία στην κρίση.

Κανείς δεν έχει πειστικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, μία τραπεζική ένωση, η ιδέα για «περισσότερη Ευρώπη» ενδέχεται να αποτρέψουν ένα όργιο χρέους, στο μέλλον. Αλλά η δράση πρέπει να αναληφθεί τώρα», γράφει ο Ρίγκερτ.