Βαρύ είναι το τίμημα που πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας από την παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Οι ζημιές που κατέγραψαν πέρυσι 4.021 επιχειρήσεις εκτινάχθηκαν στα 2,04 δισ. ευρώ έναντι ζημιών 119 εκατ. ευρώ που είχαν σημειώσει στη χρήση του 2010.
Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία το 2011 επιδεινώθηκαν πέρα από κάθε προσδοκία. Η ύφεση επεκτάθηκε το 2011 και το ΑΕΠ κατέγραψε πτώση 6,9% σε ετήσια βάση. Οι αρνητικές μεταβολές των μακροοικονομικών μεγεθών ήταν τέτοιες ώστε να διαψευστούν όλα τα σενάρια που είχαν γίνει από εγχώριους φορείς και διεθνείς οργανισμούς, τα οποία και απέτυχαν να εκτιμήσουν το εύρος της πτώσης στην τελική εγχώρια ζήτηση. Το γεγονός ότι συμπληρώνεται πλέον μία πενταετία συνεχούς ύφεσης είχε άμεσο αντίκτυπο και στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων της χώρας.
Στα αρχεία της ICAP Databank υπάρχουν καταχωρημένες 4.021 επιχειρήσεις με δημοσιευμένους ισολογισμούς του 2011 (ως τη 17η Μαΐου 2012), οι οποίες ταυτόχρονα είχαν και ισολογισμό της χρήσης του 2010.
Από την επεξεργασία των οικονομικών μεγεθών του συνόλου των επιχειρήσεων του δείγματος προκύπτει οριακή αύξηση (1,6%) των συνολικών πωλήσεων στα 72,2 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή προέρχεται αποκλειστικά από τον κλάδο της βιομηχανίας. Σε αυτές τις συνθήκες, η αύξηση του κόστους πωλήσεων κατά σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες επέφερε πτώση των μεικτών κερδών (-11,1%), με επακόλουθο την πλήρη ανατροπή του λειτουργικού αποτελέσματος των εταιρειών, από κέρδη 2,11 δισ. το 2010 σε ζημιές 157,3 εκατ. το 2011. Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις, σε συνδυασμό και με τα υψηλά μη λειτουργικά έξοδα (όπως έκτακτα και ανόργανα έξοδα, έξοδα προηγούμενων χρήσεων, έκτακτες ζημιές κ.ά.), εκτόξευσαν τελικά τις συνολικές ζημιές σε 2,04 δισ. το 2011, έναντι αντίστοιχων ζημιών περίπου 119 εκατ. το 2010. Επισημαίνεται ακόμη ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) υποχώρησαν κατά 31,5%, ήτοι 4,55 δισ. το 2011, από 6,65 δισ. το 2010.
Τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν κατά 6,7%, σε 53,61 δισ. ευρώ, και οι συνολικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων εμφανίζουν μικρή ποσοστιαία μείωση (-1,3%) το 2011/10, η οποία οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των μεσομακροπρόθεσμων υποχρεώσεων, ενώ οι βραχυπρόθεσμες αυξήθηκαν οριακά. Παράλληλα διαπιστώνεται τάση υποκατάστασης μακροπρόθεσμου δανεισμού από βραχυπρόθεσμες τραπεζικές πιστώσεις, γεγονός που αποδίδεται ως έναν βαθμό σε ανάλογη στάση του τραπεζικού τομέα, η οποία αφορά την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση των μακροπρόθεσμων πιστώσεων, ενώ επιλέγεται η (νέα) χρηματοδότηση των επιχειρήσεων κυρίως με βραχυπρόθεσμο δανεισμό.
Από το σύνολο των επιχειρήσεων του δείγματος, οι 2.055 (δηλαδή το 51,1% έναντι 55,7% πέρυσι) ήταν κερδοφόρες, με συνολικά κέρδη προ φόρων 3,44 δισ. ευρώ. Το τελικό αποτέλεσμα ωστόσο καθορίστηκε από τις συνολικές ζημιές (5,49 δισ.) των ζημιογόνων εταιρειών το 2011.
Από το δείγμα των 4.021 επιχειρήσεων, οι 858 είναι βιομηχανικές, οι 1.065 εμπορικές, οι 269 εταιρείες του τεχνικού-κατασκευαστικού τομέα, οι 1.491 λοιπές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (πλην τραπεζών) και οι 338 επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα.
Δραματικές οι επιπτώσεις
«Δυστυχώς οι αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία το 2011 επηρέασαν δραματικά τα αποτελέσματα των ελληνικών εταιρειών. Το γεγονός ότι συμπληρώνεται πλέον μια πενταετία συνεχούς (και εντεινόμενης) ύφεσης είχε άμεσο αντίκτυπο και στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων της χώρας, στο σύνολο των ισολογισμών του 2011» σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP Group κ. Ν. Κωνσταντέλλος. Και συνεχίζει: «Σε μια εποχή που όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς προσβλέπουν ότι η ανάκαμψη θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα, το βαρύ πλήγμα που έχει δεχθεί η κερδοφορία των εταιρειών μας προβληματίζει έντονα. Το 2011 η επιδείνωση φαίνεται ότι ήταν διάχυτη σε όλο το φάσμα της οικονομίας, αφού τα αποτελέσματα των 4.021 εταιρειών κατέστησαν ζημιογόνα σε όλους τους τομείς, γεγονός χαρακτηριστικό των μεγάλων απωλειών που βιώνει ο ιδιωτικός τομέας εξαιτίας της κρίσης.Παρ’ όλα αυτά, ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος επιχειρεί στο πλαίσιο μιας έντονα αρνητικής συγκυρίας, εξακολουθεί να ελπίζει ότι, εφόσον δρομολογηθούν άμεσα οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και συνεχισθεί η διεθνής χρηματοοικονομική βοήθεια, θα καλυτερέψει το επιχειρηματικό περιβάλλον».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ