Ο Σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κάλεσε την Πέμπτη τους εκλογείς στη χώρα, και ειδικά όσους αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί, να πάνε μαζικά στις κάλπες και να ψηφίσουν την Κυριακή 10 Ιουνίου, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

«Καλώ τους Γάλλους να ψηφίσουν» είπε ο Ολάντ στη διάρκεια επίσκεψής του σε σχολείο στην Ουάζ, στη βόρεια Γαλλία. «Τους καλώ να (μας) δώσουν μια μεγάλη πλειοψηφία, στέρεη και συνεκτική» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της OpinionWay/Fiducial το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και οι σύμμαχοί του θα καταλάβουν από 290 έως 320 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, ξεπερνώντας το όριο των 289 εδρών που χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία. Εάν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, ο Ολάντ θα μπορεί να προωθεί νόμους ακόμα και εάν η αντιπολίτευση αντιτίθεται σε αυτούς.

Η Δεξιά, με μεγαλύτερο κόμμα την Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) θα καταλάβει 209 έως 247 έδρες, ενώ το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα καταλάβει ξανά έδρες στην Εθνοσυνέλευση για πρώτη φορά μετά τα μέσα του 1980.

Στην πόλη Ενάν-Μπομόν στη βόρεια Γαλλία, μια χωριστή δημοσκόπηση κατέδειξε ότι η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής του FN, θα κερδίσει στον πρώτο γύρο των βουλευτικών, καθώς η περιοχή θεωρείται προπύργιό της, με 32%, αλλά δεν αναμένεται να έλθει πρώτη στον δεύτερο γύρο.

Κατά την ίδια δημοσκόπηση, ο επικεφαλής του Αριστερού Μετώπου Ζαν-Λικ Μελανσόν θα συγκεντρώσει 24% στον πρώτο γύρο, πίσω από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φιλίπ Κεμέλ που αναμένεται να συγκεντρώσει 25%. Στον δεύτερο γύρο, ο Κεμέλ φέρεται ότι θα κερδίσει τη Λεπέν με 53% έναντι 47%. Η Λεπέν θα έχανε και από τον Μελανσόν στον δεύτερο γύρο, πάντα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή.

Την Πέμπτη η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ «της διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να καταστεί εφικτή η Ευρώπη των εθνών».

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται την Παρασκευή στην αυστριακή εφημερίδα «Kurier», η Λεπέν δηλώνει «ένθερμη Ευρωπαία, περισσότερο από τον καθένα», αλλά προσθέτει ότι «θα ήθελα να επιστρέψουμε σε μια Ευρώπη των πατρίδων στην οποία θα υπάρχει συνεργασία μεταξύ των εθνών».

«Το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπρεπε να καταρρεύσει ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα νέο σύστημα. Και, με το ευρώ, η ΕΕ θα διαλυθεί» αναφέρει.

Η Λεπέν, υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN), συγκέντρωσε το 17,9% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, τις οποίες κέρδισε την 6η Μαΐου ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ, και ελπίζει το ποσοστό του κόμματός της να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο στις βουλευτικές εκλογές της 10ης και 17ης Ιουνίου.