Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου (American Film Institute) τίμησε εχθές βράδυ -Πεμπτη 7 Ιουνίου- την Σίρλεϊ Μακλέιν με το «Life Achievement Award» σε αναγνώριση της συνολικής της προσφοράς στο χώρο του θεάματος.

Σε μια λαμπερή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σταSony Studios στο Κάλβερ Σίτι στην Καλιφόρνια η σπουδαία ηθοποιός παρέλαβε το βραβείο από την συνάδερφό της Μέριλ Στριπ, η οποία έχει κερδίσει τον εν λόγω τίτλο το 2004, ενώ δέχτηκε το πιο ζεστό χειροκρότημα ενός υπέρλαμπρου κοινού.

Οι Σίντνεϊ Πουατιέ, Στίβεν Σπίλμπεργκ, Μέλανι Γκρίφιθ, Τζένιφερ Άνιστον, Τζούλια Ρόμπερτς, Τζακ Νίκολσον, Γουόρεν Μπίτι, Ελίζαμπεθ ΜακΓκόβεν, Μόργκαν Φρίμαν, Ντακότα Φάνινγκ, Κάθριν Χέιγκλ, Μίνα Σουβάρι, Μάρσια Γκέι Χάρντεν και πολλά ακόμη ηχηρά ονόματα του Χόλιγουντ τίμησαν με την παρουσία τους την μοναδική Σίρλεϊ Μακλέιν, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μίλησαν με τα πιο ζεστά λόγια για την τιμώμενη κυρία της βραδιάς.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο Τζον Τραβόλτα, ο οποίος έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά το σκάνδαλο για την αμφιλεγόμενη σεξουαλικότητά του το οποίο απασχολεί τους τελευταίους μήνες τον σκανδαλοθηρικό τύπο.

Να σημειώσουμε ότι η 77χρονη Σίρλεϊ Μακλέιν είναι η 40ή προσωπικότητα από τον χώρο του κινηματογράφου που λαμβάνει το«Life Achievement Award» του AFI, μια από τις υψηλότερες διακρίσεις στον κινηματογράφο. Πέρυσι το αντίστοιχο βραβείο είχε απονεμηθεί στο Μόργκαν Φρίμαν.

«Ο κόσμος λατρεύει την Σίρλεϊ Μακλέιν» είχε δηλώσει ο Μπομπ Γκαζαλ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του AFI, όταν πριν λίγο καιρό ανακοίνωσε την προσωπικότητα που θα τιμηθεί φέτος με το εν λόγω βραβείο. «Η πρόκληση για εμάς είναι να καταφέρουμε να χωρέσουμε σε ένα βράδυ όλη τη ζωή της, από την τηλεόραση στη μεγάλη οθόνη, και από το Μπρόντγουεϊ στα βιβλία και ακόμη πιο πέρα… Η ιστορία της είναι κάτι περισσότερο από ταινίες. Είναι ένα επικό ταξίδι και μας προσκαλεί να κάνουμε μαζί της μια βόλτα για να το απολαύσουμε».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Σϊρλεϊ Μακλέιν που έκανε το ντεμπούτο της σε ηλικία 19 ετών στην ταινία του Χίτσκοκ «Το πρόβλημα με τον Χάρι» έχει βραβευτεί με το Όσκαρ Α γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Σχέσεις Στοργής» το 1984, ενώ έχει υπάρξει υποψήφια άλλες τέσσερις φορές από το 1958 ως το 1977.

Η εν λόγω τελετή απονομής θα μεταδοθεί από το Αμερικάνικο δίκτυο TV Land στις 24 Ιουνίου.