Το σενάριο οργανωμένης τρομοκρατικής επίθεσης και οι εικασίες μαφιόζικης σφαγής καταρρίπτονται με τη σύλληψη του 68χρονου Τζοβάνι Βαντατζάτο, ο οποίος ευθύνεται για την έκρηξη της 19ης Μαΐου στο τεχνικό λύκειο Μορβίλο-Φαλκόνε του Μπρίντιζι.

Ο ίδιος φέρεται να καθοδηγήθηκε από προσωπικά κίνητρα επιτιθέμενος στο σχολείο Μορβίλο-Φαλκόνε, που φέρει το όνομα της συζύγου του δικαστή Τζοβάνι Φαλκόνε, και το οποίο βρέθηκε στο στόχαστρο λίγες ημέρες πριν την 20ή επέτειο της δολοφονίας τους από την Κόζα Νόστρα στις 23 Μαΐου του 1992.

«Κατασκεύασα εγώ τη βόμβα. Πείτε μου πόσο πρέπει να μείνω στη φυλακή»
είπε στην τελευταία του κατάθεση ο 68χρονος, χωρίς να αναφέρει τίποτε για τα κίνητρα που τον οδήγησαν σε αυτή την πράξη παρά μόνο ότι «τα’ χει με τον κόσμο».

Η Εισαγγελία του Μπρίντιζι επιβεβαίωσε ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνών ο 68χρονος πρατηριούχος υγρών καυσίμων είναι υπεύθυνος για την έκρηξη που προκάλεσε το θάνατο 16χρονης μαθήτριας Μελίσα Μπάσι και τον τραυματισμό άλλων έξι συμμαθητών της.

Οπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Τζάνι Βαντατζάτο ζει στο χωριό Κοπερτίνο, έξω από την πόλη Λέτσε.

Κατά την τελευταία του κατάθεση ο 68χρονος -ο οποίος κατηγορείται για σφαγή με χρήση τρομοκρατικών μεθόδων- φέρεται να ομολόγησε ότι «κατασκεύασε μόνος του την βόμβα», ενώ για τα κίνητρα της επίθεσης δεν είπε τίποτα.

Βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων αιτία της φονικής αυτής επίθεσης φέρεται να είναι προσωπικού χαρακτήρα διαφορές του Βαντατζιάτο ίσως με τον λυκειάρχη του σχολείου Μορβίλο-Φαλκόνε, έξω από την είσοδο του οποίου τοποθετήθηκε η βόμβα.

Παράλληλα, όμως υπογραμμίζεται ότι μπορεί και να πρόκειται για εκδίκηση κατά των εισαγγελέων του Μπρίντιζι, καθώς το δικαστήριο της πόλης βρίσκεται ακριβώς πίσω από το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα.

Ο 68χρονος Βαντατζάτο είχε πέσει θύμα απάτης χάνοντας 300.000 ευρώ, έπειτα από ασύμφορη αγορά καυσίμων. Η σχετική δίκη ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες, και όπως διέρρευσε ο Βαντατζάτο θεωρεί ότι δεν του αποδόθηκε δικαιοσύνη.

Οι υπεύθυνοι των ερευνών επισήμαναν σε συνέντευξη Τύπου ότι «δεν υπάρχει βεβαιότητα σχετικά με τα κίνητρα της επίθεσης, διότι ο κατηγορούμενος δεν παρείχε καμία σχετική επιβεβαίωση». Θα πρέπει επίσης να εξακριβωθεί εάν υπάρχουν τυχόν συνεργοί.

Εως τώρα, κατά συνέπεια, διαψεύδεται τόσο το σενάριο οργανωμένης τρομοκρατικής επίθεσης, όσο και εκείνο μαφιόζικης σφαγής, στα οποία είχε γίνει εκτεταμένη αναφορά αμέσως μετά την έκρηξη που σημειώθηκε πριν από 19 ημέρες.