Ο ισχυρός άνδρας της UEFA κ. Μισέλ Πλατινί θεωρεί ότι τα φαινόμενα ρατσισμού είναι πιο επικίνδυνα και προσβλητικά ακόμα και από εκείνα της ωμής βίας (όταν αυτή εκφράζεται με ρίψεις αντικειμένων ή προκλήσεις επεισοδίων μεταξύ οπαδών ή χούλιγκαν με την αστυνομία) γι αυτό αναγνωρίζει (και συστήνει) στους διαιτητές το ελεύθερο της απόφασης να διακόπτουν αγώνες κατά τη διάρκεια του Euro όταν διαπιστώνουν τέτοιες συμπεριφορές.

Ωστόσο ο γάλλος πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου δεν θεωρεί ότι ανάλογο δικαίωμα μπορεί να έχει και ο ποδοσφαιριστής που γίνεται το θύμα ρατσιστικής επίθεσης. Μάλιστα δεν άφησε ασχολίαστες τις πρόσφατες δηλώσεις του ιταλού επιθετικού της Μάντσεστερ Σίτι Μάριο Μπαλοτέλι ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι «αν αντιμετωπίσω κάτι τέτοιο, θα αποχωρήσω από το γήπεδο και θα επιστρέψω στο σπίτι μου. Ο ρατσισμός είναι κάτι που δεν το αντέχω. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει τέτοιο πρόβλημα στο Euro».

Ο κ. Πλατινί ρωτήθηκε για θέματα βίας αλλά και για την τοποθέτηση του 21χρονου ποδοσφαιριστή κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε εν όψει της διεξαγωγής του Euro 2012 και απάντησε λέγοντας ότι «αν ο Μπαλοτέλι προβεί σε τέτοια ενέργεια, αν σηκωθεί και φύγει από το γήπεδο, τότε θα τιμωρηθεί από την UEFA. Σιχαίνομαι όσο κι εκείνος τέτοια φαινόμενα, όμως αρμόδιος για να αποφασίσει είναι μόνο ο διαιτητής. Εκείνος θα πρέπει να επιλέξει για το αν θα διακόψει ή όχι τον αγώνα. Αυτή δεν είναι αρμοδιότητα του κυρίου Μπαλοτέλι».

Ο κ. Πλατινί αρνήθηκε να σχολιάσει και το δεύτερο σκέλος της τοποθέτησης του ιταλού επιθετικού αναφορικά με τη ρατσιστική βία, σύμφωνα με το οποίο «αν μου πετάξει κάποιος μία μπανάνα στον δρόμο, είναι σίγουρο ότι θα πάω στη φυλακή γιατί θα τον σκοτώσω».