Ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης στο Α.Τ. της περιοχής του μία φορά το μήνα αφέθηκε μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του ο 24χρονος από την Παιανία που πυροβόλησε και σκότωσε έναν αλβανό ληστή.

Στον κατηγορούμενο ασκήθηκε νωρίτερα ποινική δίωξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση εν βρασμώ ψυχικής ορμής.

Το πλαίσιο ποινής που προβλέπεται για αυτό το κακούργημα είναι από πέντε μέχρι είκοσι χρόνια. Στην περίπτωση που στον κατηγορούμενο αναγνωριστούν ελαφρυντικά η ποινή μπορεί και να κινηθεί από δύο έως δώδεκα χρόνια.

Αμέσως μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε και απολογείται στον 4ο Ειδικό Ανακριτή ο οποίος θα κρίνει αν αφεθεί η όχι ελεύθερος.

Αρκετοί πολίτες, κυρίως κάτοικοι της Παιανίας, είχαν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια επί της οδού Ευελπίδων και χειροκρότησαν τον νεαρό την ώρα που έφτασε στο γραφείο του εισαγγελέα. O κόσμος φώναζε «αφήστε ελεύθερο το παιδί να συνεχίσει τις σπουδές του», προειδοποιώντας ότι «τέτοια φαινόμενα εκτρέφουν τη Χρυσή Αυγή».

Ο 24χρονος φοιτητής κτηνιατρικής, σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, περιέγραψε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής τι συνέβη τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε πως όταν άκουσε τον τελευταίο πυροβολισμό και τη γειτόνισσά του να καλεί σε βοήθεια, έσπευσε στο σημείο μαζί με άλλους κατοίκους και αντιλήφθηκε δύο άτομα να τρέχουν. Τους ακολούθησε κρατώντας μια κυνηγετική καραμπίνα και τότε πυροβόλησε μία φορά με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 43χρονος, ο οποίος φέρει τραύμα στον πίσω δεξιό ώμο.

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στον χώρο διαπίστωσαν από την έρευνα πως η απόσταση μεταξύ του νεαρού και του αλλοδαπού ήταν πάνω από 30 μέτρα και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ισχύουν τα όσα υποστηρίζει ο 24χρονος, ότι δηλαδή δεν σκόπευε να σκοτώσει, αλλά σκόνταψε κάπου, καθώς υπήρχε σκοτάδι και έτρεχε και την ίδια στιγμή εκπυρσοκρότησε το όπλο, το οποίο έφερε σκάγια για κυνήγι αγριογούρουνου. Οπως λένε, από τα έως τώρα στοιχεία της έρευνας δεν προκύπτει να σκόπευσε τον αλλοδαπό με πρόθεση να του αφαιρέσει τη ζωή.

Μαζί με τον αλλοδαπό ήταν και ένας 52χρονος ξάδελφος και συμπατριώτης του, ο οποίος επίσης συνελήφθη. Στο χώρο βρέθηκαν κλειδιά τα οποία οι δράστες είχαν αφαιρέσει νωρίτερα από το σπίτι της οικογένειας του νεαρού, καθώς επίσης ένα μαχαίρι πεταμένο σε μικρή απόσταση από το σημείο της ανθρωποκτονίας.

Ο 52χρονος υποστήριξε στους αστυνομικούς πως περνούσαν με τον ξάδελφό του τυχαία από την περιοχή και κατευθύνονταν προς Βάρκιζα και Ανάβυσσο, ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν πως οι δυο αλλοδαποί έχουν διαπράξει και άλλες διαρρήξεις στην περιοχή, ενώ φρόντιζαν να μην αφήνουν «ίχνη» πίσω τους, καθώς φορούσαν κουκούλες και γάντια.

Το χρονικό της καταδίωξης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. όλα ξεκίνησαν στις 2:50 τα ξημερώματα όταν δύο άτομα τα οποία είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, αποπειράθηκαν να διαρρήξουν οικία, όμως έγιναν αντιληπτοί από τους ενοίκους και τράπηκαν σε φυγή.

Λίγα λεπτά αργότερα, περίπου στις 03:00, αποπειράθηκαν να διαρρήξουν δεύτερη οικία σε κοντινό σημείο. Και σε αυτήν την περίπτωση οι ιδιοκτήτες του σπιτιού αλλά και γείτονες τους αντελήφθησαν, ήρθαν σε συμπλοκή μαζί τους και τους ανάγκασαν να τραπούν σε φυγή.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι στις 03:05 ενημερώθηκε το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και άμεσα στο σημείο κατέφθασαν αστυνομικές δυνάμεις, με πέντε περιπολικά οχήματα, ενεργώντας εκτεταμένες έρευνες και αναζητήσεις για χρονικό διάστημα άνω των 35 λεπτών, χωρίς ωστόσο να εντοπισθούν οι δράστες.

Στις 03:50 και ενώ λίγο πριν είχαν αποχωρήσει από τον χώρο τα περιπολικά, οι δράστες επιχείρησαν να διαρρήξουν τρίτη οικία σε κοντινό σημείο με τις προηγούμενες οικίες.

Έγιναν αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη και γείτονες της περιοχής που τους καταδίωξαν, «με αποτέλεσμα ένας 24χρονος, του οποίου την οικία οι δράστες είχαν αποπειραθεί να διαρρήξουν νωρίτερα, να πυροβολήσει με κυνηγετικό όπλο τον έναν από αυτούς (43χρονο υπήκοο Αλβανίας) και να τον τραυματίσει θανάσιμα».

Εξηγήσεις του δικηγόρου του νεαρού

Mιλώντας στο «Βήμα» ο δικηγόρος του νεαρού, Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, επεσήμανε πως επρόκειτο για εκπυρσοκρότηση όπλου και ο πελάτης του δεν είχε σκοπό να σκοτώσει τον αλλοδαπό. «Ο πελάτης μου δεν είχε στόχο να τον σκοτώσει αλλά να τον κυνηγήσει και να τον ακινητοποιήσει», είπε χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας το σκηνικό που εκτυλίχθηκε το πρωί στην Παιανία ανέφερε τα εξής: «Το σπίτι της οικογένειας του πελάτη μου είναι δυο επιπέδων. Στο ισόγειο κοιμόταν στο σαλόνι η μητέρα και στο πάνω όροφο ο πατέρας με τους δυο γιους. Ο 25χρονος ξύπνησε όταν άκουσε τον συναγερμό. Μόλις κατέβηκε αντίκρισε έναν από τους δράστες – που φορούσαν κουκούλες – να απειλεί την γυναίκα έχοντας βάλει ένα μαχαίρι στον λαιμό και τον συνεργό του να κρατά έναν λοστό. Τους άκουσε που ζητούσαν επιτακτικά από τη μητέρα του χρήματα και κοσμήματα. Τελικά άρπαξαν μια τσάντα και τράπηκαν σε φυγή».

Πρόσθεσε ακόμη ότι: «Ο πελάτης μου είδε τα ρούχα των κακοποιών και μαζί με άλλους γείτονές του άρχισαν να τους αναζητούν παράλληλα με τους αστυνομικούς που είχαν φτάσει στην περιοχή. Ενα τέταρτο μετά, ο νεαρός άκουσε έναν πυροβολισμό που προερχόταν από κάτοικο της περιοχής ο οποίος επιχείρησε να εκφοβίσει τους διαρρήκτες και τον άκουσε που φώναζε βοήθεια. Πίστεψε πως οι δράστες είχαν πυροβολήσει κάποιον και όταν είδε προς τα πού έτρεχαν να ξεφύγουν, άρχισε να τους καταδιώκει».

Σχετικά με τον πυροβολισμό σημείωσε ότι: «Κρατούσε την καραμπίνα με το ένα χέρι το οποίο είχε στη σκανδάλη και ξαφνικά ενώ έτρεχε το όπλο εκπυρσοκρότησε, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 43χρονος».

Ο δήμαρχος και τα κόμματα

«Ολη η κοινωνία της Παιανίας και ο Δήμος πρωτοστάτης, θα βρεθεί δίπλα στον νεαρό», δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο δήμαρχος, κ. Γ. Δάβαρης, αναφέροντας ότι ο 25χρονος είδε τους διαρρήκτες να απειλούν με μαχαίρι τη μητέρα του, ζητώντας της να απενεργοποιήσει τον συναγερμό της οικίας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Δάβαρης, οι διαρρήκτες εισέβαλαν στο σπίτι του νεαρού δύο φορές μέσα σε λίγη ώρα.

Ανακοινώσεις εξέδωσαν και τα κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η δολοφονία αλλοδαπού στην Παιανία καταδεικνύει με τον πλέον δραματικό τρόπο την απόσυρση του κράτους από την προστασία των πολιτών. Είναι ένα ακόμη σύμπτωμα μιας κοινωνίας που βυθίζεται στην παρακμή. Η αυτονόητη καταδίκη εγκληματικών πράξεων, όπως και φαινομένων αυτοδικίας δεν αρκεί. Για να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα απαιτείται η άμεση αντιστροφή της καθοδικής πορείας της χώρας».

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει ότι «τα φαινόμενα παραβατικότητας από την αυξημένη και ανεξέλεγκτη μεταναστευτική ροή στη χώρα μας απαιτούν ρεαλιστικές λύσεις, που φυσικά δεν μπορεί να είναι η νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, ούτε η γκετοποίηση περιοχών της Αθήνας».

Απ’ το Γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ σημειώνεται ότι «είναι προφανές ότι ο ΛΑΟΣ ευρίσκεται στο πλευρό του νεαρού που αντιστάθηκε στην εισβολή των ληστών τα ξημερώματα στο σπίτι του».